Merdivenden inip çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Merdivenden inip çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!
Menisküs yaralanmaları genç yaş grubu ve sporcularda görülen travmatik yırtıklar ve ileri yaşlarda görülen dejeneratif yırtıklardır. Genellikle temas sporlarında(futbol, basketbol gibi) diz bölgesinde içe ve dışa aşırı...

Menisküs yaralanmaları genç yaş grubu ve sporcularda görülen travmatik yırtıklar ve ileri yaşlarda görülen dejeneratif yırtıklardır.
Genellikle temas sporlarında(futbol, basketbol gibi) diz bölgesinde içe ve dışa aşırı dönme hareketi ile gerçekleşirken, dizin ani zorlamalı açılma ve bükülmeleri de bu yırtıklara yol açabilir. İçe dönme hareketiyle dış menisküs, dışa dönme hareketiyle iç menisküs yaralanabilmektedir. İç menisküs yırtıkları dış menisküs yırtıklarından daha sık görülmektedir. Dejeneratif yırtıklar ise daha ileri yaş grubu hastalarda görülür. Yaş ve diz eklemini kullanımla ilişkili menisküs yapısındaki oluşan yapısal bozulmaya (dejenerasyona) bağlı olarak günlük aktiviteler sırasında(çömelme, merdiven inme, araca binme ) gelişir. Menisküs yırtıklarında klinik bulguların en sık görüleni diz ekleminde ağrıdır. Ağrı genellikle dizin iç veya dış eklem aralığına uyan bölümünde ve/veya diz arkasında hissedilir. Ağrı günlük aktivitelerle (çömelme, merdiven inme-çıkma vb..) artış gösterir. Yırtığın tipine göre dizde atlama hissi, takılma ve hatta kilitlenme gözlenebilir. Muayene sırasında özel menisküs testleri ile tanı desteklenir. Ayrıca manyetik rezonans görüntüleme (MR) tanıda yardımcı tetkikdir. Bu teknik ile kısa dönemde şikayetler giderilebilmekle birlikte uzun dönemde diz ekleminde ciddi yapısal ve fonksiyonel sorunlar yaratır, eklemin erken kireçlenmesine neden olmaktadır.
Bu durum yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar sayesinde kesinlik kazanmıştır. Tedavi artık endoskopik(optik aletler yardımıyla) birkaç noktadan yaklaşık bir cm lik kesiyle gerçekleştirilmektedir. Büyük cilt kesileri gerektirmediğinden hastalar tarafından kapalı cerrahi girişim olarak a adlandırılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.