"İlaçta sömürü bitsin"

“İlaçta sömürü bitsin”
TÜKODER Başkanı Libabiye Mutlu, sahte ilaçlarla, fahiş fiyatlarla tüketicinin hem sömürüldüğünü hem de öldürüldüğünü belirterek, “Tükoder Dünya Tüketici Hakları gününde başlayarak 2007 yılı mücadele takviminin...

TÜKODER Başkanı Libabiye Mutlu, sahte ilaçlarla, fahiş fiyatlarla tüketicinin hem sömürüldüğünü hem de öldürüldüğünü belirterek, "Tükoder Dünya Tüketici Hakları gününde başlayarak 2007 yılı mücadele takviminin başına ilaçta vurgunu almıştır. Dünyada enerji ve silah sektöründen sonra ekonomik büyük olarak en büyük sektör ilaç sektörüdür. 2006 yılı verilerine göre dünyada sağlık hizmetleri için harcanan toplam para 3,1 trilyon dolardır. Bu tutarın 1,7 trilyon dolarını ise tıbbi malzeme ve tıbbi cihazlar oluşturmaktadır. Tüm dünyada bu pazarı elinde tutan büyük firma sayısı sadece 20 civarındadır. Sektörün boyutları böylesine devasa iken sektör karını paylaşan firmaların sayısı iki elin parmakları kadardır. Bu pazarın yüzde 80'i hükümetler tarafından finanse edilmektedir. Ülkelerin çoğunda sosyal güvenlik kurumları ve bu kurumlarla ilişkili önleyici ve tedavi edici sağlık kuruluşları kamunun elindedir" şeklinde konuştu.
ESTÜKDER Başkanı Davut Köroğlu bilinçli tüketicinin sağlıklı bir ekonominin temeli olduğunu söyledi.
Köroğlu, "Bilinçli tüketici, kişisel sorunlara olduğu kadar içinde yaşadığımız toplumun sorunlarına karşıda duyarlı bir insandır. Bu nedenle önce kendi hak ve sorumluluklarını iyi bilmelidir" dedi.
Köroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilinçli tüketici bir mal veya hizmeti satın almadan önce iyi bir piyasa araştırması yaparak ürün ve hizmetleri kalite, fiyat açısından karşılaştıran ve piyasanın günlük durumu hakkında bilgilere sahip olan kişidir. Televizyonlarda her gün seyretmek zorunda bırakıldığı reklamların etkisinde kalmayarak gerçek ihtiyaçlarının tespitini yapan, marka hayranlığına tutulmayan, aşırı tüketimi sevmeyen ve israftan kaçan kişidir. 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda uluslar arası Tüketici Birlikleri örgütünün önerisi ve oybirliği ile kabul edilen, Türkiye'nin de imza atmış olduğu Tüketicilerin uluslar arası bir sözleşme niteliğindeki tüketicilerin korunması ilkeleri rehberini oluşturan ve tüm dünyada kabul görmüş tüketici hakları başında temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.