Hızlı tren 23 Nisan'da

Hızlı tren 23 Nisan’da
Milyarlarca dolarlık yatırım yapılan Türkiye’nin ilk hızlı tren projesinde sona yaklaşıldı. 23 Nisan’da Başbakan Erdoğan tarafından açılışı planlanan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattında yüklenici firma ve demiryolları...

Milyarlarca dolarlık yatırım yapılan Türkiye'nin ilk hızlı tren projesinde sona yaklaşıldı. 23 Nisan'da Başbakan Erdoğan tarafından açılışı planlanan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattında yüklenici firma ve demiryolları genel müdürlüğü hummalı bir çalışma yürütüyor.
Dünyada en hızlı sürede hızlı tren hattını yapma rekorunu kıran Türkiye, projenin tamamlanmasıyla dünyada hızlı tren hattına sahip 8 ülkeden biri olacak.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en büyük projelerden biri olan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi 1. Etabı Ankara-Eskişehir Hızlı Tren hattında sona yaklaşıldı. 206 kilometrelik çift hat Ankara-Eskişehir etabı alt yapı çalışmaları yüzde 98 oranında tamamlandı. Saatte 250 kilometre hıza çıkacak ve Ankara-Eskişehir arası yolculuk süresini 1 saat 10 dakikaya düşürecek olan Proeje de nefesler tutuldu. 206 kilometrelik hattın son 20 kilometresinin ray döşeme işlemi sırasında İHA'ya çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Sorumlusu ve İspanyol OHL Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Deniz Heperler, alt ve üst yapı çalışmalarının 1 ay içinde tamamlanarak deneme sürüşlerine başlanacağını söyledi. Bunun için hummalı bir çalışma yürüttüklerini 3 vardiya 24 saat çalıştıklarını anlatan Heperler, hızlı tren setleri geldiğinde 6 ay yolcusuz deneme sürüşü yapılacağını söyledi.
HIZLI TRENLE İNSAN
HATASI SIFIRA İNDİRİLECEK
Mevcut demiryolu hatlarına göre daha dayanıklı malzemeden ve geometrik standartları hız yapmaya uygun olan hızlı trenin hattının saatte 250 kilometre hıza uygun yapıldığını ifade etti. Hattının uluslararası standart düzeyinde yapıldığına dikkat çeken Heperler, hızlı trenin de diğer taşıma türleri içinde en güveniliri olduğunu kaydetti. "Hızlı trenle insan hatasını sıfıra indirgemiş olacağız" diyen Heperler, hızlı tren makinistinin belirlenen hızının üstüne çıktığında merkezden önce uyarılacağını daha sonra da otomatik durdurulacağını söyledi. Makinistin fenalaşması ya da bir saldırı durumunda da otomatik kontrol merkezinden yönetilebileceğine dikkat çeken Heperler, kaçırma olaylarına karşı da Otomatik Stop Sistemi'nin devreye gireceğini anlattı.
REKOR SÜREDE
TAMAMLANDI
Hızlı Tren Projesi, 1999 yılında ihale edilmesine rağmen finansman sağlanamadı için 2004 yılında inşaatına başlanan Ankara-Eskişehir etabı 3 yıl gibi kısa sürede bitirilerek bu alanda dünyada bir ilki de gerçekleştirdi. Dünyada 7-8 yıl gibi sürede bitirilen hızlı tren projeleri Türkiye'de hükümet ve yüklenici firmalar için prestij olması açısından 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Projenin yapımında kullanılacak malzeme için hat boyunca Beton ve kiriş fabrikası kurulurken projede 10 bin konutun yapımına yetecek beton ve demir kullanıldı. Proje Sorumlusu İnşaat Mühendisi ve Proje sorumlusu Deniz Heperler, hattın yapımında 500 bin metreküp beton imal edildiğini, raylar hariç 50 bin ton demir kullanıldığını , 1.5 milyon ton balans malzeme imal edildiğini ve bunun içinde 4 milyon ton kaya kırıldığını belirterek, projenin yapımında da farklı ülkelerden 50 mühendis ve 3 bin 500 işçinin çalıştığını söyledi.
Özellikle karayolları da dahil olmak üzere 2 kilometre 233 kilometre ile Türkiye'nin en uzun viyadükünün hat üzerinde yapıldığını anlatan Heperler, deprem bölgesi üzerinde bulunan hattın yapımında dünyanın en iyi mühendis ve sismik uzmanlarının birlikte çalıştığını söyledi. Viyadükün bir yıl gibi kısa sürede bitirildiğini anlatan Heperler, proje için İspanya, Almanya, Arjantin, Hindistan, Çekoslovakya, Lübnan, İtalya, Belçika, Brezilya, Fas, Portekiz, Romanya, İsveç, Macaristan'dan mühendisler ve uzmanların getirildiğini söyledi. Dünyanın dört kıtasından gelen ve birbirinin dilini bilmeyen insanların demiryolu ortak dilini kullanarak bu projeyi tamamladıklarını ifade eden Heperler, yabancı operatörlerin Türk işçilere de araç kullanımını öğrettiklerini söyledi. Heperler, bundan sonra Türkiye'de yapacakları hızlı tren hattı çalışmalarında Türk operatörleri kullanacaklarını ifade etti.
ÇOCUKLARIN TRENE
TAŞ ATMASI ÖNLENECEK
Demiryollarının yıllarca en büyük sorunlarından biri olan çocukların trene taş atması hızlı trenin sefere başlamasıyla da son bulacak. Proje başlamadan önce trenin geçeceği hat üzerindeki yerleşim yerindeki köylülere hızlı tren ile ilgili bilgilendirme çalışması yapan firma yetkilileri, hattın çevresine tel çit ile örecek. Üst geçişler için yüksek tellerle koruma sağlanırken hayvan ve insanların hızlı tren hattını kullanmaması için önlemler alınacak. Hat çalışmaları sırasında köylülerle birlikte çalıştıklarını belirten Proje Sorumlusu Heperler, "Köylüler bize çok yakın davrandılar. Arazilerini kullanmamıza izin verdiler. Biz de hattın yapımında bu köylerde yaşayan insanları çalıştırdık. Ayrıca proje bölgeye ekonomik canlılık da getirdi. Bazı köylerde lokantalar açıldı. İstihdam sağlandı" dedi.
TÜRK İŞÇİLER HIZLI TREN
YAPIM USTASI OLDU
Hızlı tren hattı Türkiye'de yeni bir meslek sahası da oluşturdu. Hayatlarında ilk kez demiryolu yapımında çalışan Türk işçiler, yurtdışından gelen yabancı operatörlerle kurdukları dostluk sayesinde operatör ustası oldu. Dillerini bilmemelerine rağmen 3 yıl birlikte çalıştıkları yabancmkat çeken Heperler, kaçırmı operatörlerden hızlı ren yapımında kullanılan milyarlarca dolarlık ve dünyada sayılı bulunan araçları kullanmayı öğrenen Türk işçiler bundan sonra dünyanın neresinde olursa olsun hızlı tren hattı yapımında çalışacaklarını söyledi.
Öte yandan Hızlı Tren Projesi çalışmalarını online makamından hergün takip eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, yaptığı incelemelerde hattın Nisan ayının sonunda açılmaya hazır hale geleceğini söyledi. Ankara-Eskişehir etabının ardından, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya Hızlı Tren Projeleri devreye girecek. Ankara-Eskişehir kesiminin tamamlanmasıyla mevcut yol uzunluğunda 15 kilometrelik bir kısalma olacak. Söz konusu modernizasyon projesi ile birlikte Ankara-İstanbul arasındaki ulaşım süresi 3 saat 10 dakikaya indireceği gibi Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresi de yaklaşık 1.5 saat kısalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.