Mecliste kıyamet koptu

Mecliste kıyamet koptu
15 Mart 2007 tarihinde “ruhsatsız çalıştığı” gerekçesiyle mühürlenen Fabrikalar Bölgesi’ndeki Kılıçoğlu Kiremit Fabrikası’nın yeniden açılması konusu gündeme gelince Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz...

15 Mart 2007 tarihinde "ruhsatsız çalıştığı" gerekçesiyle mühürlenen Fabrikalar Bölgesi'ndeki Kılıçoğlu Kiremit Fabrikası'nın yeniden açılması konusu gündeme gelince Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile AKP'li meclis üyeleri arasında uzun tartışmalar yaşandı.
AKP'li üyelerden özellikle Ayşe Fert Dökmeci ile Nazmi Oruç, fabrikaya 29 Ekim 2007 tarihine kadar izin verilmesi konusunda aşırı ısrarcı olmaları dikkat çekerken, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, "Başkanım kendi inisiyatifinizle 15 Mart'a kadar nasıl izin verdiyseniz, aynı şekilde 29 Ekim 2007 tarihine kadar izin verebilirsiniz" diye konuştu.
Dün akşam yapılan Büyükşehir Meclisinde 13 maddenin görüşülmesinde herhangi bir tartışma yaşanmazken, 14 maddedeki Çevre ve Sağlık Komisyonunun, "Büyükşehir Belediyesi 16 Aralık 1999 tarihinde alınan gayrisıhhi müesseselerin şehir dışına çıkarılması konusunda ne gibi çalışmalar yapmıştır?" konusunda hazırladığı rapor, mühürlenen fabrikanın yeniden açılması oylamasına dönüştürülmek istenince Mecliste uzun tartışmalar yaşandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, komisyon raporunun öneri niteliğinde olduğunu ve oylamayacağını söylemesine karşın, AKP'liler konunun gündem maddesi olduğunu ve oylanması gerektiği konusunda ısrar ettiler. Verilen önergenin Büyükşehir Belediyesinin bu konuda neler yaptığının belirlenmesi şeklinde olduğunu hatırlatan ve böyle bir raporun sonunda fabrikanın açılıp açılmayacağının oylanmasına dönüştürülmesinin doğru olmadığını savunan Büyükerşen, Meclis oturumunun sonuna kadar "oylama yapmama" kararındaki ısrarını sürdürdü ve "hukukçulara görüş sormak ve ona göre davranmak" kararıyla AKP'lilerin tepkilerine karşın oylama yaptırmadan toplantıyı bitirdi.
Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nazmi Oruç, hazırlanan raporu okurken, toprak sanayinin Eskişehir için çok önemli olduğunu belirterek, Organize Sanayi Bölgesi'ne girmelerine izin verilmeyen tuğla ve kiremit fabrikaları için yeni bir yer gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Büyükerşen'in gerekli yönetmelik maddesini okuyarak, "tuğla ve kiremit fabrikalarına doğal gaz kullanmaları şartıyla OSB'lere girmelerine izin verilir" şeklindeki yönetmelik maddesini gündeme getirmesinin ardından Oruç, "Şeker Fabrikası'nın, Tülomsaş'ın, Hava İkmal Fabrikası'nın ruhsatı var mı bakalım?" diye sorması ilgi çekti.
Raporun sonunda söz konusu fabrikanın 29 Ekim 2007'ye kadar süre istediğini ve fabrikaya bu sürenin verilmesi gerektiğini ve bunun da oylanmasını istemesine karşın, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, komisyon raporunun bir öneri niteliğinde olduğunu ve oylatmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
AKP'li üyelerin ise, komisyon raporunun gündem maddesi olduğunu ve oylatmaması durumunda suç işleyeceğini söylemelerine karşın Büyükerşen tutumunda ısrar etti ve oylama yaptırmadı.
Büyükerşen, bölgenin 1999 yılında yeniden düzenlendiğini ve bu düzenleme çerçevesinde Fabrikalar Bölgesi olarak adlandırılan bölgedeki bir kaçı hariç tüm fabrikaların taşındığını belirtti. "Kalan birkaç fabrika ise belediyeye dava açtı. Ancak bu firma dava da açmadı, çünkü kendisinin de söylediği gibi hiçbir zaman ruhsatları olmamıştı. Bunun ortaya çıkmaması için yargıya da gidemedi. Biz kendisine önce 2001 yılı sonuna kadar süre verdik. Ardından 2003 yılında yeniden tebligat yaptık. Ancak kendisi bana sürekli OSB'deki fabrikaya taşındığını ve burada üretim yapmadığını söyleyerek bizi hem oyaladı hem de kandırdı" diye konuşan Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nihayetinde yılbaşından hemen önce bir ihbar aldık, üretim yaptığına dair. Bu durumu kendisine sorduğumda, bunu kabul etti. Ben de, 15 Mart 2007 tarihine kadar sessiz sedasız taşınması için süre verdim. Ancak yine taşınmadı ve biz de mühürledik.
7-8 yıl boyunca Belediyenin aldığı karara rağmen buradan taşınmayan ve ruhsatsız yani kaçak olarak burada üretim yapmaya devam eden bir şahsa, sanki onu bu tavrından dolayı ödüllendirmek ister gibi, yeniden süre vermeye kalkıyorsunuz. Peki orada bulunan ve evvelce zamanında taşınan fabrikalar ne olacak? Onların ne suçu vardı? Adaletsizlik yapıyorsunuz...
Belediyenin evvelce uygulaya geldiği bir uygulamanın tersi bir durum yaratacak bir kararı oylatmam mümkün değil, oylatmayacağım..."
Büyükerşen'in bu sözlerine karşın AKP'li meclis üyeleri sürekli, "oylatmadığı taktirde suç işleyeceğini" belirmelerine rağmen, Büyükerşen oylama yaptırmadan oturumu bitirdi. Yarın yapılacak oturumda konu yeniden gündeme gelecek ve Büyükerşen, hukukçuların vereceği görüşe göre oylatıp oylatmayacağına karar verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.