Tabiplerden mantar uyarısı

Tabiplerden mantar uyarısı
Eskişehir Tabip Odası Üyesi, Eskişehir Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Cemile Özçelik, Türkiye’de özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada yetişen mantarları yeme alışkanlığının yaygın olduğunu...

Eskişehir Tabip Odası Üyesi, Eskişehir Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Cemile Özçelik, Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada yetişen mantarları yeme alışkanlığının yaygın olduğunu söyledi.
Eskişehir'de de mantar yiyerek zehirlenenlerin sayısının bu mevsimlerde çok arttığını belirten Dr. Cemil Özçelik, "Bir mantar yemeği, bütün aile bireylerinin kaybedildiği bir faciaya dönüşebilmektedir" dedi.
Zehirli ve zehirsiz mantarların ayırt edilebilmesinin ancak uzmanların mikroskop altında yapabileceği bir iş olduğunu dile getiren Dr. Özçelik, kişilerin kendi tecrübeleri ve kulaktan dolma bilgiler ile bunun yapılamayacağını vurguladı. Bu kadar ciddi riskler taşıyan mantarların tüketilmesinin bilimsel gerçeklerden uzak, güvenilmez yöntemlerle yapılamayacağına dikkat çeken Dr. Özçelik, "Sirke ve tuzlu suda bekleterek yemek, pişirerek yemek, kurutmak, yoğurt ile yemek mantarın zehri üzerinde değişiklik yapmaz. Mantarın zehri hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz. Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanıp tüketilen mantarlar ölümlere yol açabilmektedir" diye konuştu.
Dr. Cemile Özçelik, istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için ambalajlı, firma adı belli olan kültür mantarı dışındaki mantarların yenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.