Eskişehir'de merkez ışıl ışıl kenar mahalleler karanlık! Peki neden?

Eskişehir’de vatandaşlar merkez bölgelerde temizlik hizmetlerinin daha iyi olduğunu ifade ederken kenar mahallelerde durumun aynı olmadığını söylüyor. Belediyelerin genel anlamda çaba gösterdiğini kabul eden birçok kişi, yine de özellikle merkeze uzak bölgelerde temizlik, yol bakım ve altyapı gibi konularda gözle görülür bir ihmalkârlık olduğunu söylüyor. Temizlik konusunda bireysel farkındalık ve toplumsal bilinç eksikliğine dikkat çeken vatandaşlar, çevre duyarlılığı için sadece kurumsal hizmetlerin değil kişisel davranışların da değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.
“Kenar mahallelere eşit çalışmalar yapılmıyor”
Erenköy Mahallesi’nde oturan Oğuz Şenal, merkeze uzak mahallelere özen gösterilmediğini belirterek şunları söyledi:
“Eskişehir genel olarak temiz bir şehir ama kenar köşe mahalleler için aynısını söyleyemem. Merkeze uzak mahallelerde daha az çalışılıyor. Çarşıya yakın mahallelere daha çok özen gösteriliyor. Ben Erenköy’de oturuyorum tepelik bir alan ne mahallede düzenleme oluyor ne de merkez gibi temiz ve düzenli. İnsanların da suçu var yok değil belediyeler ne yaparsa yapsın asıl sorumluluk bizlerde bir noktada ama yinede kenar mahallelerde temizlik ve yol çalışmaları yetersiz. Doğalgaz hattı çekiyorlar asfaltı kazarak, üstünü kapatıp bırakıyorlar bu da çok kötü bir görüntü kirliliği yaratıyor hatta bazen kapatmıyorlar bile. Yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor mahalle düzenlemesi ve temizliği ile ilgili.”
“Geri dönüşüm konusunda duyarlılık sahibi olmalıyız”
Şirintepe Mahallesi sakini Emine Dönmez, belediyelerin başlattığı temizlik kampanyalarının etkili olduğunu düşündüğünü söyledi. Dönmez, “Üç belediye temiz Eskişehir kampanyası başlattı mesela ve kesinlikle işe yaradığını düşünüyorum. İnsanlarımız da artık başarılı bu konuda eskisi kadar izmarit atılmıyor. İnsanlara caydırıcı cezalar verilerek kontrol altına alındı ama gerekliydi. O yüzden ben kampanyayı başarılı buluyorum temizlik konusunda. Ben Şirintepe’de oturuyorum ve mahallem için temiz diyebilirim, şehrim için de temiz diyebilirim. Yetkililer ne kadar çalışsa da vatandaşımızın çok daha duyarlı olması gerekiyor. Parklara çıkıyorlar, pikniğe gidiyorlar yiyip içip bırakıp gidiyorlar. Toparlamak çok zor değil, her yerde çöpler var. Öylece bırakıp gittikten sonra şehir pis dememeli kimse. Her şeyi belediyelerden bekleyemeyiz. Çok pis bir şehir değiliz ama çok temiz olduğumuzu da söyleyemeyiz. Geri dönüşüm konusunda hiç duyarlılığımız yok geri dönüşüm yapmamız lazım daha fazla çalışma yapılmalı. Mahallelerde de ayrılmıyor atıklar insanlar evlerinde de ayırmıyor. Her şeyi çöpe atıyoruz bu doğru değil ben kendi evimde atıklarımı ayırıyorum. Apartmana geri dönüşüm kutusu koyuldu bilinçsiz insanlar içine çöp atmaya başladı. Daha duyarlı olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
“Bu pisliği temizleyecek insanları düşünün”
Farklı şehirlerle karşılaştırma yaparak Eskişehir’in temiz olmadığını dile getiren Mehmet Arı, “Benim oğlum Erzincan’da gittim gördüm çok temiz bir şehir, halk bir tane bile çöpünü yere atmıyor sigar izmariti atmıyor. Bu sebeple şehrimizin çok temiz olduğunu söyleyemem. Ben Kırmızıtoprak’ta oturuyorum. Muhtarımızın titiz olması bu durumu çok etkiledi. Temizlik ve sağlık hizmetlerine önem veriliyor mahallemizde bu da temiz olması için yeterli. Şehir göç almaya da başladı. O sebeple insanlar yasak falan dinlemiyor sigarasını çöpünü ulu orta atmasa da sakin yerde yapacağını yapıyor. Denetimler sıklaştırılmalı, hiç zabıta göremiyoruz, insanlar cezadan korkarak daha temiz olabilir. Şehrimizi daha temiz tutabiliriz. Parklarımıza bahçelerimize günde kaç bin kişi geliyor en azından böyle kalabalık alanlarda yapılan denetimler bile şehir merkezini temiz tutmaya yeterli. Bu pislikleri temizleyen insanlar var onlara yazık günah, insanımız biraz bunu düşünmeli” şeklinde konuştu.
“Cezalar arttırılsın, hizmet eşitlensin”
Şeker Mahallesi sakini Seher Armağan ise kendi mahallesinde temizlik hizmetlerinin düzenli olduğunu ancak bu durumun şehir geneline yayılmadığını ifade etti. Armağan, “Kurallara keşke herkes uysa ama maalesef uyulmuyor. Ben Şeker Mahallesi’nde oturuyorum mahallemiz yeterince temiz. Tabiki ufak tefek sorunlar oluyor marketler mesela çöplerini konteynıra atınca bize çöp atacak yer kalmıyor şehir merkezinde bunları göremezsiniz ilgi daha çok iç kısma veriliyor. İnsanlarımızın temiz olduğunu düşünüyorum çoğu şehre göre temiz tutmayı başarıyoruz. İnsanlara sigara attıklarında ceza veriliyor ya o cezayı iki atkına ile çıkarmaları lazım bu şehre saygısızlıktır. İnsanları duyarlı hale getirmek bilinçlendirmek için gerekirse cezalar verilsin veya kolay yöntemler sunularak temizlik sağlansın, denetlemeler artırılsın. Çöpler günde iki kere bile toplanabilir” dedi.