"Sanayi büyümeyi sırtladı"

"Sanayi büyümeyi sırtladı"
 ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ve EOSB Başkanı Nadir Küpeli,  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan 2020 yılı Türkiye ekonomisi büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gayrisafi Yurt...

 


ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ve EOSB Başkanı Nadir Küpeli,  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan 2020 yılı Türkiye ekonomisi büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) rakamlarına göre Türkiye ekonomisinin pandemi koşullarına rağmen 2020’de yüzde 1,8 büyüdüğünü belirterek G-20’de Çin’den sonra ikinci sırada Türkiye’nin olduğuna değinen Kesikbaş, bu büyümede imalat sanayisini ve Türk sanayicilerinin büyük emekleri olduğunun altını çizdi. Tüm dünya pandemi sebebiyle çok zor bir yıl geçirmiş olmasına rağmen Türkiye’nin 2020 yılında göstermiş olduğu büyüme performansının son derece değerli olduğunu söyleyen Kesikbaş, “Özellikle üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH’nin 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16,8 artış göstermesi, sanayicinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Üretim sektörü pandeminin tüm zorlu koşullarına rağmen ülkemizin büyümesini adeta sırtlamış ve bu süreçten ekonomik olarak en az hasarla çıkmamıza ciddi katkı sağlamıştır” dedi.


SANAYİDE GÜÇLÜ SEYİR ETKİSİ
Büyüme rakamları konusunda açıklamada bulunan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli de, “Üretim yöntemiyle GSYH verilerine göre sanayideki güçlü seyir büyümenin lokomotifi oldu. Sanayi sektörü 2020 son çeyreğinde yüzde 10,30 büyüyerek Türkiye ekonomisine 1.98 puanlık katkı verdiğini görüyoruz. Yüzde 5,9’luk büyümenin neredeyse 2 puanı sanayi üretiminden geldi. İmalat sanayindeki büyüme ise yüzde 10,5 olarak belirlendi. Sanayideki pozitif seyir öncü verilere göre 2021 yılının ilk çeyreğinde bu şekilde sürmeye devam edecek görünüyor. 2020 yılının tamamında ise sanayi üretimindeki büyüme yüzde 2,03 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.