"Karanlığı aydınlattılar"

“Karanlığı  aydınlattılar”
Köy Enstitülerinin kurulmasındaki ana sebebin ülkenin o yıllardaki zorunlu koşulları olduğunu dile getiren Yücesan, " 1935 yılında yaşanan kent ve köy ayrımı, kız erkek arasındaki eğitimsizlik uçurumu köy enstitülerini doğurmuştur....

Köy Enstitülerinin kurulmasındaki ana sebebin ülkenin o yıllardaki zorunlu koşulları olduğunu dile getiren Yücesan, " 1935 yılında yaşanan kent ve köy ayrımı, kız erkek arasındaki eğitimsizlik uçurumu köy enstitülerini doğurmuştur. Aslında köy enstitüleri Kurtuluş Savaşının bir devamıdır. Karanlıkla, gerilikle, yoksullukla, bilinçsizlikle bir savaş; Mustafa Kemal'in 9 Eylül 1922'de söylediği bir savaş. Nasıl Mehmetçik Çanakkale'de Kurtuluş Savaşı'nda yamalı giysilerle destan yaratıp emperyalizmi yenmişse, onların çocukları da köy enstitülerinde eğitilip karanlığı yenmişlerdir" diye konuştu.
Köy Enstitülerinin bugün de olması halinde Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkelerinden biri olacağına işaret eden Yücesan," Köy Enstitüleri kapatılmasaydı ve bu hayal devam ediyor olsaydı, işlenmemiş toprak, kullanılmamış su, okumayan çocuk ve genç, üretim yapmayan fabrika kalır mıydı. Ülkemizin içinde bulunduğu sosyal ve siyasal sorunların çözüm yolu, eğitim sistemimizin, demokrasiyi tabandan kavrayan Köy Enstitüleri ruhunun egemen olduğu bir şekilde yeniden yapılandırılmasından geçmektedir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.