4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AR-GE VE PROJE GÖNÜLLÜLERİ

                              


 


          XXI. yüzyıl, bilim ve teknoloji çağıdır.Bugün bilimin, doğrudan güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin, hızla arttığı, gözle görülür bir biçimde saptanabilmektedir.Bu alandaki gelişmeler ise Ar-Ge ve proje çalışmalarındaki performansla eşdeğerdir.


 


         Bugün, dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerde, bilim ve teknolojide için,  Ar-Ge harcamaları, GSMH’ nin, yüzde 2-4’ünü oluşturuyor.


 


        ülkemizde ise  Ar-Ge harcamaları için ,GSMH’ dan ayrılan pay ise  %0.6’dır.. Daha da önemlisi, araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı, hem de uluslar arası düzeyde üretim yapabilmek bakımında son derece yetersizdir. Tablo bu olunca da, Ar-Ge faaliyetlerinde, ülkemizin işinin ne kadar zor olduğu da ortadadır.


 


         ülkemizde, Ar-Ge  ve proje çalışmalarının, hız kazanabilmesi ve araştırıcı sayısının artması için, örgün eğitim, kurum/kuruluşlarına, özellikle de ünivesitelere, ciddi görev düşmektedir.


 


            Ar-Ge ve proje çalışmalarına, örgün eğitim kurumlarıda başlamak, ülkemizin, bu alandaki çalışmalarına temel oluşturuken, Ar,Ge elamanı da yetişmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Son yıllarda bu alanda, başarılı ve örnek olan okullarımız vardır. Bu okullarımızdan biri de Sivrihisar, S.E.V. Muzaffer Demir Anadolu Lisesi ‘ dir.


 


                 Nitekim TüBİTAK´ın, en prestijli projelerinden olan, 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında, bu yıl ülke genelinde, 50 projeden biri de S.E.V. Muzaffer Demir Anadolu Lisesi, gönüüllü öğremen ve öğrecileri, tarafından gerçekleştirilen Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği projesi oldu.


 


             Proje, kapsamında yapılan çalışmalarda, okul yönetim, öğretmenleri, öğrencileri ve hizmetli personelden,  oluşan gönüllü bir ekip,  birlikte”Nasreddin Hoca Bilim Şenliği projesi” nde, görev almış ve başarılı da olmuşlardır..


 


             S.E.V. Muzaffer Demir Anadolu Lisesi’ nde,   İlçe Milli EğitimMüdürü, Sayın  Eyyüp MUTLU ve okul Müdürü Mehmet öz  rehberliğinde, Müdür Başyardımcısı, Sayın  Şengül ŞEBER koordinatörlüğünde, bir çok proje çalışması yapıldı.


 


        Nasreddin Hoca Bilim Şenliği projesi, üniversitelerle işbirliği açısından da örnek bir gelişmedir. Nitekim Projeye, Osmangazi üniversitesi, Ettom a , Abant izzet baysal üniversitesi, Hacettepe üniversitesi ve Orta Doğu Teknik üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesi, katkıda bulunmuslardır. 


 


            TüBİTAK´ın, en prestijli projelerinden olan 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında,  bu yıl ülke genelinde 50 projeden biri olmaya hak kazanan, "Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği" projesi,  27 Atölye lideri  8  Rehber ,3 konuşmacı ve 130 gönüllü öğrenci ile gerçekleşti. 


 


             Bu projelerde, gönüllü olarak görev alan, 17 öğretmen ve 130 öğrenci  AR-GE ekibi tarafından, büyük emeklerle  hazırlanan ve S.E.V. Muzaffer Demir Anadolu Lisesi  görevli matematik öğretmeni, Sayın  Yusuf ŞEBER in, yürütücülüğünü üstlendiği, Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği, Sivrihisar Açık Hava Heykel Müzesinde 26 Eylül 2019 Perşembe günü gerçekleşen, açılış töreniyle başladı ve 2 gün sürdü.


 


             Projeler, mesai dışında, 17 öğretmenden ve 130 öğrenciden  oluşan  gönüllü AR-GE ekibi, tarafından gerçekleştirilmesi, önemli ve örnek bir gelişmedir çünkü Gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır.


 


            Ayrıca herkes gönüllü olamaz. çünkü gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını ‘geleceği yakalayarak’ alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır.


 


                Nitekim 17 gönüllü öğretmen ve 130 gönüllü öğrenci çalışmalarının mükafatını, hayata geçirdikleri “Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği” ile gördüler.


 


       S.E.V Muzaffer Demir Anadolu Lisesi’nin katkıları ile  gerçekleştirilen proje ve Ar-Ge  çalışmaları, tüm okullarımıza örnek olacak niteliktedir.. çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. Her alanda,  Ar-Ge çalışması yapmak ve "PROJE üRETMEK" gerekir.


 


             çünkü çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ayrıca ülkelerin, bölgelerin,  kurum/kuruluşların, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.


 


           Bu nedenle de  S.E.V Muzaffer Demir Anadolu Lisesi, öğrencilerini, 21. Yüzyılın, gereği olan bilgi ve beceriler ile donatmayı hedeflerken, Ar-Ge ve proje çalışmalarına da küresel bakış açısı kazandırmak istiyor.  öğrencilerinin,  farkındalık düzeyini arttırarak, yaşadıkları ortamı değil, değişik açılardan, dünyayı algılamaları için fırsatlar oluşturuyor,


 


           S.E.V Muzaffer Demir Anadolu Lisesi, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de okulu yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek, öğretmen ve öğrencilerin sonsuz yeteneklerinden, tam olarak yararlanmak için, hummalı bir takım çalışma ortamı var.


 


          Ayrıca S.E.V Muzaffer Demir Anadolu Lisesi’ nde,  Atatürk İlkelerini ve Türk kültürünün değerlerini, global bir bakışla bütünleştirebilen, insana, doğaya ve topluma, hoşgörüyle bakan, kendisiyle ve toplumla barışık, değişime açık, bilimsel davranışa sahip, bağımsız öğrenebilen, ülkesinin ve kendisinin geleceği için, sorumluluk almaya hazır, düşlerini ve düşüncelerini, hayata geçirmek isteyen, bireyler yetiştirmek için, ciddi gayret sarfediyor.


 


           İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın MUTLU,  Okul Müdürü, Sayın  öZ, 17 öğretmen ve 130 öğrencimizi kutluyoruz.…


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi