4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

112 ACİLSAĞLIK HİZMETLERİ HAFTASI

     Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de hastane öncesi, acil sağlık hizmetlerinin önemi ve gücü giderek artmaktadır. Bu nedenle Acil Sağlık Hizmetlerinin, tanıtımı ve halkın farkındalığını artırabilmek amacı ile 1-7 Aralık tarihlerinde, "112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" olarak değerlendirilmektedir.


            Hayat ile ölüm arasındaki o ince çizgi üzerinde, görev yapanların, haftası olarak da kutlanmaktadır.          


             112 acil serviste çalışan personelin işi,  stresli, güç ve meşakkatlidir.  Her an da trafik kazası ile karşı karşıyadırlar. çünkü personel, gece, gündüz demeden, günün , her   dakikasında, görev başında olmak ve en kısa zamanda da olay yerine ve hastaya ulaşmak  zorundadır.


               112 Acil Hizmetlerinde, amaç, en çok da yaralı için, en fazla iyilik yapmak, hayati tehdit altındaki yaralının, yeniden hayata döndürülmesi ve hayatına devam etmesinin sağlanmaktır. İşin gereği böyle iken, 112 acil hizmetleri personeli, saldırıya uğruyor, hiçte  hak etmediği ve arzu edilmeyen gelişmeler oluyor.


              Oysa 112 Acil Servisi meşgul etmek, cinayetle eşdeğerdir.


           112 Acil Servis çalışanlarının, sürekli yalan ihbar aldıkları ve değişik sapıklıklara muhatap kaldıklarına, bizzat tanık olduk. Oysa 112 Acil Servisini meşgul etmek cinayetle eşdeğerdi.  çünkü acil vakalarda, bir dakikanın bile hastayı yaşatmak için, hayati önemi vardır.


            Nitekim Sağlık Bakanlarında, Recep Akdağ, 112 Acil Servis telefonlarını, gereksiz yere meşgul edenleri `vatan haini’ olarak nitelendirdi.


            Ayrıca İnsanların ölüm kalım mücadelesi verdikleri bir zamanda yanlarında olan, onlara sağlık hizmeti vermeye çalışan, 112 Acil Servis çalışanları, kendilerine gelen yanlış ihbar telefonları yüzünden bazı zamanlarda iş yapamaz hale geliyor.


           İlgililere göre,  112 servis telefonu bilinçsiz veya art niyetli insanlar tarafından lüzumsuz yere meşgul edilmektedir. Yanlış ihbarlar, adres yetersizliği ve trafikte ambulanslara yol verilmesinde, yaşanan sıkıntılar sebebiyle, bazen olay yerine ambulanslar geç kalabilmektedir.


            Bunlar göz ardı edilerek, ambulans gecikmeleri, birçok acil servis çalışanı, sağlık hizmeti vermeye çalıştığı olay yerinde, şiddete maruz kalmıştır. Ne yazık ki Acil Servis''te çalışıp da darp edilmeyen hekim ya da sağlık personeli bulmak imkânsızdır.


           Bu konuda, öncelikle vatandaşlarımız bilinçlendirilmelidir. Ambulansların boş yere siren çaldığı gibi, bir takım art niyetli düşüncelerin önüne geçilmelidir. Hasta sahipleri tarafından, 112 acil servisine, hasta taşıyıcısı muamelesi yapılmamalıdır


            Hizmet, 112 nolu acil yardım, hattının aranması üzerine başlar. Telefona cevap veren sağlık personeli, olayla ilgili adres, olayın türü, etkilenen kişi sayısı gibi, bilgileri aldıktan sonra, bölge istasyonunda, her an hazır bekleyen, acil yardım ekibine telsiz veya telefonla aktarır.


            İhbarı alan doktor, yardımcı sağlık personeli ve şoförden oluşan sağlık ekibi, tam teşekküllü ambulansla, süratle olay yerine ulaşır. Böylece, acil hasta veya yaralıya en kısa sürede tıbbi müdahalenin başlatılması amaçlanıyor.
               Ambulanslarda, şokla müdahale ve yaralıların, zarar görmeden taşınmasına yönelik tıbbi donanım bulunmakta. Bu nedenle, yaralıların, ambulans beklemedeni başka bir araçla taşınmaları sakıncalıdır. Acil yardım istasyonları, il düzeyinde, trafik akışı, yoğunluğu, nüfus yoğunluğu, hastaneye uzaklık gibi özellikler göz önünde bulundurularak, olay yerine en kısa sürede ulaşır.


              Diğer yandan acil yardım imkânlarının, kazazedelerin hepsine aynı anda yardım etmeye yeterli olmadığı durumlarda, her birine yapılması gereken bakımı “çOK ACİL”” “ACİL” ”,”HAFİF” “öLüMCüL” derecesine göre, ayırarak gerçekleştirilir.


             Hastane önce acil bakım hizmetlerinin, en öneli unsuru, “112 Acil” hizmetleridir. Konutlarda oluşan, acil sağlık hizmetlerinde, ilk akla gelen ve bu tür müdahalelerde, özellikle de afet koşullarında başarılı yanıtın da temelidir.


             Günümüzde, Corona Virüs(Covid19), acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları, afetler karşısında, hasta veya yaralını, yaşam şansını artırmak, oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileştirmeyi kolaylaştırmak için “hastane öncesi bakım hizmetleri” çok önemlidir.


             Ayrıca 112 Acil hizmetleri, olay yerinde ilk yardım, hastane öncesi acil bakım ve hasta nakli, hastane acil servis,”Yaşam kurtarma zinciri” nin en önemli halkasıdır


              Eskişehir'in, en iyi çalışan kurumlarından birisi olan 112 Acil Servis, görevini  başarı ile yapmaktadır.    Eskişehir’deki kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar, gece ve gündüz oluşabilecek, tıbbi hastalıklar, COVİT 19, kazalar, şiddet olayları, afetler karşısında hasta veya yaralının yaşam şansını artırmada, olmazsa olmaz konumda olan, 112 Acil Servise, yardımcı olmalı, onların motivasyonunu bozacak, tavır ve davranışlardan da kaçınmalıdır.        


            Eskişehir Komuta Kontrol Merkezine, ulaşan çağrılar alanında, uzman doktorlar ve sağlık personelinden, oluşan çağrı alıcılar tarafından değerlendirilir. Ambulans ihtiyacı durumunu değerlendirildikten sonra, olay yerine, en yakın ambulans 120 sn. içerisinde görevlendirilir.  


             Göreve, hazır halde bekleyen ambulans, KKM tarafından acil çağrıyı aldıktan sonra 90 sn. içerisinde vaka çıkışı yapmaktadır.


            Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi, Başhekimi, Sayın Dr. Veli Görkem Pala ve ekibi, tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanları, tekrar yaşama döndürmenin, kutsal ve faydalı bir iş olduğunu bilirler. Her müdahale ettikleri  hasta ve yakınları  ile birlikte, kutsal bir görevi yapmanın, hazzını da yaşarlar.


               .


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi