
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜRETİCİ GÜÇTÜR
Türkiye ve Eskişehir' in, raylı sitemler alanında, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olabilmesi, "ARAŞTIRMA- GELİŞTİRME" çalışmaları ile eşdeğerdir. O nedenle de
Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi ile ilgili AR-GE merkezi, TÜLOMSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilmelidir. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi
Üniversitesi, Özel Sektör, ESO, ETO, diğer ilgili kurum/kuruluşlarda katkıda bulunmalıdır.
Elbette AR-GE çalışmaları, hem maliyet, hem de personel açısından, ciddi yük getirecektir. TÜLOMSAŞ, ın, bu alandaki alt yapısı, AR-GE çalışmalarına, ciddi katkıda bulunurken, maliyetleri de düşürecektir.
TÜLOMSAŞ' da, bu alanda yapılan ön çalışmalarında, Raylı Sistemler Konusunda Ar-Ge taleplerini değerlendirme, isteğe uygun tasarım ve analiz, yeni teknoloji geliştirme, ülkemizin, yurt dışında raylı sistemler konusunda etkin rol alma yeteneğine katkı sağlama amaçlarına dönük yapılanmayı gerçekleştirecek, bir Ar-Ge Birimi oluşturulmasını önerilmektedir. Bu öneri, mutlaka dikkate alınmalıdır. Çünkü içinde bulunduğumuz çağda, bilim doğrudan, bir üretici güç haline dönüştü. Ayrıca da Sanayinin teknolojik içeriğinin, hızla arttığı gözler görülür bir biçimde saptanabilmektedir.
Araştırma ve geliştirme çalışmalarında, insan gücü yetersizliği bu alandaki sorunların arasında, en ciddi olanıdır. Çünkü parasal kaynak yetersizliğinin aksine, kısa vadede çözülebilir bir sorun değildir. Bu sorunun çözümü için, ciddi bir planlama, karalı ve uzun vadede sabırlı bir uygulamayı gerektirmektedir. Eskişehir' de, iki üniversitenin olması ve TÜLOMSAŞ' ın, bu alanda bir altyapıya sahip olması, önemli avantalardır.
Öte yandan AR-GE faaliyetlerinde, en önemli unsur evrensel düzeyde bilgi üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Bu elamanlar, hem ülkemizdeki üniversitelerde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir. Bu alanda ESOGÜ ve Anadolu üniversitesi yanında, ETO ve ESO' ya da ciddi görev düşmektedir.
Aralık-.2009 tarihinde Eskişehir'de yapılan, ''Demiryolu Araştırma Merkezi Çalıştayı" sonunda, katılımcılar tarafından onaylanılarak açıklanan sonuç raporunda;
Ulaştırma, özellikle Demiryolu Sektöründe, özgün üretimlerin yapılması için "Raylı sistemler Araştırma ve Test Merkezinin'' kurulması sonucu ortaya çıkmıştır.
Yine sonuç raporunda, "Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, TÜLOMSAŞ, Raylı Sistemler OSB, Üniversiteler, Özel Sektör ve Raylı Sistemler Teknopark'ı ile entegre bir proje olarak ele alınmalı ve Türkiye'de demiryolunun merkezi olan ESKİŞEHİR' de kurulmalıdır." görüşü yer almıştı.
Eskişehir Demiryolu Araştırma ve Test Merkezinin, hayata geçirilebilmesi için de TÜLOMSAŞ önderliğinde, bir koordinasyon kurulu oluşturulması, bu kurulda, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversiteler, ilgili kamu kurumları ilgili özel sektör kuruluşları, RAYDER, ABİGEM' in yer almasının uygun olacağı görüşü ortaya çıkmıştı. Ancak bu karar yeterli değildir. Mutlaka İlgili kurum/kuruluşlar, bu alanda olağanüstü gayret ve caba göstermelidir
TÜLOMSAŞ ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi için oluşturulacak AR-GE biriminde, "Demiryolu Araçları", "Lokomotif ","Vagon", EMU DMU", "Hafif Raylı ve Metro Araçları", "Yüksek Hızlı Tren ","Özel Projeler, "Yol Analiz"," Fikri Mülkiyet ve Teknoloji Transferi","Raylı Ulaşım ve İşletme Prototip Ürün Uygulama" gibi bölümler düşünülmektedir.
Ar-GE donanım gereksinimi olarak da," Tasarım ve Analiz Çalışması yapılabilecek özellikte workstation bilgisayarlar ve yazılımlar", "A0 Plotter, A3 Printer, A0 Scanner, Fotokopi vb ", "Bilgi Gizliliği prosedürlerini yönetebilecek yapıda, yazılım ve donanım","Prototip Üretim yapabilme olanağı sağlayacak atölye ve ekipman (Prototip üretim için, öncelikle üye kurum işyerlerindeki olanaklar değerlendirilecektir.),"Ölçü ve test ekipmanları ","Laboratuar ",Teknik Dokümanlar ",Standartlar1, Normlar " olarak belirlenmiş.
Çağımızda, kendi iç dinamikleri ile gelişen, bir bilimsel ve teknolojik yapıya sahip olan ülkeler ve şirketler arasında rekabet, ürün yerini, teknolojik rekabete bırakmıştır. O nedenle de TÜLOMSAŞ ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, AR-GE çalışmalarına önem vermek zorundadır. Ayrıca teknolojik rekabete damgasını vuran teknolojik gelişmeler, nedeniyle, üretim maliyetlerinde, süresinde, üretim kalitesinde, meydana gelecek farklılıklar, mikro ve makro düzeyde değişikliklere sebep olmaktadır. Bunu aşmanın yolu, ileri, özellikle de üretim faktörünün, TÜLOSAŞ ve Araştırma ve Test Merkezi' nde, tam anlamıyla sağlanmasına önem verilmeli, hizmet içi eğitim ile bilimsel ve teknolojik AR-GE sisteminin, kurum kaynaklarının, en verimli şekilde kullanılarak geliştirilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca Ar-GE çalışmalarında, TÜLOMSAŞ' ın, karalı olması, bir plan dahilinde, ivme kazandırması, umutları daha da arttırdı.
Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz.