4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AR-GE VE PROJE KOORDİNASYON MERKEZİ

Eskişehir Valisi Sayın KILIÇLAR' ın, talimatı ile Eskişehir Valiliği Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Merkezi, Tepebaşı Kaymakamı Sayın Necdet TÜRKER' in koordinatörlüğünde, Şubat 2009 tarihinde kurulmuştu.
Ar-Ge ve Proje koordinasyon Merkezi, doğru ve isabetli bir kuruluş olma yanında proje üretiminde de kent açısından önemli bir birimdir.. Çünkü geleceğe bakmak veya düşlemek sözle olmaz. "ROJE ÜRETİMİ" gerektirir. İçinde bulunduğumuz çağda, ülkeler ve toplumlar zengin ve yoksul olarak ayrılmıyor. "PROJE ÜRETEBİLEN", "ÜRETMEYEN" diye ayrılıyorlar. Ülkelerin, toplumların, şirketlerin ve kentlerin zenginliği bünyelerindeki projelerle ölçülüyor. Ayrıca her alanda rekabet ise Ar-Ge çalışmaları ile eşdeğerdir.
Ar-Ge ve Proje koordinasyon Merkezinin hedef, Eskişehir' i, her alanda model il yapar mı zamana içinde görülecektir. Ancak bu kolay bir iş değildir. Bunun gerçekleşmesi için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve proje üretimine önem vermek gerekir. Projenin diğer bir hedefi de ülkemizin Avrupa Birliği' ne adaylık sürecinde, Avrupa Birliği Müktesebatına uygun, İl Strateji Planı ve Ulusal Kalkınma Planları ile uyumlu çalışmalar yapmaktır. Bunun gerçekleşmesi içinde kamu, sivil ve özel kesim ile eşgüdümlü gerçekleştirilecek çalışmalarla belirlenecek ihtiyaçlar doğrultusunda, projeler üretmek ve bu projelere ulusal ve uluslar arası fon ve hibelerden kaynak yaratma çalışmalarında bulunma yanında Eskişehir ilinde yürütülmekte olan projeleri destekleyerek il genelinde koordinasyonu sağlamaktır.
Ar-Ge ve Proje Koordinasyon merkezi, başarılı olabilmesi için Eskişehir genelinde, çok iyi bir fizibilite çalışması yapmalıdır. En azından halkın bu alandan ne düşündüğünü öğrendikten sonra, öncelikli Ar-Ge çalışması yapılacak konuları ve proje üretilecek alanları belirleyerek, hayata geçirmelidir. Tarım projelerine de öncelik tanınmalıdır.
Elbette AB destekli, projeler yapılmalıdır. Ancak izlediğimiz kadarıyla, İl bazında yapılacak Ar-GE çalışmaları, genellikle de halkla ilgili projelere yöneliktir. O nedenle de projelerin başarıya ulaşması için de kamuoyu, her aşamasında bilgilendirilmelidir. Hatta ülke ve Eskişehir genelini ilgilendiren, " Avrupa Kültür Programı 2007 – 2013 kapsamında İkili İşbirliği" projesi gibi projeler, kamuoyunda tartışmaya açılmalıdır.
Öte yandan bazı projelerde, sivil toplum örgütleri ve kurum/kuruluşlar ön planda tutulduğu görülüyor, Oysa Ar-Ge çalışmaları ve proje üretiminde, mutlaka proje alanında, evrensel düzeyde bilgi üretebilecek, en azından uzman kişi/kişilerin görev alması şarttır.
Ayrıca Eskişehir Valiliği, Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Merkezi, üniversitelerle de işbirliği içinde olmalıdır. Özellikle de proje alanları ile ilgili üniversite öğrencilerinin de çalışma ve faaliyetlerin her aşamasına, katılması da sağlanmalıdır. Bu hem projelerin maliyetini düşürecek, hem de öğrenciler, okurken bu alanda, bilgi sahibi olacak, deneyim de kazanacak, serbest zamanlarını da en iyi şekilde değerlendireceklerdir.
Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Merkezi, çalışmalarında, "TOPLUM KATILIMI" da ön planda tutulmalıdır. Proje ve araştırma ve geliştirme çalışmaların alanlardaki kişi/kişiler, ya birey, ya da grup olarak planlama, uygulama sürecine katılımı sağlanmalıdır.
Projelerin her aşamasında, toplum katılımını sağladığı zaman, toplumdaki kaynaklar, harekete geçecek, Ar-Ge ve Proje çalışmalarının maliyetini düşecek, Kişi/kişilerin o alanda daha da bilinçlenmesini sağlanacaktır. Aslında çağımızda, "TOPLUM KATILIMI" hem bir hak, hem de bir ödevdir. Kişi/kişilerin, ilgili etkinlik ve çalışmalarda görüşlerini açıklamaları alınan kararların sorumluluğunu paylaşmaları, çağdaş toplumların en önemli özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Diğer yandan Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Merkezi, her çalışmasında gerekli gördüğü bilgileri, yazılı ve sözel medya vasıta ile kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bu tavır, hem çalışmalarla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirecek, hem de kamuoyunun maddi ve manevi desteğini de alacaktır.
Ar-Ge ve Proje koordinasyon Merkezi, Eskişehir' de icraatına, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları da hakim kılmalıdır. En önemlisi de, il bazında, her alanda alınacak kararlarda, ilgili kesimlerle, mutabakat, uyum ve işbirliği sağlanmalıdır.
Elbette üretilen her proje, hayata geçmeyebilir. Ancak Dalai LAMA' nın söylediği gibi " Güzel bahçe düşlemeden, bahçe sahibi olunmaz" Proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımıdır. Gönül ister ki Ar-Ge ve Proje koordinasyon Merkezi kurumsallaşarak kalıcı olsun. Nitekim Rhene THOM " Kurumsal düşüncenin olmadığı yerde, bilim bir arşiv koleksiyonundan başka bir şey değildir." demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi