4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BEHİÇ ERKİN MİNNETLE ANILDI

            çanakkale Savaşı'nın, kazanılmasında,, önemli rol oynayan, Kurtuluş Savaşı'nında en önemli kahramanlarından birisi olan, Rahmetli Behiç ERKİN, ölümünün, 59. yıldönümü dolayısıyla, kabri başında düzenlenen anma töreninde anıldı.


               Rahmetli  Behiç Erkin, Cumhuriyet tarihimizin, özellikle Millî Mücadele tarihimizin, önde gelen kahramanlarından biri olup,   teşkilatçı ve devlet adamıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk’ün, önderliğinde sağlam temeller üzerine oturtulmasındaki payı büyüktür.  


             Rahmetli Behiç ERKİN,  çanakkale ve Kurtuluş savaşının, gizli kahramanı ve sevkiyatlardan sorumlu komutanıdır. Bayındır Bakanlığı ve  Büyükelçilik  yaptı. MİT`in, kurucuları arasında yer aldı. TCDD`nin, ilk Genel Müdürüdür.


         Ayrıca Rahmetli Behiç ERKİN, Eskişehirli olmamasına rağmen ,Vasiyetinde; "öldüğümde,  beni Kurtuluş Savaşı'nda, bize sahip çıkan, Eskişehir halkına, emanet edin." demiştir.


           Vasiyetine uyularak, Eskişehir demiryolunun kesiştiği, Enveriye İstasyonunun yanına yapılan bir anıt mezara defnedildi.


         Rahmetli Behiç ERKİN, Tokat’ın ve hatta Anadolu’nun, en eski ailelerinden Latifoğulları’ nın, bir ferdi olmasına rağmen, Eskişehir hayranı ve sevdalısı, bir insanımızdır.


          Türkiye ve Eskişehir’in, bir değeri olan, Rahmetli Behiç ERKİN’i,  ne ülke, ne de Eskişehir’de,  yeterince tanınmıyor. Tarih kitaplarında da ismi tanınacak kadar geçmiyor.
          Oysa Atatürk’ün, en yakın ve en eski mesai arkadaşlarındandır. özel mektuplarla düşüncelerini, en açık surette paylaştığı, ülke ve dünya meseleleri üzerinde, fikir alışverişinde bulunduğu, sayılı kişilerden biridir.


           Ayrıca Demiryolları üzerine, Türkçe ve bilimsel ve pratik mahiyetli bir eser yazan ilk Türk’tür.
         çanakkale ve Kurtuluş Savaşları sürecinde, Miralay Behiç ERKİN’ in, savaşın kazanılmasında, büyük payı olmuştur. Cepheye, asker ve mühimmat sevkiyatını, düzenli bir şekilde yapmayı başarmış olan komutandır.


         Rahmetli Erkin’in, Kurtuluş Savaşı’nın, kazanılmasındaki en önemli pay sahibi komutanların, başında yer almıştır. Kurtuluş Savaşı’ndaki önemli rolü ve başarılarından dolayı da hem "T.B.M.M. Takdirnamesi" hem de "İstiklal Madalyası" ile onurlandırılır.
           Rahmetli Behiç Erkin, Kurtuluş Savaşı’nda, demiryollarını işletmeyi başararak, bu işi sadece yabancı şirketlerin değil, Türklerin de yapabileceğini ispatlamış, ve böylece "Türk’ler  demiryollarını işletmeyi beceremez" önyargısını, tarihe gömmüş, ayrıca yeni kurulan, Türkiye      


            Rahmetli Behiç ERKİN; demiryollarının, yabancı şirketlere geri verilmesini engelleyerek, millileştirmesini sağlamış olan kişidir.
             Büyük önder Atatürk, “Onuncu Yıl Marşı” yazılırken, tek bir dizeye müdahale ederek silmiş, “Yurdun, her bir tepesinde dumanlar tütüyor.” dizesi yerine, “demir ağlarla ördük, anayurdu dört baştan” dizesini yazmış ve Behiç ERKİN’ e hitaben, “Sizin emeğiniz, bu şekilde daha iyi dile getiriliyor.” demiştir.
             1939 yılında, Türkiye’nin, Paris büyükelçisi iken, Bu görevinde de tarihte eşi ender görülen, bir insanlık görevinin altına imza attı. Nazi işgali altındaki Fransa’da, görev yaparken, tüm Yahudilere iş bıraktırılıp, toplama kamplarına sevkedildiği günlerde (hiçbir ülke büyükelçisinin yapmadığı şekilde) Fransa’daki Türk Yahudilerinei bu işlemi kimsenin uygulayamayacağını dile getirip, 9.000'i Türk yahudisi olmak üzere, 20.000′e yakın Yahudiye, Türk pasaportu vererek, hayatlarını kurtarmıştır.
             öncelikle, Eskişehir’de, hat boyunda, devlet Demiryolları tarafından gerçekleştirilen, parkın, “BEHİç ERKİN PARKI” olarak, isimlendirilmesi, halkımız ortak isteğidir.  Görüşme yaptığımız, TC DDY ilgilileri de, “BEHİç ERKİN PAKI’ na, olumlu baktılar ama bir türlü bu parka ismi verilemedi.


           Rahmetli Behiç ERKİN’ e, Türk milleti, özellikle de Eskişehir’ in, vefa borcu var. O nedenle de gelecekte, Rahmetli Behiç ERKİN, inlerin, yetişmesi için, ülke genelinde, özellikle de Eskişehir’ de, parklara ve caddelere ismi verilmelidir.
            Rahmetli Behiç ERKİN’ gibi, mümtaz şahsiyetler, çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir.  Bu nedenle de ülkemiz ve Eskişehir’ de, Rahmetli Behiç ERKİN gibi, Müntaz şhiytlerin, anma etkiliklerine, vali, belediye başkanları, ilgili kurum/kuruluşlar STK’la ve halkımız katılmalıdır..


             Ayrıca Rahmetli Behiç ERKİN gibi, insanlarımıza, verilen değere, tanık olan insanlarımız, özellikle de çocuk ve gençlerimiz, onlarlarla gurur duyacaklar, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk ve vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıfları, öğrenecekler, en önemlisi de ülkemize, onlar gibi hizmet edeceklerdir.


                Ruhu Şad Mekânı Cennet Olsun…


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi