"Esnaf telaşlanmasın"

“Esnaf telaşlanmasın”
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, belediyelerin, adlarında yabancı kelime bulunan işyerlerine bir yasa çıkmadan hiç bir yaptırım uygulayamayacağını söyledi. Büyükerşen, yaptığı açıklamada,...

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, belediyelerin, adlarında yabancı kelime bulunan işyerlerine bir yasa çıkmadan hiç bir yaptırım uygulayamayacağını söyledi.
Büyükerşen, yaptığı açıklamada, Eskişehir'in Odunpazarı alt kademe Belediyesi'nin, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin merhum belediye başkanı Aydın Arat dönemi olan 1995 yılında işyerlerine Türkçe isim verilmesiyle ilgili aldığı kararı, üzerinden 12 sene sonra geçtikten sonra uygulamaya koymaya çalışmasına anlam veremediğini belirtti. Kendileri göreve gelmeden 4 sene önce alınan söz konusu kararın dayandığı 3030 sayılı kanununda yürürlükten kalktığını kaydeden Büyükerşen, "Bugün telefonla bana ulaşan bir çok esnaf, Odunpazarı Belediyesi'nin gönderdiği ve kararı sanki bugünkü Büyükşehir Belediye Meclisi almış gibi gösteren tebligata haklı olarak tepki gösteriyor. Yabancı isimli işyerlerinin ad değişikliğine gitmesi, yeni bir işyeri açmaktan daha zor. Bu tebligattan sanki bizim bunu böyle istediğimiz anlamı çıkar. Bizim böyle bir talebimiz olmadı" dedi.
Yılmaz Büyükerşen, üzerinden 12 yıl geçen ve hiç bir yasal dayanağı kalmayan kararı, Odunpazarı Belediyesi'nin bugün uygulamak istemesinin yanlış anlamadan kaynaklandığını sandığını ifade ederek, "Esnaf bu yörnden tedirgin olmamalıdır. Biz, sadece büyük sanayi kuruluşlarına ruhsat verebiliyoruz. Diğer işyerlerine ruhsat verme yetkisi, alt belediyelere geçti. Belediye, tebligat gönderdiği ve yabancı isimlerini değiştirmeyen işyerlerine neye dayanarak yasal işlem uygulayacağını da bilemiyorum. Çünkü, ortada bununla ilgili bir yasa yok. Ben de işyerlerinin Türkçe adlardan olmasından yanayım. Yabancı isimlerin kullanmasından yana değilim" diye konuştu.
Belediyelerin, işyeri açacak kişilere Türkçe ad kullanmaları hususunda tavsiyede bulunmaktan başka bir şey yapamayacağını vurgulayan Büyükerşen, şunları söyledi:
"Milli birliğimizin en büyük çimentosu, Türkçe'dir. Ana dilimizin korunması için psikolojik hareket içine girmek gerekiyor. Ruhsat verme yetkisinin yüzde 90'ına sahip olan alt kademe belediyeleri de, ruhsat için kendilerine başvuran işyeri açacak olan kişilere, isim ve unvanlarını Türkçe adlardan seçmeleri hususunda ancak tavsiyede bulunabilir. Bu, ticaret yapma özgürlüğüne de müdahale sayılmaz. Böyle yapılırsa, buna da kimsenin itirazı olmayacaktır. Esnafın bu hususta telaş etmesine gerek yok. Konunun Büyükşehir Belediyesi'ni bağlayan tarafı yok. Bu arada Türkçe'ye hakikaten sahip çıkılması lazım. Ancak, yabancı isimli işyerleriyle ilgili bir yasa çıkarılmadan belediyeler bir şey yapamaz. İşyeri isimleri, esnafın vidanına ve tercihine kalan bir konu. Avrupa Birliği'ne üye olmayı taahhüt eden bir ülke olarak yabancı isimli işyerlerine karşı bir yasa çıkarmanın uluslararası hukuk açısından da güç olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Odunpazarı Belediyesi'ne yine de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum."
Diğer taraftan önceki gün yapılan meclis toplantısında Odunpazarı Evlerinin kiraya verilmesi konusunda yetki verilmemesini de değerlendiren Büyükerşen, "aynı üyeler Odunpazarı Meclisinde Başkan Sakallı'ya yetkiyi verdiler. Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı butik otel için 15 yıllığına kiraya verilmesi konusunda yetki verildi. Ancak aynı statü için Büyükşehir Belediye Meclisinde yetkiyi bize vermediler. Bu da, AKP üyelerinin nasıl bir çif1te standart içinde olduklarını gösteriyor. Bizi engellemediklerini söylüyorlar ama halk her şeyi görüyor. Adeta Eskişehir halkını düdük şekeriyle kandırmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.