‘’Mühendislik eğitiminin içi boşaltılmış durumda’’

Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası 13. Olağan Genel Kurulu, 10-11 Şubat tarihlerinde gerçekleşti. Seçime tek listeyle gidildi. Tek listeli seçim olmasına rağmen oy kullanmaya çok sayıda üye geldi.
Yeni seçilen yönetim kurulunun ilk toplantısının ardından Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı belirlenecek.
Listede yer alan yönetim kurulu üyeliğinde yer alan isimler şu şekilde: Hüseyin Orkun Kılıç, Yahya Kaya, Eren Sarıtaş, Alptuğ Aral, Cengiz Sefa Yavuz, Şule Yaren Bindaş Fatmagül Ağlan
Merkez delegelerinde yer alan isimler ise şöyle: Hüseyin Orkun Kılıç, Erman Gölet, fercan Yavuz, Bülent Erkul, Sacit Doğan, Berrin Çiftçi, Müberra Çetinkaya, Oytun Gökten, Feride Betül Hacımusalar Yörükcü, Osman Murat Kaya, Koray Güler
“MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNİN İÇİ BOŞALTILMIŞTIR”
Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası mevcut Başkanı Orkun Kılıç, genel kurulun açılış konuşmasında meslektaşlarının ve mühendislik eğitimi sorunlarına değinerek şunları söyledi:
“Mühendislik eğitiminin içinde bulunduğu sorunlar, genç meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sömürü, düşük ücretler ve güvencesizlik, kentlerin ve yapılarımızın mevcut durumu, ulaşım sorunları, başta deprem olmak üzere tüm afetlerin yol açtığı yıkım esas olarak yerel ve daha çok da merkezi düzeyde siyasi iktidarların ekonomik-politik tercihleriyle doğrudan ilintilidir. Son yıllarda özellikle 81 ile 81 üniversite projesinin sonucu olarak teknik alt yapısına, öğretim görevlisi kadrosuna bakılmaksızın çok sayıda inşaat mühendisliği bölümü açılmış kontenjanlar arttırılmış hem mühendislik eğitiminin içi boşaltılmış hem de gereğinden çok daha fazla mezun verilerek meslektaşlarımız işsizlikle karşı karsıya bırakılmıştır. Öte yandan öğrenci arkadaşlarımız ise ağır ekonomik şartlarda öğrenim görmeye çalışmaktadır. Acilen bu yanlıştan dönülmelidir.”
“ İNSANLARIMIZI DEPREMDE KAYBETMEK İSTEMİYOR MUYUZ?”
6 Şubat depremini hatırlatan Kılıç, deprem konusunda yol kat edilemediğinin altını çizerek, “Gördük ki 99’dan bu yana hiçbir şey yapmamış hiç ders almamışız. 1509 İstanbul Depremini küçük Kıyamet (Kıyamet-i Suğra), 2023 Kahramanmaraş depremlerini ise asrın felaketi olarak adlandırdık. Oysaki depremler bir doğa olayıdır ve onları felakete çeviren bizleriz. Artık insanlarımızı depremlerde kaybetmek istemiyoruz. Acaba gerçekten istemiyor muyuz?” ifadelerini kullandı.
“PROJE KONTROL YETKİSİ ODAMIZI SUSTURMAK İÇİN ELİMİZDEN ALINDI”
“Harita, plan, etüt ve projeler; meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez” maddesinin 2020 yılında İmar Kanun’una eklendiğini hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:
“İnşaat mühendisleri odasının proje kontrol yetkisi odamızı sırf susturmak için elimizden alındı. Bundan 400 sene evvel Galileo’yu dünya dönüyor dedi diye hapseden zihniyet varsın bizi de sustursun dünya yine de dönecektir.”
Deprem konusunun siyaset üstü tutulması gerektiğinin vurgusunu bir kez daha yapan Kılıç, “Siyasilerimiz imar barışı gibi garabet uygulamalardan vazgeçmeli, yapı denetim kanunu, kentsel dönüşüm kanunu müteahhitlik kanunu ve mülkiyet kanununda gerekli radikal değişiklikleri yaparak hayata geçirmelidirler” şeklinde konuştu.