4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİL SERVİSİ VE COVİD19

 


             112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerinde, çalışan personel , bir telefonla, acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak için,hastane öncesi ,acil bakım  ve yardım hizmetlerini, en kısa zamanda  yerine getirmek ve gereğini de yapmak için, gece gündüz demeden, 24 saat hizmet verirler.


             Eskişehir, 112 İl Ambulans Servisi ; 7 gün 24 saat kesintisiz, hizmet veren, 112 telefon hattını vatandaşlarımızın, herhangi bir acil hastalık veya yaralanma durumunda tüm telefonlardan, ücretsiz olarak arayarak, yardım talep etmesiyle başlamaktadır.


.             Eskişehir Komuta Kontrol Merkezine, ulaşan çağrılar alanında, uzman doktorlar ve sağlık personelinden, oluşan çağrı alıcılar tarafından değerlendirilir. Ambulans ihtiyacı durumunu değerlendirildikten sonra, olay yerine, en yakın ambulans 120 sn. içerisinde görevlendirilir.         


            Olay yerine ambulans ulaşana kadar, Komuta Kontrol Merkezi tarafından, vatandaşa, hastaya yapması gereken, ya da yapmaması gereken uygulamalar ( örn, kazazedeyi yerinden oynatmayın, kanayan bölgenin üzerine temiz bir bezle bası uygulayın vb.) hakkında bilgilendirme yapılır. Ambulans ihtiyacı olmayan çağrılarda vatandaşa telefonda gerekli bilgilendirme ve yönlendirme yapılır.


           Göreve, hazır halde bekleyen ambulans, KKM tarafından acil çağrıyı aldıktan sonra 90 sn. içerisinde vaka çıkışı yapmaktadır.


            Olay yerine, görevlendirilen ambulans içerisinde, tam donanımlı tıbbi ekipmanla görev yapan 1 doktor veya paramedik,1 acil tıp teknisyeni ve 1 sürücü ( paramedik, ATT ve şöfor unvanlı ) olmak üzere, 3 personel bulunmaktadır. Görevli ambulans olay yerine merkezde ortalama 4 dakikada, kırsalda ise ortalam 30 dakikada ulaşım sağlar.


             Olay yerine ulaşan 112 ekibi; hasta yada yaralıya olay yerinde muayenesini ederek, ilk tıbbi müdahaleyi yaptıktan sonra, ihtiyacına göre tedavisine uygun olan hastaneye naklini gerçekleştirir. Hastaneye, vaka teslimi ortalama 15.dakika süre içerisinde tamamlayan ambulans, yeni görev için hazır hale getirilir.


           Acil sağlık hizmetleri, ihtiyacı meydana geldiğinde, ihtiyaç duyulan hizmetlerin çok kısasüre içinde, ihtiyaç duyulan yere ulaştırılması son derece önemlidir. Eskişehir’ de istasyon sayısının artması, vaka ulaşım sürelerini kısaltarak, ambulansın hasta yada yaralıya daha kısa sürede ulaşmasını sağlamıştır.


           Bakanlığın, belirlediği kalite standartlarına göre, merkez için ortalama 10 dakika olan vakaya ulaşım süremiz ilimizde 4 dakika düşmüştür. 


               Eskişehir’ deki, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarının, 21 adeti merkezde, 15 adeti ilçelerimizde olmak üzere, 36 adet istasyonda hizmet vermektedir


               Ayrıca Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı, 52 adet kara ambulans, 2 adet kar paletli ambulans, 2 motor ambulans, 1 adet dört yataklı ambulans. 1 adet yoğun  bakım ve obez ambulansıyla, hizmet vermektedir.


            Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde, 33 Doktor, 154 Paramedik,  295 ATT,10 yardımcı sağlık personeli,32 sürücü,16 diğer personel olmak üzere, toplam  540  personelle hizmet vermektedir.


           20 Ocak 2020 tarihinde, Covid-19 virüsünün acil durum ilan edilmesi ile birlikte Türkiye’de ve Eskişehir’de, görülebilecek,  Covid-19 vakaları için, Eskişehir Ambulans Servisinde hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır.


            Teorik bilgiler ve diğer ülkelerdeki tecrübeler doğrultusunda sağlık personellerinde bulaşın önüne geçilmesinin Covid-19 pandemisinde, başhekimlik  sağlık personelinin can güvenliğini sağlamak için gerken önlemleri almıştur.


            Hazırlıklar kapsamında, ilk olarak ocak ayında, kişisel koruyucu ekipman setleri (KKE) saha çalışanlarına, her bir personele, bir set zimmetlenerek dağıtılmıştır. (Toplam 400 set dağıtılmıştır. Set içeriği toplam;  koruyucu gözlük,  ffp2 koruyucu maske, koruyucu önlük, galoş, bone bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, çok sayıda çamaşır suyu, dezenfektan ve koruyucu tulum/önlük, bona, gözlük, cerrahi maske,ffp2 maske, galoş temini yapılmıştır.


             Ambulansların, dezenfeksiyonun sağlanması amaçlı, 1 adet olan uvl sisteme cihazı,  5 adeteçıkarılmıştır. Bu sayede manuel temizlik olmaksızın ambulansların, dezenfeksiyonu sağlanarak, personele bulaş riski ortadan kaldırılmıştır.


               Pandemi süreci itibariyle, personeline bulaş riski oluşturmamak amaçlı ,Covid19 ekipleri oluşturularak, bu ekiplerin sadece covid 19 vakalarına, hizmet etmesi sağlanmış bu sayede, personelden personele ve hastalar arası bulaş riski önlenmiş oldu.


             112 Acil Servis, ekipleri, ihbar geldiği anda dakikalar içerisinde vakanın bulunduğu yere giderek, tüm izalasyon kullarına uyup, hastayı, en yakın hastaneye götürüyor. Her hastadan sonra görevliler, kıyafetlerini çıkartıp, imha ediyor ve ambulans dezenfekte ediliyor.


             COVİD19’la mücadelede, sabah, erken saatte, göreve başlayan, 112 acil servis ekipleri , 24 saat nöbetini, bir önceki günün, ekibinden devralıyor. 112 ekibindeki hekim ve yardımcı sağlık personeli 24, ambulans sürücüleri ise 12 saatlik, vardiyalar şeklinde çalışıyor.


              112 Acil Servis hizmetlerindeki başarıda, en büyük pay, Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi, Başhekimi, Sayın Dr. Veli Görkem Pala ve ekibinindir. Tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanları, tekrar yaşama döndürmenin, kutsal ve faydalı bir iş olduğunu bilirler. Her tedavi ettiği hasta ile birlikte, kutsal bir görevi yapmanın hazzını da yaşarlar.


             Sayın Dr. Veli Görkem Pala ve ekini kutluyoıuz….


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi