Kızıltepe davası karara kaldı

Kızıltepe davası karara kaldı
21 Kasım 2004 tarihinde, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz’ ın güvenlik güçleri tarafından terörist sanılarak öldürüldüğü iddiasıyla Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve güvenlik...

21 Kasım 2004 tarihinde, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz' ın güvenlik güçleri tarafından terörist sanılarak öldürüldüğü iddiasıyla Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve güvenlik sebebiyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davada tutuksuz yargılanan polis memurları M.K, Y.A, S.A.D. ve S.A. bir kez daha hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Ahmet Kaymaz' ın kardeşi Reşat Kaymaz ile Kaymaz ailesinin 4 avukatı ve sanık polis memurlarının 5 avukatı da hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, Adli Tıp Kurumu'ndan olay yerinde bulunan boş kovanların kimlerin kullandığı silahlara ait olduğunun tespit edilmesi için istenen raporun geldiğini açıkladı.
Bunun üzerine söz alan Kaymaz ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu, bir seneden beri beklenen raporun davanın 'bel kemiği' ni oluşturduğunu, söz konusu rapor ile olay yeri krokisinin bir çatışma olmadığını ortaya çıkardığını iddia etti. Olay yerinde elde edilen kovanların sanıklar Y.A. ile M.K.'ya ait olduğunu ileri süren Kuzu, "Sanık Y.K.' nın ifadeleriyle kovanların bulunduğu yerler örtüşmemektedir. Olay yerinde çatışma olmamıştır, çatışma süsü verilmiştir. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen 3 ayrı konuyla ilgili raporlar birlikte değerlendirildiğinde, sanıkların mevcut suçu işledikleri anlaşılmaktadır ve tutuklanmalarını talep ediyoruz. Ayrıca, raporu inceleyip, yazılı beyanda bulunmak üzere süre istiyoruz" dedi.
Sanık avukatlarından Veysel Güler ise, karşı taraf tarafından dosyada olmayan ve var olmayan konuların ileri sürüldüğünü ifade ederek, "Maktul Ahmet Kaymaz' ın evinin önünde sanık Y.K.'nın kovanı yoktur. Dosyada Y.K.'nın yüz yüze çatıştık diye bir beyanı da mevcut değildir. Sanık S.A.D, 6-7 el ateş ettiğini beyan etmesine rağmen olay yerinde kendisine ait hiçbir kovan bulunmadı. Sanık S.A.'nın havaya ateş ettiğini itiraf etmesine rağmen onunla ilgili de kovan elde edilemedi. Çünkü, olay günü yağmur yağmış, bataklık, çamur var, olay yerinde kalabalık oluşmuş. Olay yeri krokisine göre bu olayı değerlendirmek mümkün değil. Krokiyi çizen kişi, bu görevi almış ama yüzüne gözüne bulaştırmış. Kamyonla arasında yaklaşık 150 metre bulunan istasyon yan yana gösterilmiş. Buna itibar edilemez. Bu arada, sanık S.A.'nın burada sanık olmaması gerekiyordu, ancak maktulün bacağında kendisinin kullandığı tabancaya ait mermi çıktığı ileri sürüldü. Biz de raporu inceleyip, yazılı savunmada bulunmak üzere süre talep ediyoruz" diye konuştu.
Sanıkların tutuklanması talebini bir kez daha reddeden mahkeme heyeti, tarafların raporla ilgili savunmalarını ve iddia makamının da mütalaasını hazırlaması için duruşmayı 18 Nisan'a erteledi.
Duruşma çıkışı açıklama yapan avukat Veysel Güler, "Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporları inceleyip beyanlarda bulunacağız. Önümüzdeki celse karar çıkabilir" dedi.
Kaymaz ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu ise, "Bir seneden beri beklediğimiz rapor vardı. O talebimize ilişkin cevap geldi. Önümüzdeki celse ayrıntılı beyanlarda bulunacağız. Bu rapor olayın başından itibaren iddialarımızın ne kadar doğru olduğunu, çatışmanın olmadığını ortaya koymaktadır. Dava bitmek üzere" diye konuştu.
Maktul Ahmet Kaymaz' ın kardeşi Reşat Kaymaz da, kardeşine ve yeğenine yargısız infaz yapıldığını iddia ederek, "Bu iddiamızda kararlıyız. Dosyaya gelen deliller de bunun ispatıdır. Bu doğrultuda bir karar çıkmasını istiyoruz. Adaletin yerine gelmesi, bir an önce mahkemenin sonuçlanması, kararın gerçekten Türkiye'de hukukun üstünlüğünün herkes tarafından kabul edilmesi için böyle bir karar çıkmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
GENİŞ GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALDI
Duruşma sebebiyle sabah saatlerinde Eskişehir genelinde bine yakın polis memuru geniş güvenlik tedbirleri aldı. Polisler, şehir giriş ve çıkışları, otobüs terminali, tren garı ile adliye çevresinde görevlendirildi. Adliye çevresinde oluşturulan arama noktalarında ise vatandaşlar tek tek üst aramasından geçirildi. Resmi kurumlarda işi olan kişilerin geçişine, üzerleri arandıktan sonra izin verildi. Bu arada, çıkması muhtemel olaylara karşı adliye önünde akrep, panzer araçları, çevik kuvvet polisleri ile 112 Acil Servis ambulansı da hazırbekletildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.