"Kuzey Irak'a müdahale edilmeli"

“Kuzey Irak’a müdahale edilmeli”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dün düzenlediği basın toplantısında ,konuşmasının öncelikli konusunun terör olduğunu söyledi. Büyükanıt, konuşmasında Kuzey Irak’a operasyon düzenlenmeli mi? diye sordu...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dün düzenlediği basın toplantısında ,konuşmasının öncelikli konusunun terör olduğunu söyledi. Büyükanıt, konuşmasında Kuzey Irak'a operasyon düzenlenmeli mi? diye sordu ve yanıt verdi: "Evet düzenlenmeli... Olayın ikinci boyutu siyasal, bunun için bir siyasi kararın çıkması lazım."
Büyükanıt, PKK terörünü etnik milliyetçilik olarak tanımladı ve bunun teröre giden yolun başlangıcı olduğunu söyledi. Büyükanıt şöyle konuştu: Bu ırkçı çağdışı, şiddete yönelik terörle karşı karşıyayız. Ülkemizde gerçek anlamda bir terör örgütü varken, Türk toplumunun en ufak bir tepki göstermesi bile milliyetçilikle bağdaştırılıyor. Bizim milliyetçiliğimiz kendi milliyetimizi, vatanımızı, bayrağımızı sevmektir. Bizim milliyetçiliğimiz vatanseverliktir, Atatürk milliyetçiliğidir. Bunda endişe edilecek hiçbir şey yoktur. Atatürk ve anayasa etnik ayrımcılığa izin vermez. Türkiye'de hiçbir zaman ırkçılık olmamıştır. Terör çok boyutlu bir sorundur. Terörün ekonomik, sosyal, siyasal ve toplumsal boyutları vardır. Bu nedenle terörün tüm boyutlarıyla aynı zamanda mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Terör mücadelesi konusunda kararlılığımız kesindir. 10 şehit verdik, 29 terörist öldürüldü. Mayıs ayından itibaren terör örgütünün faaliyetlerine ağırlık vereceği istihbaratını aldık. Amacımız baharla birlikte onları etkisiz hale getirmektir. Halen birçok bölgede geniş çaplı operasyonlar yapılmaktadır. 1991'den sonra PKK güç kazanmaya başladı ve 92'den itibaren terörün boyutu zirveye çıktı. 1992'de 496 şehit, 955 yaralı, 93'te 533 şehit, 95'de 615 şehit, 1342 yaralı , 2005'de 92 şehit, 2006'da 87 şehit, 2007'de 13 şehit verdik."
Teröristi dağda tutan onun iş birlikçilerdir. Dış desteğin kesilmesi çok önemlidir diyen Büyükanıt, "Avrupa PKK'nın siyasi destek alanıdır. Ülke içinde ve dışında bazı oluşumlar PKK'yı ümitlendirir. Terör örgütünü destekleyen partinin pervasız tavrını hepimiz görüyoruz. Mevcut yasa çerçevesinde kalarak terörle mücadeleyi zorlukla sürdürüyoruz.Teröristin emeklilik hakkı olabileceğini kabul edemiyorum. Bu bölümdeki açıklamalarımın bir kısmı özeleştiri 1. Körfez savaşından sonraki oluşum dönüm noktasıdır. 2. Körfez savaşından sonra Türkiye coğrafyasına hapsoldu. Her iki körfez savaşından Türkiye zaralı çıkmıştır. PKK Kuzey Irak'ta büyük hareket özgürlüğüne sahip. Irak anayasası incelendiğinde çok zayıf bir konfederasyon öngörüldüğü anlaşılır. PKK, Kuzey Irak'ta kök salmıştır. Süleymaniye Havalimanı'nda Irak bayrağı yoktur, kürt bayrağı vardır. Kuzey Irak'ta bir tek Irak güvenlik gücü bulamazsınız" şeklinde konuştu.
Büyükanıt'tan Cumhurbaşkanı tarifi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, seçilecek cumhurbaşkanının aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) de başkomutanı olduğunu belirterek, ''Hem vatandaş hem TSK'nın bir personeli olarak cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz'' dedi. ''Biz hem cumhurbaşkanımızın hem de aynı zamanda başkomutanımızın Silahlı Kuvvetler ve Türk milletinin sahip olduğu cumhuriyetin temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum'' diyen Büyükanıt, ''Tabii ki yasal mevzuatı, anayasayı, hukuku, cumhurbaşkanı nasıl seçiliyor, bunların hepsini biliyoruz. Karar Meclis'in kararıdır. Cumhurbaşkanlığı konusunda zaten bundan başka da bir şey söyleme durumunda değilim. Hukuken de hakka sahip değilim'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.