Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

ALIŞVERİŞ SEVDASI

Merhabalar, bu haftaki yazımda çağımızın en popüler sorunlarından birisi olan bağımlılıktan bahsetmek istiyorum. Bağımlılık dediğimiz zaman aklımıza öncelikli olarak alkol ve madde bağımlılıkları gelmektedir. Ancak bağımlılık, uyuşturucu madde ve alkolün yanı sıra; davranışsal bağımlılıklar olarak da ele alınmaktadır.
Davranışsal bağımlılıklar da dışarıdan vücuda alınan maddenin beyinde yarattığı haz ile aynı etkiyi yaratır ve kişiyi; davranışı dürtüsel şekilde sürdürme, aşerme ve yoksunluk gibi aynı süreçlere iter. Bu yazıda ele alacağımız davranışsal bağımlılık türü ise “Alışveriş Bağımlılığı (Onyomani)” olacaktır. Özellikle günümüz de sosyal medya bu bağımlılığı fazlasıyla beslemektedir.

Alışveriş bağımlılığında kişiler;
•    Önüne geçilemeyen satın alma isteği duymaktadır.
•    Satın alma sürecinde kontrol kaybı hissetmektedir.
•    Satın alma sonucunda psikolojik, sosyal veya ekonomik olumsuzluklar yaşamaktadır.
•    Yaşadıkları psikolojik, sosyal veya ekonomik olumsuzluklara rağmen satın almaya devam etmektedir.
Alışveriş yapmanın süreçleri ve isimleri değişmekte ama bizi bu batağın içine çekmeye ne yazık ki uygulamalar, reklamlar devam etmekte. En güncel olayı 11.11 indirimleri. Sonrasında kara cuma gelecek. Sonra yılbaşı indirimleri başlar ve sonrasında sevgililer günü, anneler günü, babalar günü diye diye devam eder.

Alışveriş bağımlılığı konusunda bizi etkileyen birçok unsur olsa da bu durumun bağımlılığı olması için başka bileşenler de olmalı. Alışveriş bağımlılığında satın alınan nesneden ziyade alma durumunun kendisi bireye haz vermektedir. Birey alışveriş yapma dürtüsüyle o nesneyi aldığında kendini iyi hissediyorsa tamamen hazza yönelik hareket edebilir hale gelebilir; hatta kimi zaman ihtiyaç duymadığı halde aynı nesnenin türevlerinden veya aynısından tekrar alabilir. Yani alma davranışına karşı bir aşerme durumu gerçekleşir ve eğer alma gerçekleşmezse yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir.

Günümüzde bu bağımlılıktan kurtulmak ne kadar zor da ilk olarak takip ettiğimiz uygulamalarına ulaşmamızı ortadan kaldırıp sonra da olumlu motivasyon ile bu bağımlılıktan kurtulabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi