Eskişehir'de yapılması planlanan madene karşı 4 bin imza

Eskişehir'de yapılması planlanan madene karşı 4 bin imza
‘Alpagut ve Atalan’da Madene Hayır Platformu’, planlanan maden ocağı projesinin durdurulması için 4 bin civarında imzayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

Eskişehir’de ‘Alpagut ve Atalan’da Madene Hayır Platformu’ Alpagut ve Atalan Mahallelerinde yapılması planlanan maden ocağı projesinin durdurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne topladıkları dilekçeleri teslim etti. Platform dilekçeleri teslim etmeden önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Basın açıklamasını platform adına Ebru Oktay gerçekleştirdi. Basın açıklamasına CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, İbrahim Arslan da destek verdi.

“MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Platform olarak 30 Temmuz 2024’ten beri çeşitli etkinliklerle mücadeleyi sürdüklerinin altını çizen Oktay, “İlk etapta madenden etkilenecek bölgelere gidip burada yaşayan, üretim yapan yurttaşlarımızla konuştuk. Kurduğumuz teknik ekiple olası tehlikeleri anlattık. Şehrimizde yöre halkının da katılımıyla protesto yürüyüşü yaptık. Şehrin çeşitli yerlerinde, Esentepe ve Yeşiltepe mahallelerinde imza kampanyası stantları kurduk. Bölge halkının madene bakışını yansıtan bir belgesel çalışmamız oldu. Kurulan birçok pazarda olası tehlikeleri anlatan bildirilerimizi dağıttık, vatandaşın sorularını yanıtladık. ÇED toplantısında kalabalık bir şekilde yöre halkının yanında olduk. Ne yazık ki, toplantı öncesi, toplantı süreci ve sonrasında usulen tarafsız bir konumda olması gereken Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, katılımcılara ve Alpagut halkına karşı sarf ettiği sözler ve aldığı kararlarla toplantı sürecini engelledi. Toplantı bitiminde vatandaşlar ve avukatların hazırladığı usul ve esasa ilişkin itiraz dilekçelerini de almadan, usule aykırı bir şekilde toplantıyı sonlandırdı ve halkın bilgilendirilme toplantısına halkın katılımı engellenmiş oldu. Platform bileşenleri olarak kendisiyle ilgili bir suç duyurusunda da bulunduk” dedi.

“KİMSENİN BABASIN MALI DEĞİLDİR”

5 Ağustos 2024’ten beri şehrin çeşitli noktalarında 8 bin civarındaki imzayı Valiliğe teslim ettiklerini hatırlatan Oktay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne maden ocağı projesini durdurma talebini içeren 4 bin civarında imzanın teslim edildiğini kaydetti. Oktay, “Bizler, bu topraklarda rant uğruna yaratılan yıkımın mağdurları olarak, yaşamımızı, ormanlarımızı suyumuzu, havamızı, doğal hayatı şirketlerin dizginsiz kar hırsına teslim etmeyeceğiz. Platform olarak bu projeye karşıyız, tüm halkımızı bu projeye karşı çıkmaya ve bu süreçte dayanışmaya çağırıyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü de bir kamu kuruluşu olarak bölge halkının taleplerini dikkate almaya, şirketin değil, doğanın ve toplumun yanında olmaya çağırıyoruz. Kentimiz, yaşam alanlarımız holdinglerin babasının malı değildir. Siyanürlü altın madenini durduracağız” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :