“Kira artışı yüzde 25’e sabitlenmeli”

“Kira artışı yüzde 25’e sabitlenmeli”
Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, yeni seçilen Ticaret Bakanından dükkân kira artışlarının da yüzde 25’le sabitlenmesini istedi.

Konut ve kantinlerde yürürlüğe giren kira artış oranının sabitlenmesi kararı sonrası esnaf ve işletmeciler de dükkanlarıyla ilgili benzer bir karar beklentisi içinde.

Dükkân kira artışlarında sabitleme beklediklerini belirten Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, yeni seçilen Ticaret Bakanından dükkân kira artışlarının da yüzde 25’le sabitlenmesi gerektiğine değindi.

“DÜKKAN KİRA ARTIŞI YÜZDE 25’DE SABİTLENMELİ”

Kiracıya zamlar yüzde 25 oranında yansıtılmakta fakat iş yerlerinde bu oran yüzde 72 civarında sirayet etmekte olduğunu aktaran Bahar Bilen, “Buna istinaden yeni seçilen ticaret bakanımızdan iş yeri kira artışlarının da yüzde 25'ler çekilmesini istirham ediyoruz. Kira stopajları da belimizi bükmektedir. Bizlere çok ciddi maliyetler bindirmektedir. Birilerinin elde ettiği karın, kiranın vergisini biz ödemekteyiz. Kirayı kim alıyorsa vergisini de o ödesin. Kiralardaki yükseliş vergiye de yansıyor. Bu hem esnafı yanlış yollara sevk etmekte hem de çift kira sözleşmeleri hazırlanmakta. Bunun önüne mülk sahiplerinin stopajlarını ödemesi gerekiyor” dedi.

“KİRALARDA YÜZDE 90 ARTIŞ VAR”

Kira ücretleri yüzde 80-90 artış gösterdiğini aktaran Bilen, “Bundan 4 sene önce 10 bin TL olan ortalama bir iletme şu anda 30 bin TL'nin üzerinde seyrediyor. Seçilen hükümetten büyük beklentiler içerisindeyiz. Bu hoyratça artışların önüne geçeceklerini düşünüyorum yoksa esnafımız ezilmeye devam edecektir. Küçük esnafa sahip çıkılmalı. Taban fiyat belirlenerek bunun önüne yasal bir şekilde geçilmeli” ifadelerini kullandı.

“DEVRETME ORANI YÜZDE 30’LARDA SEYREDİYOR”

Dükkân devretme oranlarının arttığını ile getiren Bilen, “Dayanma gücü olan esnaf bir şekilde sürdürüyor. Ama kapanma oranla hayli yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Kapanmadan ziyade devirler söz konusu. İşletmelerimiz yüksek maliyetli olduğu için insanlar devretmeye çalışıyorlar. Devretme oranı yüzde 30'larda seyrediyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.