Online alışveriş yapanlar dikkat!

Online alışveriş yapanlar dikkat!
 Muhabir
Hayat pahalılığı insanları en ucuz ürünü satın almaya yöneltirken ‘online alışveriş’ alışkanlığı da çığ gibi büyüyor. Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise bu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Pandemiden sora hızla artan online alışveriş alışkanlığı, bugünlerde tüketicinin en uygun ürüne internetten bulabilmesinin yolunu açıyor fakat online alışverişten mağdur olan yüzlerce vatandaş var. Online alışverişte web siteleri, online mağazacılıklar ve sosyal medya mağazaları gibi pek çok alternatif karşımıza çıkarken Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için yapmaları gerekenleri anlattı.

GÜVENİRLİĞE DİKKAT!

İnternetten alışveriş yaparken sitenin güvenilir site olduğuna dikkat etmek gerektiğine vurgu yapan Bakal, “Güvenli sitelerin başında ya kilit olacak ya da ‘SSL’ sertifikaları olacak. Bunun haricinde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) adında bir site var. Buradan güvenli elektronik ticaret yapan firmaların isimlerini bulabilirsiniz” diye konuştu.

SANAL KART İLE ALIŞVERİŞ VURGUSU

Tüketicinin alışveriş esnasında ve ürünü teslim alma aşamasına kadar ki noktalarda ne yapması gerektiğini aktaran Bakal, “Kredi kartlarınızı kesinlikle sitelere kaydetmemeniz lazım. Özellikle yurt dışı alışverişinde bu konuda daha dikkatli olmanız gerekir. Yapacağınız alışverişlerde ‘sanal kart’ oluşturup limitini ayarlayıp alışverişinizi yapmalısınız. Hatta alışverişinizi tamamladığınızda sanal kartınızı da işleme kapatmalısınız. Kargo konusunda da ‘kontrollü kargo’ seçeneğiyle alışverişinizi gerçekleştirirseniz daha güvenilir olur. Böylece kargo kapınıza geldiğinizde kargo içeriğini kontrol edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Olası bir mağduriyet yaşamaları halinde tüketicilerin izleyecekleri yolları aktaran Bakal, “USOM isimli sayfadan şüpheli web siteleri şikayet edebilirsiniz. Buraya bildirdiğiniz siteler gerekli incelemelerin ardından erişime kapatılıyor” dedi.

online-alisveris-yapanlar-dikkat.jpg

TÜKETİCİ BELGELENDİRMEYE DİKKAT ETMELİ

Tüketicinin hak arama noktasında ne yapması gerektiğini anlatan Bakal, “Tüketicinin hak arayabilmesi için bir tarafta tüketici bir tarafta ise satıcı/sağlayıcı olması lazım. Siz satıcı değilsiniz ama ben sizden alışveriş yaparsam hakkımı arayamam. İki kişinin arasında yapılan özellikle ikinci el alışverişler buna örnek. Ayrıca hakkınızı arayabilmeniz için mutlaka yaptığınız alışverişlerin elinizde bir belgesi olması lazım. Tüketici Hakem Heyetleri belge üzerinden inceleme yapar” sözlerine yer verdi.

“TÜKETİCİ KENDİNİ KAPANA KAPTIRABİLİR”

“Bedava peynir fare kapanında bulunur” diyen Bakal, “20 bin liralık bir ürün 10 bin liraya satılıyorsa burada bir kapan olabilir. Tüketici peynir kırıntısı yiyeceğim derken kendini kapana kaptırabilir. Tüketici dikkatli olmalı. Her şeye rağmen bir mağduriyet yaşıyorsa tüketici, 66 bin liraya kadar uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetlerine başvuracak. Eğer, 66 bin lirayı geçiyorsa da önce arabulucuya sonra Tüketici Mahkemesi’ne gidecek” şeklinde konuştu.

Etiketler :