‘’Yok ederek hiçbir şeyi başaramayız’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili "Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız" açıklamalarının ardından yıllardır süre gelen ‘sokak hayvanları, hayvan barınağı, bakımevleri’ konuları gündeme geldi.
Eskişehir Hayvanları Koruma, Yaşam Haklarını Savunma ve Yardımlaşma Derneği (Mancahane) Başkanı Nesrin Çiçek, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
“BU HAYVANLAR YENİ ÜREMEDİ”
Bugün yeniden gündeme gelen sorunların bugünün problemi olmadığını ifade eden, bu konuda muhalefet ve iktidar eleştirisi yapan Çiçek, “Bizim genel bakışımız, yok etmek. Bir sorunun üstünü örtersen sonra yeniden ortaya çıkar. Yamalanan yollar gibi. Hayvanlarla ilgili sorunların da üstü örtüldü. Bu hayvanlar yeni üremedi. Bugüne kadar ne yapıldı? Yok ederek hiçbir şeyi başaramayız. Bu olayların incelenmesi gerekiyor. Hayvanların bu kadar üremesine sebep olan insanoğlu, ortadan kaldırmak isteyen yine insanoğlu. İktidarın ve ana muhalefetin birleştiği tek nokta hayvana yapılan işkenceye göz yummakta” diye konuştu.
“BİZ AVRUPALI DEĞİLİZ, BU MODELİ KABUL EDEMEYİZ”
Sokak Hayvanları konusunda yapılacak çalışmalarda Avrupa ülkelerinin örnek gösterilmesine de eleştiri getiren Çiçek, “Avrupa örnek gösteriliyor. Biz Avrupalı değiliz, biz Asyalıyız. Avrupa modelini Türk insanına dayatamazsınız. Biz hayvanlarla özdeşleşmiş bir milletiz. Türk gelenekleriyle örtüşmeyen, İslam’la örtüşmeyen Avrupa modelini kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYELER NE YAPTI?”
“Bugün belediyelerin yaptığı, aynı çizgide devam etmek” diyen Çiçek, belediyelerin geçmişten bugüne ne yaptığını sorgulayarak şöyle konuştu:
“Sadece göstermelik birkaç barınak, bakımevi yapıldı. Burada ilgili, bilgili kişiler de yok. Görevli kıldıkları belediye işçileri var, bu insanlar bu alanda yetkin kişiler değil ki. Böyle bir yetkilendirme olmaz, bugün ehliyetiniz yoksa trafiğe çıkamazsınız. Her işi yapabilmeniz için bir vesikaya sahip olmanız lazım.”
“ÜLKE CAN ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ”
Ankara’da 10 yaşında sokak köpeğinin saldırısına uğrayan çocuğu hatırlatan Çiçek, “Bugün bir çocuk saldırıyor uğruyorsa Tarım Bakanlığı’na dava açılmalı, o ilin-ilçenin Doğa Koruma Milli Parklarına dava açılmalı. Bunu sebebi, itlafın sorumlusu, oturduğu yerden görevini layıkıyla yapmayanlardır. Çok yakın tarihte Eskişehir’de de biz bunu yaşayacağız. Yıllardır Eskişehir’in köpeklerin yaşadığı alanlarda bir besleme alanı yapılmadı. Belediyeler kaynak ayırmak istemiyor. Şu an il ve ilçelerde katliam var. Ülke can çöplüğüne döndü. Bunların sorumluları da yaşanan bir olayda ilk onlar ayağa kalkıyor. Tencereye yemeği koyan onlar, dibini tutturan onlar” sözlerine yer verdi.
“İNSAN HAYATI DA RİSKE ATILIYOR”
İl Emniyetinin, İl Tarım Müdürlüklerinin es geçtiği konular olduğunu söyleyen Çiçek, hayvanları uyutmak için atılan iğnelerin bir nevi uyuşturucu olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bu ilaç sadece veterinerlerin kullanabildiği bir ilaç türü ama bugün A-B belediyesinin çalışanı bu iğneyi alabiliyor. Diyelim yaptı attı iğneyi. O enjektör bir çocuğun eline geçse ne olacak? Bir çocuğun hayatını yok edebilirsiniz. Bu konuya ne kadar basit ve yakın bakıldığının bir örneği. İnsanlar için hayvan toplamaya gidiliyor ama insanı riske edebilecek şekilde çalışılıyor.”
“DENETLEMELER CİDDİYETLE YAPILMALI”
Denetlemelerin ciddiyetle yapılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, bunun için il il yapılacak çalışmalarla, raporlamalarla olacağını söyledi. Çiçek, konu hakkında şu önerilerde bulundu:
“Şu anda düzgün bir denetleme yok. Bunu iki üç kişiyle yapamazsınız. Siz görevinizi layıkıyla yapacaksınız, biz denetleyeceğiz. Raporlamaların sağlıklı bir şekilde yapıldığına inanmıyorum. Sahalar gezilecek, yerelle koordineli çalışmalar yapılması gerekiyor. Her ilden, her STK’dan rapor istenecek, her bölge kendi adına pilot bölge olarak çalışmalarını yürütecek ancak böyle sağlıklı ve verimli sonuçlar elde edilebilir. “