Eskişehir'de sağlıkçılar iş bırakma eylemine başladı

Eskişehir'de sağlıkçılar iş bırakma eylemine başladı
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek amacıyla üç gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı.

Sağlık emekçileri ülke genelinde iş bırakma eylemine başladı. Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Bilecik Aile Hekimleri Derneği de alınan kararla 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı üç gün sürecek bir iş bırakma eylemi başlattı.

Eylemin ilk günü, Eskişehir’de yoğun katılımla gerçekleştirilen protesto yürüyüşü ile başladı. Doktorlar Caddesi'nden Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’ne kadar devam eden yürüyüşe SES Eskişehir Şubesi ve KESK üyeleri de destek verdi. Protestolar, sağlıkta dönüşüm programlarına, sağlık hizmetlerinin ticaretleştirilmesine ve sağlık çalışanlarının ağırlaşan koşullarına karşı güçlü bir mesaj verdi. Yürüyüşün sonunda İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık emekçileri ve halk için ciddi olumsuzluklar doğuracağı vurgulandı.

“YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLENE KADAR”

İlk olarak söz alan SES Sağlık Sendikası Genel Merkez Genel Mali Sekreteri Deniz Topkan, yıllardır sağlıkta dönüşüm politikalarının ölümcül sonuçlara yol açtığını belirterek, " Bugün Türkiye’nin dört bir yanında aile hekimlikleri ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi yapıyor. Üç gün boyunca devam edecek bu eylemle, nitelikli, ücretsiz, kamusal ve ana dilinde sağlık hizmeti talebimizi yineliyoruz. Aralık ayında çıkacak bütçenin halktan yana olmasını ve kamusal sağlık hizmetlerine kaynak aktarılmasını istiyoruz. Ancak, halkı beş dakikalık muayenelerle yetinmeye, aylarca sıra beklemeye mecbur eden bir sağlık sistemiyle karşı karşıyayız. Sağlık emekçilerini bu sistemin sorumlusu gibi gösteren uygulamalar devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında kamu emekçileri, hekimler, hemşireler eylem yaparken, Sağlık Bakanı saat 09:30’da görüşme talebinde bulundu. Bu yönetmelik geri çekilene kadar, taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizin süreceğini ve bu üç günlük grevin sadece bir başlangıç olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

“SAĞLIĞI TİCARETLEŞTİRDİLER”

Topkan’ın ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ise sağlık hizmetlerinin ticaretleştirilmesinin, özellikle yaşlı ve hasta bireylerin zor durumda kalmasına yol açtığını söyledi ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının arttığını belirtti. Koçak, "Sağlıkta dönüşüm diyoruz. Sağlığı ticaretleştirdiler. Bu durum hiç sağlıklı değil. Her gün, her yerde söylemeye çalışıyoruz. Maalesef bunu söylerken hayat bunun gerçekliğini ortaya çok açık bir şekilde koydu. Yenidoğan çetesi olayı bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. İnsanların özellikle yaşlılarını, hastanelere götürdüğünde ne çileler çektiklerini, nasıl işler yaşadığını hepimiz takip etmek zorunda kaldık. Bugün geldiğimiz nokta eğer yeni doğan çocuklardan para devşirmek için birileri ölümüne sebep olunuyorsa, bu kadar denetlenemeyen özel hastaneler varsa, özel hastane sayısı kat be kat arttırmışsa bu artık bir çürümedir. Bu çürümenin sorumluluğu da sorumluları da ortadadır. Bu siyasal iktidar 20 yıllık pratiği itibariyle ülkeyi gittikçe çürümeye götürüyor. Bizler emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Bir taraftan da halkımız için nitelikli hizmet üretmek istiyoruz. Kamusal alan nitelikli hizmet üretemediğinizi, hizmet bizi eksik hale geldiğinde kamusal alanda şiddet baş gösterir. Sağlıkta şiddetin artması tesadüf değildir" ifadelerini kullandı.

“ONUR KIRICI BU YÖNETMELİK KABUL EDİLEMEZ”

Son olarak konuşan Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray ise, Bizler, her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aralıksız çalışan hekimler, sağlık çalışanları olarak, sağlık sisteminde yaşanan büyük sorunları görüyoruz, biliyoruz. Sağlığı yönetenleri hataları konusunda uyarıp, çözüm önerilerimizin kabul edilmesini beklerken, her geçen gün hatalarına yenilerini eklemeye maalesef devam ediyorlar. 1 Kasım’da tüm uyarılarımıza, itirazlarımıza karşın, aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlerimize, çalışanlarımıza adeta zulüm yaşatacak ve halkımız için türlü olumsuzluklara neden olacak Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği yürürlüğe konuldu. Bu yönetmelik, halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecek, onur kırıcı, değersizleştirici, kabul edilemez bir yönetmeliktir" diye açıkladı.

“MESLEKİ ONURUMUZLA OYNAMAYIN”

Sağlık Bakanı’na seslenen Aksaray, “Hatanızdan hemen dönün! Kabul edilemez bu yönetmeliği hemen geri çekin! Sorunlara yeni sorunlar katmayın! Şiddete son vermeniz gerekirken, şiddet yaratan ortamı beslemeyin! Hekimlere, sağlık çalışanlarına değer vermeniz gerekirken, daha fazla değersizleştirmeyin! Mesleki onurumuzla daha fazla oynamayın! Türlü emeklerle, mücadelelerle yetiştirdiğimiz genç hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız çareyi, umudu onlara değer verilen başka ülkelerde arıyorlar, bunu görmüyor musunuz?” diye sordu.

Ülke genelinde sürecek olduğu eyleme değine Aksaray, “Şehrimizde de bugün dahil üç gün, 5-6-7 Kasım, Salı-Çarşamba-Perşembe günleri aile sağlığı merkezlerinde halkımızın daha büyük sorunlarla karşılaşmaması için hizmet veremeyeceğiz. Sağlık haktır. Parayla alınıp satılan bir meta olamaz. Buna hep birlikte hayır demeliyiz. Bizler iyi hekimlik yapmak istiyoruz, sizlere iyi sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bizleri 3-5 dakikada hasta bakmaya zorlayan bu paracı, piyasacı anlayışa hep birlikte hayır diyelim. Haklı eylemimizde birlikte olacağımıza inancımız sonsuzdur. Bizler aynı taraftayız. Bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz” diye vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum