Eskişehir'de Madımak Katliamı 31’inci yıl dönümünde anıldı

Eskişehir'de Madımak Katliamı 31’inci yıl dönümünde anıldı
Madımak Katliamı’nın 31’inci yıl dönümünde olayda hayatını kaybedenleri anmak için Eskişehir Hamamyolu’nda fotoğraf sergisi açıldı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri üzerinden 31 yıl geçti. Madımak Katliamının yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir’de olayda hayatını kaybedenleri anma etkinlikleri başladı.

Serginin açılışında konuşan Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi paydaşlığında düzenlenecek olan etkinliklerden ilki Hamamyolu’nda açılan fotoğraf sergisi oldu.

“31 YILDIR BU YARALAR SÜRÜYOR”

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur, “2 Temmuz 1993 tarihinde ne yazık ki Sivas Madımak Oteli ateşe verildi. 33 aydınımız katledildi. 31 yıldır bu yaralar sürüyor. Bu fotoğraf sergisini açma amacımız; unutmamak, unutturmamak ve bir daha bu katliamların, zulümlerin olmamasını diliyoruz” dedi.

“BUGÜNÜN SÖZÜ; UNUTTURMADIM AKLIMDA”

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Başkanı Battal Sülük ise, “31 yıl önce katliamı yapacak olan grup bugünden yarının planını yaptılar. Bu grup insanlık suçunu işlediler. O günden bugüne kanayan yaradır fakat bugünün en önemli sözü; unutmadım aklımda değil ‘unutturmadım aklımda’ olmalı” ifadelerini kullandı.

“2 TEMMUZ TÜRK TARİHİNİN EN KÖTÜ KATLİAMLARDAN BİRİSİDİR”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da günün anlam ve önemine ilişkin şunları söyledi:

“2 Temmuz Türk tarihinin en kötü katliamlardan birisidir. Türk tarihindeki katliamlardan diyorum çünkü tarihte pek çok katliam vardır. Eğer bunlardan ders çıkaramazsak, unutturursak daha da çoğalacaktır. Esas olan hukuk, demokrasidir. Demokrasinin olmadığı yerde insanlar diğerini yakmaya kalkar. Hukukun olmadığı yerde de hesap soramazsınız ve sonuçta Sivas’ın katilleri elini kolunu sallayarak toplumun içinde gezer. Hatta çok farklı yönetim kademelerine dahi seçilerek Türkiye’yi yönetecek noktaya gelir. Hukuk ve hukukun sürekliliği herkese lazım. Eğer bunu sağlayamazsak kimse bu katliamın hesabını soramaz. Aslında bu tür suçlarda zaman aşımı olmaz ama bu suçu zaman aşımından ortadan kaldıran bir karar verildi. Bu karar Türk hukuk tarihinde kötü lekelerden birisidir, bunu da protesto etmek gerekir. Buradaki fotoğraflar bize çok şeyi anlatır, o yüzden unutturmamız lazım. Her yıl 2 Temmuz’da demokrasiyi, hukuku, insan haklarını hatırlayarak öne çıkarmamız gerekir. Ben bu katliama güç, omuz verenleri lanetliyorum”

Etiketler :