“Eskişehir’de siyanür sızması riski olan madeni kabul etmiyoruz”

“Eskişehir’de siyanür sızması riski olan madeni kabul etmiyoruz”
Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu, Eskişehir’de altın-gümüş madeni projelerine karşı olduklarını dile getirdi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi 15. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirdi.

Şube Yönetim Kurulu adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu, Erzincan İliç’te yaşanan faciaya, Eskişehir’deki altın-gümüş madeni arama projelerine, meslektaşlarının işsizlikle mücadelesine kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Erzincan İlçi’te yaşanan konuyla ilgili olarak Hanecioğlu, “4 gün önce 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç te yaşanan, geliyorum diye 2022 yılından beri alarm veren altın madeni kazasını yaşadık. Ülkemiz, batı devletleri için çöplük ülkesi haline gelmişken, ülkelerinden çok uzakta çevre felaketlerine yol açan ama asli kusurlu bulunmayan yabancı yatırımcılar ve onların Türk ortakları yeraltı kaynaklarımızı işletmektedir. Topraklarımız zehirlenmekte, sularımız ve havamız kirlenmektedir” diye konuştu.

“KAZA VE SİYANÜR SIZMASI RİSKİ TAŞIYAN BU MADENİ KABUL ETMİYORUZ”

“Eskişehir halkı olarak Alpu Ovasında sürdürdüğümüz mücadele ve kararlılığı Sarıcakaya ve Mihalgazi'de kurulması planlanan gümüş ve altın madenleri içinde sürdürmeye kararlıyız” ifadeleriyle devam eden Hanecioğlu, şunları söyledi:

“Erzincan Çöplük Bölgesi İliç Madenindekine benzer yöntemlerle çıkarılması planlanan bu maden bölgesinde, 723 futbol sahası büyüklüğünde bir orman alanı yok edilecektir. Patlatma yöntemi ile oluşacak çatlaklar ve göçükler su kaynaklarını yok edecek, ağır metaller içme ve kullanma sularına karışacak, Eskişehir ve Türkiye için büyük öneme sahip Sakarya vadisi zehirlenecektir. Toprağın ve yaşamın bitmesine yol açan ve kaza ve siyanür sızması riski taşıyan bu madeni kabul etmiyoruz.”

“OKULLARDAKİ MÜHENDİSLİK EĞİTİMLERİNİN KALİTESİNİ DÜŞMEKTEDİR”

“Ülkemizde işsizlik problemi her geçen gün artmaktadır özellikle genç işsizlik ciddi boyutlara ulaşmıştır” diyen Hanecioğlu, eğitimde yaşanan problemleri şu şekilde aktardı:

“Aralık 2023 TÜİK verilerine göre genç işsizlik oranı yüzde 15,5’tir. Gerçekte ise durum çok daha fazladır. Mühendislerde bu oran daha yüksektir. Pandemi ve deprem sonrası okullarda eğitime ara verilmiş, uzaktan öğretime geçilmiş ve bu durum hibrit eğitim olarak adlandırılmaya başlamıştır. Bazı bölümler için bu uygun olsa bile grup çalışmasına ve uygulamalı eğitime fırsat vermeyen bu programlar mühendis yetişmesine uygun değildir.

Yeni mezun olan arkadaşlarımız maalesef işsizlik yüzünden ciddi anlamda bunalıma girmektedir.

Ayrıca iş bulup, insanca yaşayamayacağını gören diğer bir grup meslektaşımız ise yurt dışına giderek ülkemizi terk etmektedir. Gidenler sadece bizim çocuklarımız değil, geleceğimiz ve yetişmiş insan gücümüzdür. İktidarlar yalnızca 4 sene daha işsiz görünmesin diye ülkenin ihtiyacından daha fazla mühendislik fakültelerine öğrenci almakta öğrenci ve ailelerini boş umutlarla oyalamaktadır. Şu anda 190’ın üzerinde Makine Mühendisliği fakültesi bulunmakta, yılda 10 bin mezun vermektedir. Üstelik okulun eğitim kadrolarını ve laboratuvarlarını geliştirmeden öğrenci sayılarını arttırmaktadır. Böylece okullardaki mühendislik eğitimlerinin kalitesini düşmektedir. Eğitim kadroları eksik ve liyakatsızolan fakülteler derhal kapatılmalı, öğrenci sayısı azaltılmalıdır. Mühendislik fakültelerinin öğrenci kapasiteleri, ülke sanayisinin ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi ve kapasitelerinin düşürülmesi gerekmektedir. Öğrenci seçme sınavında ilk 100 bin arasındaki öğrenciler mühendislik fakültelerini tercih edebilmeli diğer öğrencilerin teknikerliklere yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Böylelikle hem öğrenci kalitesi, hem kontenjanlar azaldığı için öğrenim kalitesi artacak ve ülkemizin gereksinimi kadar mühendis yetişecektir.”

“MESLEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ”

Mühendis maaşlarının benzer meslek gruplarına göre çok düşük olduğunu söyleyen Hanecioğlu, “Mesleğimiz değersizleştirilmiştir. Kamuda çalışan bir hekim ve mühendis maaşını kıyasladığımızda bunu daha açık görmekteyiz. Çok değil daha 2020 yılında bir hekim arkadaşımız mühendisten yüzde 10 fazla maaş alırken bugün bu fark yüze 110’a ulaşmıştır. Kritik pozisyonlarda milyonlarca liralık projeleri üreten, imza atıp sorumluluk alan bu arkadaşlarımız yanlarında çalışan mavi yakalı personelden daha düşük maaşlar almaktadır. Liyakat tamamen kalkmıştır. Yeni mezun ve KOBİ'lerde çalışan meslektaşlarımız için bu oran daha da düşüktür. İşin kötüsü çalışma hayatı boyunca düşük maaşa mahkum olan meslektaşlarımızın emekli olduktan sonra durumları daha da kötüleşmektedir. Mühendisler için yeni düzenlemelerin getirilmesi şarttır. Meslektaşlarımızın haklarının elde edilmesi için onlarla birlikte mücadeleye devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.

“ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜN GÜCÜNÜ BİLİYORUZ”

Hanecioğlu, “Odunpazarı, Tepebaşı ve Bozüyük Belediyeleri ile Asansör protokollerini yeniledik. Kamu yararına çıkarsız olarak yürüttüğümüz bu görevi deneyimli makina mühendisi çalışanlarımızla yapmaya devam edeceğiz. Bunun yanında sanayi ile işbirliğine ve meslektaşlarımızın mesleki eğitimlerine de devam edeceğiz. 70 yıllık köklü ve 122 binen fazla üyesi olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak örgütlülüğümüzün gücünü biliyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Etiketler :