4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BEYİN KRİZİ, ACİL MÜDAHALE MERKEZİ

Genç ve idealist olmak, yazımızdan sonra, "BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALA MERKEZİ" ile ilgili gelen e- mailler umut verici idi. Bir okuyucunun, " Sayın Özdemir' i kutluyoruz. Hayati projeye, destek vermek, herkesin görevidir. Ancak merkezle ilgili daha detaylı bilgi verirseniz memnun oluruz. " isteği ve ilgisi, Türkiye' de, hayati önem taşıyan, proje/ projelerin, hayata geçmesi veya geçirilmek istenmesi, özellikle maddi ve manevi destek verilmesi açısından umut vericidir.
ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalı Öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. A. Özcan ÖZDEMİR tarafından gündeme getirilen, ESKİŞEHİR VE BÖLGESİ BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALA MERKEZİ", Eskişehir ve bölge için hayati, ülke içinde örnek bir projedir. Bu proje ile "BEYİN KRİZ" geçiren hastalara, süratle müdahale edilecek ve tekrar sağlıklarına kavuşturulması sağlanacak veya ölümleri ve özürlü kalmaları önlenecektir.
Projenin, hayata geçmesi ve uygulama da başarılı olabilmesi için, ESOGÜ Nöroloji Anabilim Dalı, ESOGÜ Acil Servisi, Eskişehir Sağlık Müdürlüğü ve ESOGÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı ile protokol imzalanmıştır. Protokole göre, Halk, "Beyin Krizi" ve Protokol hakkında, konferans, panel, sempozyum gibi etkinlikler, ilan panoları, televizyon, gazete ve radyo gibi, iletişim araçları ile sürekli bilgilendirilecek ve bilinçlendirilecektir.
112 acil sistem geliştirilecek ve sistemde çalışacak doktorlar eğitilecek, Beyin krizi bulgularından sonra, 3-6 saatte gelen hastaların tedavilerinin uygulanabileceği, ESOGÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi' deki, "ESKİŞEHİR VE BÖLGESİ BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALA MERKEZİ" ne ulaştırılması sağlanacaktır. Bu hususta "By-Pass Protokolü" yapılmıştır.
Bütün bu işlemleri yapılmasında, Sağlık Müdürlüğü ve 112 acil sistem organizasyonu sağlayacak. Halkın "BEYİN KRİZİ " ve "BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALA MERKEZİ " hakkında halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, ESOGÜ, Valilik, Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile yapılacak organizasyonlarla sağlanacaktır.
Elbette projenin, hayata geçmesi için, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar da ciddi görevler düşmektedir. Çünkü ESOGÜ' nün, dünya standardında bir strok ünitesine sahip olabilmesi için, yapılması gereken çok iş var. Öncelikle Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi' nde, ünite için, bir yer temin edilmeli, Bu ünitede inme hastalarının yatabileceği ve kumanda edebilecekleri yataklar, en az 6 monitör, Portabl transkranial Doppler, Karitos ve Vertebral Dopoler Cihazı temin edilmelidir. Buradaki hastalar, Fizik Tedavi Rehabilitasyon hekimleri tarafından takip edilmeli, ayrıca hastaların, "Konuşma ve Yutkunma" terapisini yapacak uzmanlarda görev almalıdır.
Proje ile ilgili bugüne kadar, Eskişehir' de ve bölgeye yönelik küçümsenmeyecek çalışmalar yapıldı. Özellikle ilk müdahaleyi yapacak olan, 112 Acil Servis ve Bölge Nöroloji hekimlerine, seminerler verildi. Eskişehir, bölge ve ülke genelinde, halka yönelik bilgilendirilme konferansları düzenlendi. "BEYİN KRİZİ" ile ilgili broşürler bastırılarak, hastanelerde halka ulaştırıldı.
Ayrıca 2010 yılından bu yana, Eskişehir ve çevre il ve ilçelerde hizmet verilmekte ve bu mevcut protokolle de, ilk 4.5 saat içinde beyin krizi şüphesi olan hastalar diğer hastaneler, by-Pass edilerek ve ESOGÜ Nöroloji ve Acil Anabilim dalına önceden haber verilerek, ESOGÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilmektedir. Tedaviler, Doç. Dr. Atilla Özcan ÖZDEMİR Koordinatörlüğünde gerçekleştirilmektedir.
Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen "BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALA MERKEZİ' inde, endovasküler tedavileri yapılması için Kardiyoloji Bölümü sorumluluğundaki Anjiyografi cihazlarının modernize edilmesi şarttır. Çünkü Beyin Krizinde zaman kaybetmeden Digital Substraction ve Road Map özelliği olan Anjiyografi cihazları ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Öte yandan inme süresini 4.5 saatten 8 saate kadar çıkarabilecek serebral bilgisayarlı tomografide veta magnetik rezonansda perfüzyon tekniklerinin acil şartlarda Vasküler Nöroloji ekibi tarafından uygulaması yapılmalıdır. Acil servise BT alınmalıdır.
Eskişehir ve bölge açısından, önemli bir proje olan BEYİN KRİZİ ACİL MÜDAHALE MERKEZİ' nin, daha iyi hizmet verebilmesi ve bu alandaki tıp teknolojisinin, merkeze vaktinde kazandırılabilmesi için, Eskişehir ve bölge halkının, katkısına ihtiyaç vardır. Bu nedenle de bu katkıya aracı olacak, ya bir vakıf, ya da bir dernek kurulmalı, Eskişehir ve Bölge halkı da merkeze, kurulacak vakıf veya derneğe sahip çıkmalı, İmkânları ölçüsünde de maddi ve manevi destek de bulunmalıdır. Çünkü SAĞLIK, VARLIKTAN YEĞDİR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi