
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
AÖF VE HARÇLAR
Açıköğretim Fakülteleri nin, gelirlerinin, YöK’e aktarılması çalışmaları, Eskişehir’de tepkiyle karşılandı. CHP, MHP ve İyi Parti tarafından, yapılan açıklamalarla, Anadolu üniversitesi’nin, gelirlerinin korunmasının, Eskişehir ve eğitim-öğretin açısından gerekli olduğu gerkçesi ile söz konusu yasa teklifine, karşı çıkıldı.
Geçmiş yıllarda da Anadolu üniversitesi' nin, AöF' nin, kayıt paralarının, bütçeye aktarılması için, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, gerekli değişiklikler, CHP'li milletvekilleri karşı oy kullanmalarına rağmen, AKP'li, komisyon üyeleri tarafından, kabul edilmiş, AöF' nin, kayıt paraları, dolaylı vergiye dönüştürülmüştü. .
Oysa Açık öğretim Fakültesi'ne, kayıt parası ödeyen öğrencilerin, tamamına yakını, ya sabit gelirli, ya da yoksuldur. Yardıma muhtaç kesimdir. Bu insanlarımızdan, fazla para almak ve alınan harçları da amac dışı kullanmak etik değildir.
Geçmiş yıllarda, örgün eğitime, puanı tutmasına rağmen, yoksulluktan dolayı Açık öğretim Fakültesi'nde okumak isteyen, bir kızımız, Bir kurumda, bir memur eşliğinde, müdür odasına ağlayarak girdi. Babasının, felçli ve evlerinin de kira olduğunu, belirttikten sonra kayıt parası, temin edemediğini söyledi.
Daha sonra, Açık öğretim Fakültesi' ne, telefon ederek, yoksul öğrencilere, kolaylık gösterilip, gösterilmediğini sordum. İlgili Dekan Yardımcısı, Fakültenin, kesinlikle, böyle bir uygulamasının olmadığı söylemişti.
Fakir öğrencilerine, yardımcı olmayan, AöF, o yıl, Türk Dünyası Ajansına 300 milyon tl. devlete de 950 milyon tl. aktarmıştı. Bugün de YöK’ e, katkıda bulunması için, yasal düzenleme yapılıyor.
8 Nisan’da, AK Parti milletvekilleri tarafından, meclise sunulan ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülen, Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklik, aynı şekliyle yasalaşırsa, açık öğretim fakültelerinin, elindeki gelirlerinin, açık öğretim faaliyetleri giderlerinden, artan kısmının %80’i YöK’e aktarılacak.
Eskişehir Milletvekili, Sayın çAKIRöZER, “Dünyanın, hiçbir yerinde hükûmetler, üniversitelerin gelirlerinden, kendilerine kaynak yaratmazlar. Aksine, üniversitelere projeler için, merkezden kaynak aktarırlar. Birkaç milyon liradan değil, 100 milyonlarca liradan bahsediyoruz. Böyle bir kaynağın, üniversitelerden alınması çok büyük yanlıştır.” diyerek tepki gösterdi.
Sayın çAKIRöZ, dışındaki Eskişehir, milletvekelllerinin ve Yükseköğretim Kurulu’nda, Eskişehir’ in, yürütme kurul üyesi, iki temsilcisi, Anadolu üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Mehmet Şişman’ ın ve diğer üyelerin, konu üzerinde konuşmamaları, özellikle de Anadolu üniversitesi’ nin, bu alanda girişimde bulunmaması dikkat çekti.
Anadolu üniversitesi, öğrencilerden aldığı kayıt paralar ile hem varlığı sürdürüp, hazineye milyonlarca lira aktarırken, üniversite bütçelerinin, milyar dolarları bulduğu, ABD, Kanada, İsviçre gibi, ülkelerde, üniversite gelirlerinin, en büyük kalemini, harçlar değil, özel sektöre üretilen, projeler ve danışmanlık hizmetleri oluşturuyor.
Nitekim Siemens, Motorola, Lafarge, Nestle, L'Oreal ve Roche gibi dünya devlerine proje üreten, İsviçre'deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) bünyesinde öğrencilerin kurduğu ve obezite hastalarına yönelik, mide kelepçesi üreten şirket, özel sektöre 120 milyon dolara satıldı.
üniversite öğrencilerinin, laboratuarda geliştirdiği, ilk bilgisayar mouse'nu da Logitech firması ile işbirliğine giderek, piyasaya süren üniversite, 500 milyon adet satarak milyonlarca dolar gelir elde etmiştir.
Kayıt yaptıracak adaylardan, alınan harçlar, Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, sınav hizmetleri, basılı malzemeler ve diğer hizmetler karşılığ olarak alındığına göre, geçmiş yıllarda devlete, bugün de yasalaşırsa YöK’ e aktarılacak paranın, kaynağı, öğrencilerde alınan fazla harçlardır.
Ayrıca AöF’ nin, Yönetmenliğinde Madde 12 - Açıköğretimde öğrencilerden, bu öğretim için tespit edilen harçlar dışında, gönderilen kitap, ses ve video kasetleri, slaytlar, mektup, test deney malzemesi ve benzeri gereçlerin, depozito ve ulaşım masrafları ile bunlara ilişkin gerekli ücretler ve bedeller Anadolu üniversitesinde "Açıköğretim Fakültesinin" diğer üniversitelerde, üniversite veya ilgili birimin, Döner Sermayesine gelir kaydedilir.” hükümü yer alır.
Şayet harçlardan, fazla para artmışsa, devlete ve YöK’ e, aktarılacağına, öğrencilere, üçret karşılığı verilen, kitap, ses ve videokasetleri, slâytlar, mektup, test deney malzemesi ve benzeri gereçlerin, depozito ve ulaşım masraflarına yansıtılmalıdır.
YöK, Anadolu üniversitesi, özellikle de AöF, tamamına yakını, yoksul ve sabit gelirli öğrencilerden, fazla tahsil edilen, kayıt ücretine, mutlak çözüm bulmalıdır. çünkü alınan harçlar, verilecek eğitim-öğretim karşılığıdır. Devlet ve YöK’ e, kaynak sağlamak için değildir.
Ayrıca TBMM Plan Bütçe Komisyonu, fazla paraları hazineye gelir kaydedip, dolaylı vergiye dönüştüreceğine, yasal düzenleme yaparak, kangrene dönen soruna, kalıcı çözüm bulmalıdır. çünkü tamamına yakını, sabit gelirli ve yoksul öğrencilerden, alınan, amaç dışı fazla paranın, Devlete ve YöK’ e, aktarılmasının, ne mazereti, ne de kabul edilir bir tarafı vardır.