"Ölçülere uygun her uçak piste inebilir"

“Ölçülere uygun her uçak piste inebilir”
TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 4. Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı’nda bir konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, üniversite...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 4. Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı'nda bir konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, üniversite havaalanı pistinin eğitim uçuşları için yeterli, hatta uzunluk ve genişlik açısından fazla olduğunu belirtti.
"Ancak kamuoyunda sivil uçuşlara açılması konusunda uzun tartışmalar yaşanıyor" diyerek sözlerini sürdüren Cavcar, "bizim pistimiz kurulduğumuz günden bu tarafa sivil uçuşlara açıktır.
Ancak, Uluslararası Havaalanı Yapım İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği'ne göre bizim şu anki ölçülerine uyan uçaklar inebilir. Biz bu yönetmeliğe uymak zorundayız. Bu yönetmeliğin ortaya koyduğu standart da, uzunluk, genişlik ve mukavemet katsayısına göre bizim pistimize en fazla 124 kişilik uçaklar inebilir" dedi. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havaalanı pistinin tüm anatomik ölçütlerini uluslar arası yönetmelikler çerçevesinde ortaya koyan Prof. Dr. Cavcar, piste 150-200 kişilik uçakların inebilmesi için uzunluğun 3 bin metreye, genişliğin 45 metreye, mukavemetin de en az PCN 65'e çıkarılması gerektiğini anlattı. Türkiye'deki uluslar arası uçuşlara açık olan havaalanı pistlerinin en az 3 bin metre olduğunu aktaran Cavcar, bir pistin uzunluğunun rakım, hava sıcaklığı, atmosfer şartlarına bağlı olduğunu belirterek, "İstanbul'daki 2300 metre uzunluğundaki pistin Eskişehir'deki karşılığı bilimsel verilere göre 2 bin 965 metredir. Yani İstanbul'daki 2 bin 300 metrelik bir pistten ancak havalanabilen uçağın Eskişehir'e kalkış yapabilmesi için en az 2965 metrelik bir pist gereklidir. Çünkü İstanbul'daki pistte rakım 26 metre, Eskişehir'de 790 metredir" dedi. Konuşmasının sonunda pistin şu anki ölçülerine göre inebilecek uçakların uluslar arası anlaşmalara göre belirli olduğunu ve kendilerinin de bu anlaşmalara göre yapılmış yönetmeliklere uymak zorunda olduklarını belirten Cavcar, "bu bilimsel verilere uyan her türlü uçak pistimize inebilir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.