Hızlı tren huzurlarınızda

Hızlı tren huzurlarınızda
Türkiye’nin ilk hızlı treninin makinistliğini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Ankara-Eskişehir hattı arasında deneme seferlerine başlayan hızlı tren 2 bin 370 metre ile Türkiye’nin en uzun viyadüğü olan Polatlı...

Türkiye'nin ilk hızlı treninin makinistliğini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı.
Ankara-Eskişehir hattı arasında deneme seferlerine başlayan hızlı tren 2 bin 370 metre ile Türkiye'nin en uzun viyadüğü olan Polatlı Beylikköprü mevkiindeki Sakarya viyadüğünü 80 kilometre hızla geçti. İtalya'dan getirilen kiralık test treni ile gerçekleştirilen deneme seferi sayesinde hızlı trenle ilk kez demiryolcular ve basın mensupları tanışmış oldu. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattının deneme seferi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Polatlı Beylikköprü mevkiindeki deneme seferi için düzenlenen törende konuşan Yıldırım, Türkiye'nin hızlı tren ile tanışan Avrupa'da 6'ıncı, dünyada ise 8'inci ülke olacağını belirtti. Yıldırım, Eskişehir-İstanbul hattının da tamamlanmasıyla birlikte Almanya'dan kalkan bir hızlı trenin Bulgaristan'ın da hattı yapması koşuluyla Türkiye'ye kesintisiz gelmiş olacağını belirtti. Bakan Yıldırım, hızlı tren hat yapımı çalışmalarında kullanılan beton ve demir imalatıyla 120 bin nüfuslu bir şehrin inşa edilebileceğini söyledi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, gazetecilerin soruları üzerine hızlı tren ile yolculuğun maliyetinin yolcu potansiyelinin yüksekliği nedeniyle talebe göre belirleneceğini ifade ederek, "Talep yüksek olursa fiyatta artış olur" diye konuştu. Karaman, hızlı trende 'first class' vagonun da yer alacağını kaydederek, bu vagon tiplerine göre fiyatların da farklılaşacağını belirtti. Karaman, Hızlı Tren setinin İspanyollardan alınacağını ve Ekim ayında geleceğini belirterek, "Bu nedenle deneme çalışmaları için İtalya'dan hızlı tren kiraladık " diye konuştu. Karaman, 10 set hızlı trenin İspanyollardan alınacağını ancak 2 tane ek için yeni bir ihaleye çıktıklarını söyleyerek, bu vagonların ise Ekim ayından önce edinilmesini istediklerini ve bu yüzden ihaleye çıktıklarını kaydetti. Karaman, test treninin personel ile maliyetinin 3 milyon YTL olduğunu da söyledi.
HIZLI TREN MAKİNİSTLERİ
ALMANYA'DA EĞİTİLİYOR
Deneme seferlerinde treni İtalyan makinistlerin kullanıldığını belirten Karaman, ticari seferlerin başlamasıyla TCDD personelinin iş başına geçeceğini söyledi. Karaman, bugüne kadar Alman demiryollarında 24 makinist, 6 mühendis, 6 eğiticinin eğitim gördüğünü belirterek, yıl sonuna kadar 24 personelin daha eğitim alacağını söyledi. Karaman, ticari seferlerin ise deneme seferlerinin tamamlanmasıyla başlayacağını belirterek, bu denemelerin bazı ülkelerde 1 yılı aşkın süre devam ettiğine dikkat çekti.
Karaman, bütün dünyada demiryollarına yatırım ihtiyacının 1 trilyon dolar olduğunu söyleyerek, bu nedenle siparişlerin de arttığını vurguladı. Karaman, tekerlek ve trenin bulunmasında zorluk yaşandığını belirterek, "Makine Kimya Endüstrisi ile tekerlek yapmaya çalışacağız" diye konuştu. Karaman, Adapazarı'ndaki hızlı tren fabrikasının ise Temmuz ayında açılacağını belirtti. Karaman, hızlı trene Ankara'dan binileceğini ancak Sincan'a kadar normal tren hızıyla seyredeceğini belirterek, Sincan sonrasında trenin hızının saatte 250 kilometreye kadar çıkabileceğini belirtti. Karaman, hızlı tren için ayrı bir gar projesi ile ilgili olarak çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
HIZLI TREN TEKNİK
ÖZELLİKLERİ
Temeli 2003'de atılan Ankara Eskişehir hızlı tren projesi iki şehir arasındaki 3 saatlik mesafeyi 1 saat 5 dakikaya düşürecek. 639 milyon Euroluk yapım maliyeti bulunan projede kullanılacak hızlı tren setleri ise 139 milyon Euroya mal olacak. Her set 419 yolcu taşıyacak. İlk vagon business class olacak. Her koltuğun önünde ekran, 4 farklı video ve 10 farklı müzik kanalı ile internet erişimi bulunacak. Trende lokanta yerine kafeterya hizmeti verilecek. 2.5 milyon kamyonluk hafriyat kullanılan projede, 7 tren köprüsü, 38 karayolu üst geçidi ve toplam uzunluğu 4.3 kilometre olan 5 viyadük kullanıldı. Henüz inşaatına başlanmamış olan ikinci etap olan Eskişehir-İstanbul hattının ise 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Bakan Yıldırım, tören alanına helikopter ile geldi ve helikopterle ayrıldı. Basın mensupları ise Ankara garından normal bir trenle hareket ederek Beylikköprü viyadüğüne geldi. Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım ve basın mensupları, İtalya'dan kiralanan hızlı treni gezdi ve brifing aldı. Yıldırım, hızlı treni bir süre kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.