18.yüzyılda bir deniz savaşında en çok denizciyi ne öldürmüştür?

Adi bir kıymık.
Ateşlenen top gülleleri aslında patlamıyordu (Hollywood ne derse desin), bunlar geminin gövdesini parçalayarak kocaman tahta kıymıkların yüksek bir hızla güvertede uçuşmasına neden oluyordu; bu kıymıkların isabet ettiği denizciler de ağır yaralar alıyordu.
Bu dönemde Britanya'daki savaş gemileri çürüktü ve denize açılmaya elverişsizdi. Görevlilerin çoğu mevkilerini satın alıyor ve gemi kullanmayı, savaşmayı ya da adamlarını kontrol etmeyi bilmiyordu. Denizcilerin metrelerce uzunluktaki ıslak yelken bezlerini hareket ettirmeleri sonucu o kadar sık fıtık vakası görüldü ki donanma fıtık bağı dağıtmak durumunda kaldı. Dahası, bir yüzyıl boyunca herhangi bir ücret artışı olmadı.
14.5 kiloluk bir gülle yakın mesafeden, tahtanın 60 cm derinine kadar girebilir. Kıymıkları engellemenin en iyi yolu (metal bir gemi inşa etmenin dışında) ABD'nin güneydoğusunda bulunan ve kıymık oluşumuna karşı dayanıklı olan bir odun türünü kullanmaktı.
Virginia meşesi (Quercus viriniana) en sert odunlardan biri olmasının yanısıra, Georgia'nın eyalet ağacıdır ve güney eyaletlerinde gücün ve dayanıklılığın simgesidir. Rüzgar Gibi Geçti gibi filmlerde yosundan halkalarla süslenmiş ağaç budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
AKTÜEL Arşivi