İzmir’de var Eskişehir’de neden yok? Durak bazlı ulaşım sistemi gündemde

İzmir’de var Eskişehir’de neden yok? Durak bazlı ulaşım sistemi gündemde
 Muhabir
Eskişehirli vatandaşlar toplu taşıma ücretlerinin pahalılığını ve yetersiz sefer sayılarını eleştirdi. Bazı vatandaşlar ulaşım ücretlerinin adaletsiz olduğunu savunurken bazıları ise yoğunluk nedeniyle tramvayların yetersiz kaldığını ifade etti.

Eskişehir’de vatandaşlar toplu taşıma ücretleri ve ulaşım olanakları hakkında konuştu. Vatandaşlar tramvay ve otobüs gibi toplu ulaşım araçlarının hem maliyet açısından hem de kullanım kolaylığı yönünden yetersiz olduğunu belirtiyor. Öte yandan bazı vatandaşlar, Eskişehir’in yürünebilir yapısını ve abonman sistemini gerekçe göstererek mevcut fiyatların diğer büyük şehirlerle kıyaslandığında hâlâ makul olduğunu savunuyor.

aysenur-uyanik.webp

“Seferler sıklaştırılsın, 15 dakikamız sadece beklemekle geçiyor”

Ulaşım konusunda motorun maliyetinin daha mantıklı olduğunu dile getiren Ayşenur Uyanık, “Ben aslına toplu taşıma kullanmıyorum ben motorla geliyorum genelde ama yine de pahalı olduğunu düşünüyorum. Benim motorum 6 litre fullemem 100 TL tutuyor ama çarşıya gelip gitmek 50 TL tutuyor. Emekli sayısı da Eskişehir’de fazla emeklilere indirim olduğu için sürekli gelip gidebiliyor merkeze ama gençlere 25 TL de fazla bunu anlamıyorlar. Gençler çalışmak para kazanmak için uğraşıyor üniversitede okurken bile durum böyle. Ama çalışırken bile ekstra giderlerle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Abonman uygulamasını da nerden nasıl kar etsek diye kullanıyor gençler. 250 TL gençler için uygun evet günlük ulaşıma vurunca fiyat azalıyor ama yinede ulaşım son yıllarda çok fazla arttı. Öğrenciler ulaşım konusunda daha fazla desteklenmeli. Tramvaylar yetmiyor nüfus kalabalıklaştı. Çarşıya gelmek için 15 dakika tramvay bekliyoruz gelişimiz zaten 15 dakika sürüyor, bir o kadarda beklemekle geçiyor. Seferler daha fazla sıklaştırılmalı” dedi.

imran.webp

“Abonman öğrenciler için çok mantıklı”

İmran Süleymanov ise ulaşımın pahalı olmadığını, aksine çoğu yere yürüyerek gidilebildiğini dile getirdi. Süleymanov, “Ben yıllardır Eskişehir’de yaşıyorum. Çok pahalı olduğunu düşünmüyorum diğer şehirlere göre uygun bir ulaşım var. Öğrenciler için biraz pahalı olabilir belki ama onun içinde öğrenci kartı var onu kullanıyorlar. Abonman çok mantıklı o konuda. Zaten yürüme mesafesi olan bir şehir çoğu yere yürüyerek ulaşıyoruz bende çoğunlukla yürüyorum o anlamda ulaşım sıklığı da fiyatı da bana makul geliyor. Sadece kabalalık bir şehir o sebeple trafik sorun oluyor bazen” diye konuştu.

yunus-erdogan.webp

“Fiyat uygun ama ulaşım imkanı yetersiz”

Yunus Erdoğan ise Eskişehir’in ulaşıma dair altyapı sorunları olduğunu savundu. Erdoğan, “Ulaşım diğer illere bakarak ucuz yarın bir gün 30 olur evet ama diğer şehirlerde de daha fazla pahalanacak. İstanbul’a kıyasla ulaşım çok uygun. Araba alalım desek onun masrafıyla uğraşmak çok daha zor. Hatta arabası olanlar bile dolmuş tramvay kullanıyor hem daha hızlı hem daha maliyetli. Eskişehir’e çok şey yapılması gerekiyor ulaşıma trafiğe ne ara sıra gelir bilmiyorum. Ulaşım konusunda geç kalındı. Fiyatlar değil belki ama yetmiyor ulaşım bu şehre. Nüfus kalabalık trafik kitleniyor bununla alakalı bir şeyler yapılabilir” ifadelerini kullandı.

ozgur-erden.webp

"Kısa mesafe ile uzun mesafeye aynı ücret olmamalı”

Özgül Erden ise ücret tarifesini eleştirerek şu ifadelere yer verdi:

“Eskişehir’de ulaşım pahalı olduğunu düşünüyorum. Ben toplu taşıma kullanmıyorum çünkü çalışmıyorum. Bir yere gideceksem yürüme mesafesi yerlere gidiyorum yakın olmasa da Eskişehir’de yürümek zor bir şey değil. Ancak şöyle bir şey var diğer illere göre çok mesafe gidiyoruz çünkü Eskişehir tek merkezli ve küçük bir il ama buna rağmen pahalı sebebi şu; iki durak gittiğimizde de aynı parayı veriyoruz son durağa kadar gitsek de aynı parayı veriyoruz. Bu çok saçma, diğer illerde böyle değil. Vardığımız durak kadar para versek ve gerisi aktarılsa bu çok güzel olur çünkü kısa mesafede de dünyanın parasını veriyoruz. İnsanlar okuyor çalışıyor her gün bir yerlere gidiyor kısa veya uzun mesafe fark etmeksizin aynı ücreti veriyor. Bana bu mantıklı gelmiyor.”

izmir-belediye.webp

İzmir'deki toplu taşıma sistemi nasıl çalışıyor?

Otobüse binilen duraktan son durağa kadar belirlenen ulaşım ücreti, İzmirim Kart içindeki bakiyeden bloke ediliyor. Otobüsten inerken iniş kapılarında bulunan iade makinesinde kart okutularak blokaj kaldırılıyor. Sistem, biniş yapılan durak ile iniş yapılan durak arasındaki mesafeye göre ödenecek miktarı hesaplayarak kalan miktarı karta iade ediyor. Kartın inişte okutulmaması durumunda yolcunun son durakta indiği kabul ediliyor ve bu durumda herhangi bir iade yapılamıyor. İade makineleri sadece iniş kapıları açıkken aktif halde bulunuyor. Otobüs hareket halindeyken yolcuların blokaj kaldırma işlemi yapmalarına izin verilmiyor.