Kamyoncu esnafı icralık oldu

Kamyoncu esnafı icralık oldu
Eskişehir Milletvekili Vedat Yücesan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Transit Taşıma Çerçeve Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun görüşlerini belirtmek...

Eskişehir Milletvekili Vedat Yücesan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Transit Taşıma Çerçeve Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun görüşlerini belirtmek üzere TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkelerin ekonomik, ticari, teknik, enerji ve kültürel alanlarda dostane ilişkileri ve işbirliğini koruma ve geliştirmek üzere aralarında malların, yolcuların ve yüklerin sorunsuz, hızlı ve etkin dolaşımını sağlamak amacıyla 1998 tarihinde "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Transit Taşıma Çerçeve Anlaşması'' imzaladığını belirten Yücesan, anlaşmanın öncelikle transit taşımacılığı kolaylaştıran düzenlemelerin yapılmasını ve bu şekilde transit trafiğin süratli bir şekilde akışının sağlanmasını amaçladığını söyledi. Ülkemizin coğrafî konum itibariyle önemli bir transit geçiş güzergâhında bulunduğunu hatırlatan Yücesan, "Önemlilik arz eden bu özellik nedeniyle yabancı sermayeli nakliye firmalarının gözü bizim pazarımızdadır. Bu açıdan uluslararası rekabetin arttığı bir dönemde taşımacılık sektörümüzün güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu. Bu amaçla, Özel Tüketim Vergisi Kanununda değişiklik yapılarak, yurt içi, yurt dışı taşımacılık yapan kamyoncu ve nakliyecilerimizin kullandıkları akaryakıtın Özel Tüketim Vergisinden muaf tutulması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Yücesan sadece yurtdışı taşımacılık yapan kamyonlara getirilen ÖTV'siz yakıt uygulamasının yurt içi taşımacılığı da kapsayacak şekilde genişletilerek Türk firmalarının rekabet gücünün artırılması sağlanması gerektiğini savundu. Vedat Yücesan, "Çıkarılan bu kanunlarla Kamyoncu ve Nakliyeci esnafımız aşırı tonaj yük yüklemeden men edilmiş, bu belirli kurallara bağlanmıştır. Fakat, uygulamada ki cezai müeyyide taşıtandan çok taşıyana uygulandığı için, yine mağdur olan dar gelirli kamyoncumuz olmaktadır. Aşırı Tonajla yük yükleme maalesef önlenememiştir. Bu insanlar ister mi fazla yük taşımayı? Aracı yıpranacak, lastikleri yıpranacak, yolculuğu tehlikeye girecek. Bunu kimse istemez. Ama şartlar buna mecbur kılıyor onları. Aksi takdirde aracının borcunu ödeyemiyor. Vergilerini ödeyemiyor. Bırakın hepsini bir kenara, karnını doyuramıyor, evine ekmek götüremiyor." dedi.
Taşımacılık sektöründen ekmek yiyen rızkını sağlayan binlerce insan olduğuna dikkat çeken Yücesan, "Bu insanlar kan ağlıyor ; aklımız estikçe bütçeye para toplamak için şu belge parası, bu belge parası diye kamyoncuların kapısını çalmayalım. Kullandıkları motorin 3-4 yıl içerisinde %110 artarken buna paralel olarak navlun ücretlerinde artış olmadı. Ne yapacak bu nakliyeci, kamyoncu esnafı.Fazla yük taşımaya mecbur kalıyor. Bizde buna cezai müeyyide getiriyoruz. Buna doğru bir çözüm bulmamız gerekmektedir." diye konuştu.
Tekstilde, turizmde olduğu gibi, nakliye şirketlerinin de kırmızı alarm vermeye başladığını kaydeden Yücesan," Kamyoncular, nakliyeciler krediyle aldıkları araçlarının taksitlerini ödeyemez hale geldi. Bugünkü hükümet sayesinde nakliyecilerin, kamyoncuların her biri icra daireleriyle tanıştı." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.