Eskişehir'de TCDD yönetimine mülakat protestosu

Eskişehir'de TCDD yönetimine mülakat protestosu
BTS Genel Başkanı Tonguç Özkan, mülakatlarda yaşanan hukuksuzluk iddiasıyla TCDD yönetimini protesto etmek ve mülakat sisteminin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), TCDD'de mülakatlar yoluyla hukuksuzluk yapıldığı iddiasıyla TCDD yönetimini protesto etmek ve mülakat sisteminin iptali için 19 Şubat tarihinde İstanbul ve Diyarbakır’dan TBMM’ye yürüyüş hareketliliği başlattı.

Yürüyüş kolu protestonun 2’nci gününde Eskişehir TCDD tren garı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. BTS yönetim kurulu bugün TBMM önünde “mülakat sistemi iptal edilsin” demek için toplanacak.

Basın açıklamasına katılan yürüyüş kolu ve sendika üyeleri; “mülakat değil, liyakat istiyoruz”, “liyakatsiz atama ölüm getirir”, “mülakat torpildir, torpil istemiyoruz”, “AKP’nin memuru olmayacağız”, “mülakat uygulamasına son verin” sloganları attı.

“MÜLAKATLAR SİYASİ İKTİDARIN KADROLAŞMA ARACI OLARAK KULLANILMAKTADIR”

Basın açıklamasını gerçekleştiren BTS Genel Başkanı Tonguç Özkan, mülakatlar sürecinde TCDD yöneticileri ile görüşerek geçmiş dönemdeki uygulamaları hatırlattıklarını söyledi. Özkan, şöyle devam etti:

“Kurum yöneticileri de kesin bir dille hukuksuzluğa ve ayrımcılığa neden olmayacaklarını belirtmişlerdi. Mülakat sonuçlarıyla gördük ki yine geçmiş mülakatlarda olduğu gibi kendilerine yakın sendikalarla el ele vererek göstermelik mülakatlarla yüzlerce çalışana unvanlar dağıtıldı. Günümüzde mülakatlar siyasi iktidarın kadrolaşma, yandaş sendikaların örgütlenme aracı olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı da mülakat uygulamaları tam anlamı ile emek hırsızlığına dönüşmüştür. Gençlerin umudunu kıran, geleceğe ket vuran bir sarmal haline dönüşmüştür. Adalete indirilen ölümcül bir darbe haline dönüşmüştür.”

Geçmiş sınavlarda yaşanan sorunları aktaran Özkan, “Almış olduğumuz bilgilere göre yapılan mülakatın hiç bir nesnelliği olmadığı gibi düşük puan alanlara da nesnel hiç bir gerekçe sunulmamıştır. Bilindiği üzere daha önce yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında da benzer hukuksuzluklar ve ayrımcılıklar yaşanmış, sendikamız tarafından açılan davaların tamamında sınavlardaki hukuksuzluk tescil edilmiş, kimi sınavlar tümden iptal edilirken kimilerinde ise üyelerimizin mülakat sınavları iptal edilmiş ve bu sınavlar yenilenmiştir” ifadelerini kullandı.

Mülakat sistemindeki sorunların halen daha devam ettiğinin altını çizen Özkan, “Hukuksuzluk ve ayrımcılık Mahkeme kararlarıyla kesin bir şekilde ortaya çıkmasına, mülakatları usulüne uygun olarak yapması gerektiğine yer verilmesine rağmen aynı kayırmacılık ve hukuksuzluk sürdürülmüş, mahkemeyi kazanan üyelerimizin tamamı ikinci mülakatta da elenmiştir. Mahkeme kararlarında yer verildiği üzere; Sınav Komisyonu tarafından mülakat sınavlarının kamerayla kaydedilmesi ve sınava katılanların verdikleri cevapların tutanak altına alınması gerekmekte iken bu işlemler yine yapılmamıştır” diye konuştu.

“LİYAKATSİZ ATAMALAR ÖLÜM DE GETİRİYOR”

“Sınavlarda düşük puan alan yandaş sendika üyelerinin kayrıldığı, diğer yandan sendikamız üyesi olmayan, başka sendika üyesi olan ya da hiçbir sendika üyesi olmayanlardan da; cemaat tarikat bağlantısı bulunmayan, bakan milletvekili yakını olmayanlar da bu mülakatlarda elenmişlerdir” iddiasında bulunan Özkan, şunları söyledi:

“Yani kısacası arkası ve dayısı olmayanların da hakkı yenmiştir. Haklarının yenildiği, mağdur edildikleri sınav sonuçlarından açıkça ortaya çıkmıştır. Bu durum sendikamız üyelerine ve ötekilere yönelik ayrımcılığın açık göstergesidir. Liyakat sisteminin çökmesinin de başlıca nedenlerinden birisi olan mülakat uygulamalarında yaşanan emek hırsızlığı kamu hizmetlerinin niteliğini de düşürürken, liyakat gözetilmeden yapılan atamalar iş barışını bozduğu gibi liyakatsiz atamalar ölüm de getiriyor.”

“MÜLAKATLARIN İPTALİNİ İSTİYORUZ”

Sendikalarına yönelik oluşan baskının ‘liyakatı’ savunmalarından kaynaklı olduğunu düşündüğünü ifade eden Özkan, “Bizler TCDD yönetiminin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamalarına bugüne kadar sessiz kalmadığımız gibi bundan sonra da sessiz kalmayacağız. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında yaşanan ayrımcılık ve hukuksuzluğun aracı olan bu mülakatların iptalini istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum