4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AR-GE VE TÜLOMSAŞ

                                   
           AR-GE; toplumun, kültürel, eğitim teknolojik, bilgi hazinesini geliştirmek amacıyla, yürütülen çalışmaların, bütünüdür. ülkemizde, yüksek teknolojiye, yön veren bilgi ve yöntemlerin gelişimi de AR-GE çalışmaları ile orantılıdır.
            AR-GE çalışmaları, bir toplumun refah düzeyinin arttırılabilmesi, o ülkenin diğer ülkelere oranla, daha üst bir teknolojiye ve ekonomiye, sahip olması için, en önemli çalışmalar, arasında, yer alır.
             Ar-Ge,  ülkeler için, ekonomik kalkınmanın, temel tetikleyicisi, şirketler için ise, rekabette, temel unsur haline gelmiştir. Teknolojik bilgi, ARGE çalışmalarının, bir sonucu olarak ortaya çıkmakta, tüm ekonomiye, yayılmakta, paylaşılmakta ve ekonomik büyüme sağlanmaktadır.
             Türkiye’de, AR-GE harcamaları, arzu edilen boyutta olmasa da, üniversiteler, kamu kurumları ve şirketler tarafından yapılmaktadır. özel sektörün, yaptığı AR-GE harcamaları  gelişmiş, ülkelerden çok düşüktür.
            Ayrıca özel sektör, teknoloji üretmek yerine, teknolojide ithalatı tercih etmektedir. Bu tercihte, kurun düşük olması da bir etkendir. Yeni teşvik kanunu, AR-GE için, yeni imkânlar getiriyor ama AR-GE çalışmalarına, bir katkısı istenen seviye değildir.
             Sanayileşmiş ülkelerde, bilimsel araştırmalar ve yeni teknolojiler, üretmek için başlatılan dev projelerde, AR-GE çalışmaları, ön planda tutuluyor. Bugün global pazarlarda söz sahibi olan çok uluslu şirketler, Ar-Ge’ ye, büyük paralar ayırıyorlar. Nitekim, General Motors, 5.917 milyar dolar, Siemens ,5.322 milyar dolar,IBM,5.083 milyar dolar,Ford-motor,4.332 milyar dolar. Ar.Ge çalışmalarına para harcıyorlar.
            Artık bizde de Ar-Ge’ nin, önemi anlaşılmış olacak ki yürürlüğe giren, 5746 sayılı kanunla, AR-GE çalışmalarına, büyük avantajlar sağlandı.  Ar-Ge faaliyetlerinin, teşviki genellikle ODTü, Hacettepe, Bilkent gibi üniversitelerde kurulan teknoparklarla sınırlıydı.
              Yeni yasayla, Ar-Ge merkezi olarak tanımlanan; sermaye şirketleri içinde, ayrı bir birim olarak örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan ve en az 50 Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli birikimi ve yeteneği olan birimler de teknoparklar gibi desteklerden yararlanıyor.
             Ayrıca AR-GE çalışmaları, pahalı faaliyettir. O nedenle de ülkede ve Eskişehir’ de  "SEKTöREL" ve " çATI" şirketleri kurarak veya sektörel kümlerle bu alandaki çalışmalar, rahatlıkla yürütülür, Ar-Ge çalışmalarında, hedefler daha da büyütülebilir.
               TüLOMSAŞ’ ı,  ziyarete, kurumun, Ar-Ge çalışmaları hakkında da kapsamlı bilgi sahibi olduk. özellikle de AR-GE’ de çalışan personelin,  genç,  eğitimli ve istekli olması, mutlaka başarıyı getirecek, TüLOMSAŞ’ ı da ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi yaparken, kurumu da teknoloji, ihraç eden, bir konuma getirecektir.
             TüLOMSAŞ ’da, “Bekleyelim, imkân sağlandıktan sonra, AR-GE yaparız” yaklaşımı, rafa kaldırılmıştır. ülke ve kurumda, ekonomik istikrara giden yolu, AR-GE’ de,  görmektedir.  O nedenle de AR-GE’ ye, dayalı tedarik, teknoloji tedariği, teknoloji yönetimi ve AR-GE yönetimi, konularında bilgi sahibi olan, AR-GE  personelinin yetişmesi içinde, üniversitelerle işbirliği içinde çalışılıyor.
              TüLOMSAŞ’ da, AR-GE, doktoralı  elemanlarla,yönetiliyor, ölçülüyor, izleniyor ve değerlendiriliyor.. AR-GE çalışmalarında, doktoralı elemanlar, istihdam ediliyor.. Bu şekilde konusuna hakim, teknolojinin geldiği son noktadan, haberdar, araştırma ve geliştirme konularını bilen bir kadroya da  sahiptir..
                 TüLOMSAŞ’ da,  Ar-Ge, departman grubu oluşturulmuş.. Bu departman, şirketin can damarı olup, olmasa olmaz konuma da sahiptir. Ar-Ge de görevli mühendislerle, yaptığımız sohbette,  düşündüklerini, tasarladıklarını,  hatta hayal ettiklerini, gerçeğe dönüştürmeye, kararlı gördük.
                 TüLOMSAŞ’ da,  yapılan Ar-Ge çalışmalarında, takım çalışması, ön plandadır. Bu sayede, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, Ar-Ge çalışmalarında, çıtayı yükseltecekler, Ar-Ge çalışmalarının, sonucu olumlu veya olumsuz olsun, departmanda görev alan, herkes tarafından da kabul görecektir.
                TüLOMSAŞ’ da, AR-GE çalışmaları ile yeni ürün geliştirmek, yeni üretim teknikleri bulmak veya mevcut üretim tekniklerini geliştirmek, İşletmede, verimliliği artırmak,
üretim maliyetlerinin düşürmek, raylı sitemler sektöründe, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmak istiyor.
            TüLOMSAŞ,. raylı Sistemler alanında yetişmiş işgücü, imkân ve olanaklarına da sahiptir. İmalat altyapısına yönelik teknolojik çalışmaları ise sanayimize, örnek teşkil edecek niteliktedir. Yeni projeleri ile demiryolu araç sektörü ve OSB’ nin de amiral gemisidir.  .
                        Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz.




















Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi