Fesih Bingöl: Belediyeler de hükümet de kaynaklarını iyi kullanmıyor

Fesih Bingöl: Belediyeler de hükümet de kaynaklarını iyi kullanmıyor
 Muhabir
Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl, Yerel yönetimleri ve hükümeti kaynak kullanımı ile ilgili eleştirilerde bulunan

Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl, yaptığı açıklamayla hem iktidarın hem de yerel yönetimlerin kaynaklarını doğru kullanmadığını savundu.

Yatırımlar konusunda merkezi yönetimin de yerel yönetimlerin de yeterli planlama yapmadığını kaydeden Bingöl, Eskişehir’in öncelikli yatırım yapılması gereken sorunlarına dikkat çekti.

Bingöl, “Türkiye’nin kasası boş. Çünkü Türkiye’de toplanan gelirler yatırımlara yönelik kullanılmıyor. Siz gelmeden önce baktım ben; sekizinci ayın sonunda faiz ödemeleri 1 trilyon 425 milyar lira. Çok büyük bir rakam. Dolayısıyla ülkenin kaynakları doğru kullanılmadığı için yatırıma ayrılacak para da yok. Bunu özellikle belirtmek isterim. Belediyeler konusunda da tasarruf tedbirleri çerçevesinde belediyelere ödenen miktarlar düşürüldü. Bunu kabul etmek mümkün değil. Daha önce de ifade ettiğim gibi, yerel belediyelerin halka hizmet götürmesi esastı. Kaynakların arttırılması gerekirken maalesef tam tersine kısıtlamalara gidildi. Bunun gerekçesi ise muhalif belediyelerin başarılı olmaması için önlerine engel çıkarılmasıdır. Dolayısıyla belediyelerin adeta eli kolu bağlandı. Ancak belediyeler de kendilerine ayrılan kaynakları doğru kullanmıyor, yatırımlar konusunda yeterli planlama yapmıyorlar. Burada ciddi bir çelişki var. Bence bu çelişkinin çözülmesi gerekiyor. Merkezi hükümet faiz giderlerini azaltarak yerel belediyelerin kaynaklarını arttırmak zorundadır. Hem merkezi hükümetin hem de yerel yönetimlerin sorumlulukları vardır. Yerel belediyeler stratejik planlar yapmalı ve kaynakları doğru yatırımlara yönlendirmelidir.Eskişehir özelinde daha önce de söyledim. İmar, altyapı ve trafik çok önemli sorunlardır. Ancak bir de beklenen deprem riski var. Bu nedenle kentsel dönüşüm hızlandırılmalı ve şehir depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Ayrıca 2030 yılında ciddi bir su problemiyle karşılaşmamız bekleniyor. Su kaynaklarının şimdiden bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Belediyeler kaynak yaratmalı”

yerel belediyelerin de merkezi hükümetin de üreten bir ekonomi planlaması yapması gerektiğini aktaran Bingöl, yüksek teknolojiye dayalı, üretime odaklanan bir ekonomi sistemi oluşturulması gerektiğini belirtti.

Bingöl,“Eskişehir özelinde bir örnek verecek olursam, şu an Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi ayda 25 milyon lira elektrik parası ödüyor. Bu çok büyük bir rakam. Eğer belediye kendi elektriğini üretebilseydi, ayda 25 milyon liralık bu ödeme yapılmazdı. Bu da doğrudan bir tasarruftur. Benzer şekilde diğer birçok alanda da tasarruf sağlanabilir, kaynak üretilebilir. Belediyeler yalnızca para harcayan kurumlar değil, aynı zamanda üreten ve kaynak yaratan kurumlar olmalıdır.Bunu tarımsal sanayileşmeye yönelik yatırımlarda da görebiliriz. Elektrik üretimi örneği gibi, akla gelebilecek birçok alternatif vardır. Daha önce bir belediye başkanının şu sözünü aktarmıştım: “500 kişilik bir çalışan grubumuz var.” 500 kişinin belediyeye maliyeti çok yüksek. Bunun yerine üretim yapan tesisler, fabrikalar veya benzeri yatırımlar gerçekleştirilirse hem daha fazla istihdam yaratılır hem de belediyenin kaynakları artar.Bu noktada sadece masada oturarak rakamsal gelir elde etmeye çalışmak doğru değildir. Bu yaklaşım olumsuz sonuçlar doğurur. Hem merkezi hükümetin hem de yerel belediyelerin sorumluluğu vardır. Daha önce ifade ettiğim gibi, yalnızca Ağustos ayı itibariyle 1 trilyon 425 milyar lira faize ödeme yapılmıştır. Çok büyük bir rakam. Eğer bu yük yarı yarıya indirilebilseydi, şehirlerimize çok daha farklı hizmetler götürülebilirdi” diye konuştu.

Etiketler :