Odalardaki gerilim sürüyor: ETO üyesi 600 firma ESO’ya üye oldu

Odalardaki gerilim sürüyor: ETO üyesi 600 firma ESO’ya üye oldu
 Muhabir
Eskişehir Sanayi Odası’nın ETO üyesi bazı işletmeleri hukuksuz bir şekilde üye olarak kaydetmesi iddiası sonrası başlayan gerilimin arka yüzü belli oldu.

Eskişehir Ticaret Odası’ndan Eskişehir Sanayi Odası’na 700 civarı resen kayıt yapıldığı öğrenilirken, resen kayıt yapılan üyelerin ise titizlikle incelendiği bilgisine ulaşıldı.

“KAÇIŞLARIN NEDENİ ODANIN SİYASETE ALET EDİLMESİ”

Yapılan incelemelerin ardından ise şartları yerine getirmeyen üyelerin kayıtları silinirken, yaklaşık 100 üyenin şartları sağlayamadığı gerekçesiyle üyeliği iptal edildi.

Buna göre ETO’dan ESO’ya 600 üye geçişi sağlandı.

Üyelerin ETO’dan ESO’ya kaçmasındaki en büyük etken olarak ise ETO’nun üyesiyle ilgilenmediği ve odayı siyasete alet etmesi olduğu ileri sürüldü.

Kanuna göre Ticaret odasına kayıtlı iken sonradan sanayicilik vasfını kazanan üyelerin tacirlik sıfatı devam ediyorsa, kaydı silinmeden; etmiyorsa, kaydı re’sen silinerek, sanayi odasına üye kaydı yapılmak üzere durum değişikliğine ilişkin bildirimin de en geç otuz gün içinde bildirilmesi gerekirken, ETO tarafından herhangi bir bildirim de yapılmadı.

Eskişehir Sanayi Odası tarafından ise 5174 sayılı yasa ne emrediyorsa gereği yapılıyor.

“AYNI AİDATA İKİ ODADAN DA HİZMET ALIYORLAR”

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, gazetemize yaptığı açıklamada, ETO’dan ESO’ya geçişleri aynı aidatı ödeyerek her iki odadan da hizmet almış olmaya, bunun da üyenin işine gelmesine bağladı.

“KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞMAYI AHLAKİ BULMUYORUM”

2 odaya da üye olunduğunda ½ aidat ETO’ya, ½ aidat ESO’ya ödendiğini, üyenin cebinden ekstra para çıkmadığını dile getiren Kesikbaş, ETO’nun kendilerini “hukuki olmamakla” suçlamasına ise şu yanıtı verdi:

“Suçlama yapmaları romantik. Kanuni bir tarafı yok. Odaları kamu niteliğinde. Kanunsuz bir şey yapmaları mümkün değil. Benim şirketlerim de ayrıca ETO’ya üye. 130 yıllık geçmişi olan bir kurumu yöneticilerinin hırsları yüzünden kamuoyu önünde tartışmayı ahlaki bulmuyorum. Bu sebepten dolayı da kamuoyunda çok fazla dillendirmiyoruz. Kanunlar ölçüsünde üye yapmaya devam ediyoruz. Şu an için 1700 civarı üyemiz var. Muhtemelen 2024 sonu gibi 2000 civarında olur” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.