Mecliste fırtına koptu

Mecliste fırtına koptu
Büyükşehir Belediye Meclisi son zamanların en hareketli oturumuna sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile AKP’li meclis üyeleri arasında uzun tartışmalar yaşandı.Geçtiğimiz Çarşamba günü...

Büyükşehir Belediye Meclisi son zamanların en hareketli oturumuna sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile AKP'li meclis üyeleri arasında uzun tartışmalar yaşandı.
Geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan Meclis oturumunda gündeme gelen Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu, Kılıçoğlu Kiremit Fabrikasının mühürlenmesinin durdurulmasını öneren bir hale getirilince, Yılmaz Büyükerşen komisyon raporunu oylatmayacağını söylemiş ve konu dün akşam yapılan meclis oturumuna kalmıştı.
Dün akşam yapılan meclis oturumunda AKP'li Meclis üyeleri yine aynı konuda ısrarcı olurken, Büyükerşen de, "yasal olmayan bir konuda, kişiye özel af anlamına gelecek böyle bir kararı oylamanıza izin vermem" şeklindeki ısrarını sürdürdü.
Bir ara hakarete varan sözlerin havada uçuştuğu meclis oturumunda, AKP'liler kürsüye yürürken, Büyükerşen'in de bir ara koltuğundan ayağa kalktığı görüldü.
Yapılan uzun tartışmalar sonunda iş tatlıya bağlanırken, firmaya 30 Ağustos 2007 tarihine kadar taşınması için süre verildi.
"OYLATMADIM VE
OYLATMAYACAĞIM"
Oturumunun açılışında gündem maddelerinin oylanması sırasında önceki oturumdan kalan komisyon raporunun oylanması gündem maddelerinin içinde olmayınca tartışma hemen meclisin başında başlamış oldu.
Raporun oylanması gerektiğini belirten AKP'li Meclis üyesi Ayşe Fert Dökmeci'ye Büyükerşen, "geçtiğimiz oturumda oylatmadım, şimdi de oylatmayacağım. Sizin verdiğiniz öneriyle kabul edilen gündem maddesi, belediyenin 7 yıldır ne gibi faaliyetler yaptığıyla ilgiliydi. Ama siz gündemi söz konusu fabrikaya izin verilmesi haline çevirdiniz. Yani tek taraflı imtiyaz sağlamaya çalışıyorsunuz. Böyle bir şeyi oylamanıza izin veremem" dedi.
Kendisinin oylama yapmaması durumunda yasa dışı bir uygulama içinde olacağının belirtilmesine karşın Büyükerşen, "bu yapmak istediğiniz bir yetki gaspıdır. Yapılan iş belediye başkanının ve icranın yetkisindedir. Size yetki gaspı yaptırmam" diyerek karşı çıktı.
O sırada söz alan Murat Canözer'in, "siz buraya 8 yıldır bilerek göz yumdunuz. Bunu çocuklar bile biliyor" demesi üzerine ortam birden gerildi. Büyükerşen, "Yani şimdi sen bana bunu bilerek ve isteyerek mi yaptın, diyorsun" derken, Canözer, "evet bunu herkes biliyor" dedi.
"Böyle bir iddiayı ortaya atan ancak ispatlayamayan şerefsizdir" diyen Büyükerşen, şehrin yegane çıkarının o fabrikanın oradan taşınması olduğunu ifade etti.
"O ADAMI DIŞARI ÇIKARTIN"
Tartışmalar sürerken, AKP'nin İl Genel Meclisi üyesi Harun Çetintürk, dinleyicilerin olduğu bölümden "senin gücün ancak zorbalık yapmaya yetiyor" diye bağırdı. Bunun üzerine Büyükerşen Çetintürk'ün dışarı çıkarılmasını istedi. Dinleyicilerin bulunduğu bölümde kısa süreli bir tartışma yaşanırken diğer partililerin tepkilerine karşın Harun Çetintürk dışarı çıkarıldı.
O sırada yapılanlara bağırarak tepki gösteren AKP'li Canözer'i de Büyükerşen'in "seni de Meclisin huzurunu bozmaktan dışarı atıyorum" demesi üzerine Başkanlık kürsüsünün önü bir anda karıştı. O sırada sinirlenerek ayağa kalkan Büyükerşen zorlukla sakinleştirilirken, kürsünün önü ana baba gününe döndü.
Kürsünün boşaltılmasının ardından tartışmalar bir süre daha devam etti. Büyükerşen de, AKP'liler de kararlarında ısrar edince bir türlü orta yol bulunamadı. Bunun üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.
"SONUNDA TATLIYA BAĞLANDI"
İkinci bölüm de tartışmalarla başladı ancak sonunda AKP'li Murat Canözer, "öyleyse siz yeni bir tarih verin, onu oylayalım" diyerek yeni bir öneri getirdi.
Yılmaz Büyükerşen'in de benimsediği fikir uyarınca Büyükerşen, "öyleyse Temmuz sonuna kadar zaman verelim" dedi. Nazmi Oruç 29 Ekim 2007 diye ısrar ederken, diğer AKP üyeleri "Eylül" diye direttiler.
Sonunda taraflar Ağustos ayı sonunda anlaştılar. Firma fabrikayı bu tarihe kadar da boşaltmazsa, o tarihten sonraki yetki de Belediye Başkanına yani Büyükerşen'e bırakıldı.
Tacettin Sarıoğlu tartışmanın bu şekilde sonuçlanmasının ardından, "madem çözümü bu kadar kolaydı, biz niye bu kadar kavga ettik?" diyerek kendi kendine söylenmesi dikkat çekti.
Daha sonra Mecliste diğer gündem maddelerine geçildi. Büyükşehir Belediyesinin denetim ve faaliyet raporları da görüşüldü.
Denetim raporunun oylaması yasa gereği yapılmazken, faaliyet raporu DSP'li üyelerin kabul oylarıyla geçti.
AKP'den ise, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, Sakarı Ilıca Belediye Başkanı Hüseyin İlkin ve Nazmi Oruç çekimser oy verirken, diğer AKP'li meclis üyeleri ret oyu verdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.