"Yunus Emre'ye böyle mi sahip çıkacağız"

“Yunus Emre’ye böyle mi sahip çıkacağız”
Kemiklerinin Eskişehir’de olduğu belgelerle kesinleşen Yunus Emre her yıl Mayıs ayının ikinci haftası anılıyor. Ancak bu anma törenleri adeta Yasak savmaktan öteye gitmiyor.Halbuki, tıpkı Mevlana’nın Konya’ya kazandırdığı...

Kemiklerinin Eskişehir'de olduğu belgelerle kesinleşen Yunus Emre her yıl Mayıs ayının ikinci haftası anılıyor. Ancak bu anma törenleri adeta Yasak savmaktan öteye gitmiyor.
Halbuki, tıpkı Mevlana'nın Konya'ya kazandırdığı gibi Eskişehir'e kültür Turizmi kazandırabilecek olan Yunus Emre , hemen her yıl yapılan rutin anma törenleri ile bırakın yeterince anılmasını, Eskişehir tarafından sahiplenilemiyor bile.
Hal böyleyken, bir de rutin anma törenleri süresince yaşanılanlar, adeta "Skandal" olarak nitelendirilebilecek olayları beraberinde getiriyor.
Büyük Türk düşünürü ve Şairi Yunus Emre, her yıl kendi adını taşıyan beldeye ait Sarıköy'deki mezarı başında anılıyor.
Anma töreni Sarıköy'de yapıldığı için, çoğu Yunus sever insan bu törenlere katılamıyor. Halbuki, Muttalip mezarlığının dönüştürüldüğü Anıt park içinde, Yunus Emre'nin kabrinin bire bir kopyasının yapıldığı ve ismine de "Yunus'un makamı" denilen yeşillikler içinde bir yer ve önünde de geniş bir tören alanı var.
İki yıldır teklif edilmesine rağmen, nedendir bilinmez törenler buraya alınmıyor. Halbuki, Çevre yoluna da yakın olan bu yerde yapılacak törenlere, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Yunus Sever insanların gelmesi mümkün.
Eskişehir'de bulunan iki Üniversitenin ilgili bölümleri tarafından, yunus Emre'nin anılmasına yönelik çeşitli programların düzenlenmesi gerekirken, ne yazık ki bu da olmuyor...
ÇELENK TÖRENİ
BİLE DOĞRU
DÜRÜST
YAPILMIYOR
Yunus'un yeterince ve gereğince anılması bir yana, bir de rutin hale gelen anma törenleri bile adeta laf olsun diye yapılıyor intibakı yaratıyor.
İşte en çarpıcı örnek; vilayet alanında ki Atatürk anıtı önünde yaşananlar. Yunus Emre anma günü nedeniyle vilayet alanına ilan edilen saatte giden Büyükşehir belediyesi ve Jandarma Alay komutanlığı görevlileri, meydanda kimseyi göremiyor. Yakında da bir tek çelenk olduğunu görüyorlar. Ardından çaresiz, o çelengi de kendilerininkini de koyup, tören alanından ayrılıyorlar.
MEZARI BAŞINDA Kİ
ANMA TÖRENİNDE
YAŞANANLAR
Daha ilginç olaylar, Yunus Emre'nin Sarıköy'deki mezarı başında yapılan anma töreni sırasında yaşanıyor.
Büyükşehir belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anma töreninin Eskişehir'de yapılmaması nedeniyle protesto ettiği kabir başında ki anma törenine gitmiyor. Yerine ise Büyükşehir belediye Meclis üyesi Ahmet İlker'i gönderiyor. Bir de orada okuması üzerine mesaj yazıyor. Ancak Ahmet İlker'in Büyükerşen'e ait bu mesajı okumasına izin verilmiyor.
Ancak, ne hikmetse bir süre önce Büyük birlik partisi'ne geçerek adı yeniden gündeme gelen ve bir dönem MHP'den Eskişehir milletvekili adayı olan Namık Kemal Zeybek konuşabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.