4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AİLE HEKİMLİĞİ

                                                        
           ESOGü, Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi iken, İl Sağlık Müdürlüğüne atanan, Sayın Doç. Dr. Uğur BİLGE’ yi, ziyaret, sağlık sektörü, özellikle de  “Aile Hekimliği” ile ilgili görüşleri, dikkat çekti.
           Dünya ve ülkemizde, Aile hekimleri, bireylerin ve aile fertlerinin, ikamet yerlerinin yakınlarında, ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri, bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis,  tedavi ve rehabilite edici, sağlık hizmetleri verirler.  Tam gün esasına göre çalışırlar.
             Aile hekimi, hizmet verdiği toplumu, her yönüyle tanır; aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirir. Ailenin bütün bireylerinin sağlık durumlarını, yaşama koşullarını, dolayısıyla koruyucu sağlık uygulamalarının ve sağlık eğitimlerini bireylere nasıl uygulanacağını en iyi bilen kişidir.
              Kapsamlı, sürekli, koordine edilen ve kişiye özel bir sağlık hizmeti verilmesinin sağlanmasında, özellikle “Aile Hekimleri”, çok önemli bir konuma sahiptir. Birinci basamak sağlık hizmetinin, diğer çalışanları yanında, onların rolü, sağlık alanında kaynakların optimal biçimde değerlendirilebilmesi için, çok önemli görülmektedir.
              Birinci basamak sağlık hizmet sunumunun,  kendine özgü bilgi ve koşullar içerdiği ve bunun uzmanlaşmış hekimlerce verilmesi gerektiğinin vurgulanmasıyla da  tüm dünyada, bu konuda çalışmalar başlatılmış ve ülkeler, sağlık sistem ve politikalarını bu görüş doğrultusunda yeniden gözden geçirmişlerdir.
                1950 ve 1960'lı yıllarda, Millis ile Willard gruplarının çalışmalarının, birleşiminden, Aile Hekimliği Uzmanlık programına göre, Aile hekimleri, hastanın, kişisel hekimi olarak çalışır ve hastanın sağlık sistemine girişini sağlar,  koruyucu hekimlik ve genel tıp hizmetlerinde kapsamlı bir yaklaşımda bulunur.  Hastanın sorumluluğunu, gereğinde sevk için, gerekli girişimleri yaparak uzun dönem taşıyabilmelidir.
               Aile hekimleri, toplumun kaygılarına ve ihtiyaçlarına, duyarlı, bir şekilde mesleğini icra eder. Hastanın fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını gözeterek, aile ve toplum ölçeğinde gerekli bakımı yaparlar. Ancak bugün, Aile Hekimlerinin çözüm bekleyen ciddi sorunları vardır.
              Nitekim 18 Kasım 2017, Kocaeli Darıca’da Birinci Basamak Sağlık çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası öncülüğünde “Daha İyi Bir Aile Hekimliği çalıştayı”nda, aile hekimlerinin sorunları konuşuldu.
            çalıştayda, hedef olarak, ülkemizde aynı alanda çalışan sağlık profesyonelleri arasında ‘Aile Hekimliği’ hakkında, ortak terminolojinin belirlenmesi, daha iyi bir aile hekimliği adına sağlık emekçilerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin, tartışılması yanında, kurumlar arası işbirliği adımlarının atılması olarak belirlenmiştir.
                     çalıştay raporunda, aile hekimlerine nöbet konusunun son günlerde kamuoyunda geniş yer tuttuğu ve aile hekimleri arasında huzursuzluğa yol açtığı da hatırlatılarak, aile hekimlerine ikinci ve üçüncü basamak, sağlık tesislerinde nöbet tutturulmasının, aile hekimliğinden beklenen hizmetlerin başarısında olumsuz sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
                   Eskişehirlilerin, birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için de aile hekimliklerine, oturdukları bölge göz önünde bulundurularak, kayıtlar gerçekleştirilmiş, 3500 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde planlanmıştı.
                Mevzuata göre de, bir aile hekimi, sadece Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği çalışma bölgesinde, hizmet verebilecekti. Her aile hekimi, yanında, en az bir aile sağlığı elemanı çalıştıracak. Aile sağlığı elemanı, hemşire, ebe veya sağlık memuru olacaktı.
               Hastalarına, gerekli hallerde, evde hizmet verecek olan aile hekimi, rehberlik edici ve koruyucu hizmetler sunacak. Yaşlı sağlığı, ana - çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini de yürütecek, aile hekimi, hastalarını periyodik olarak muayene edecek. özürlüleri ve kronik hastalığı olanları, gerekli sıklıkta takip edecektir.
                Vatandaşlar, sisteme geçildikten sonra da hekim değiştirebilecek. Herkes, bölge içinde kalmak suretiyle, Büyükşehir sınırlarındaki ilçelerde, kişi isterse, bulunduğu ilçe dışından, aile hekimini seçebilecek. Gezici sağlık hizmet bölgesinde oturanlarsa, başka bir hekime kayıt olamayacaktı.
                Eskişehir’de, Adalar Aile Sağlığı Merkezi’ inde, görevli, Aile Hekimleri, Sayın Dr. Asiye GENCE, Sayın Dr. Nadir GENCE, Sayın Dr. Osman MOLLAOĞLU ile kendi imkânları ile gerçekleştirdikleri, sağlık merkezinde,  bazen görüşme fırsatı da buluruz. 
               Her üç doktorumuz da işin ehlidir. Hasta ve yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir. Hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden sağlıklarını, en iyi şekilde değerlendirirler, tanı teşhis ve tedavilerin de gerekli özeni de gösterirler. Hastalar arasında ayrım yapmaz, gizlilik, toplumsal ve bireysel değerlere, saygı gösterirler. Kutluyoruz..

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi