“Hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısındayız”

“Hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısındayız”
Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (EBVHO) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Musluk, başıboş sokak hayvanları ile ilgili yasa çalışmaları hakkında basın açıklaması yaptı.

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası (EBVHO) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Musluk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlanması ve teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceği konusunda açıklama yaparak söz konusu tasarının hazırlanmasında meslek odalarının görüşünün alınmamasına tepki gösterdi.

“HAYVANLARIN İTLAFINA SEBEP OLACAK HER TÜRLÜ UYGULAMANIN KARŞISINDAYIZ”

Musluk, “Değişiklik taslağı hazırlanırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği veya herhangi bir meslek odamızın görüşü alınmamıştır. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre; bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız. Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşmak zorunluluğu hissediyoruz” diye konuştu.

VETERİNER HEKİM ODALARININ TALEPLERİ

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve 56 Veteriner Hekim Odalarının hazırladığı çözüm önerilerini paylaşan Musluk, önerilerinden bir kaçını şu şekilde sıraladı:

“Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır. Geçici Bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır. Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır. Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir. Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır. Ayrıca, sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır. Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir.”

Musluk, son olarak; “Bu yasa tasarısı son halini almadan önce, uygarlığın ilk zamanlarından beri birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler ile bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen akademik meslek olarak görüşlerimizin alınması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

Etiketler :