BİR OLAYIN OLUŞ NEDENLERİ-AMAÇLARI-HİKMETLERİ- 1


Dünya hayatı, sadece yaşamak için değil, nefslerimizden olumlu olanlarından kendimizi mahrum etmeden veya aşırı kullanmadan Sıratal Müstakiym /itidal üzere /orta düzeyde uygulayabilmeyi, olumsuz olanları ise öldürmeyi başarabilmeyi öğrenmek üzere ve ayrıcalık verilerek bizlere tanınan bir eğitim fırsatıdır. "Fatiha-6. Ki O Allah, Bizleri de itidal /doğru olan orta yola /sıratal müstakiyme iletendir. Enbiya-35. Her nefs mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, birer fitne olarak iyi (hayr) veya kötü (şer) olaylarla sınayarak değerlendireceğiz /puan-not vereceğiz ve en sonunda da hesap vermek üzere dönüşünüz tek Allah, tek din ve tek insan nesli gerçeklerini görmek üzere Bize olacaktır". Diğer bir ifade ile Dünya Okuluna uygun olan Vücut elbisesini giymiş olan öğrenci Ruhumuzun Dünya Okulundan mezuniyet diploması alabilmek üzere çabalama dönemidir. Bu okul dönemi sırasında yaptığımız her davranışımızın temelinde nefslerimiz yatmakta ve bu davranışlarımızı nefslerimiz bize yaptırmaktadır "Müddessir-38. Çünkü her nefs, dünyadaki amellerine göre değerlendirilecek ve olumlu veya olumsuz kazançlarına göre mahşerde yerini alacaktır". Çünkü bizler, her girişimimizi, bir nefsimizin yönlendirmesi ile ve iki seçenekten birisi için özgür irademizle evet veya hayır diyerek gerçekleştirmekte ve sınavımızın sonucunu etkilemiş olmaktayız. Ve bu yaptıklarımızdan da, ilahi Melek görevliler tarafından sürekli bir değerlendirmeye tabi tutulmakta ve puanlandırılmaktayız. Dolayısıyla bu sırada karşılaşacağımız sevindirici veya üzüntü verici her olay, temelde bu puan durumuz, yani sebep-sonuç ilişkisi nedeniyledir ve birer sınav olmaktadır. Sınavlarda alacağımız puanlar, göstereceğimiz çaba, edeceğimiz dua ve gayretli sabrı gösterip göstermememize göre farklı olacaktır "Kehf-7. Ya Muhammed! Sakın boş yere üzülme. Çünkü Biz, insanlardan kimlerin iman edip muhkem-kesin hükümlerimize uygun olumlu ameller gerçekleştireceğini, kimlerin de şımarıp yanlış yola sapacağını ayırt etmek için, dünyayı aldatıcı bir cazibe /ziynet merkezi yapmışızdır". Ayetten de anlaşılacağı üzere, Nefs derslerinden başarılı olmak için
Kur'an'da belirtilmiş ve 300 ün üzerinde olan bütün Muhkem-kesin hükümleri öğrenmek ve yaşamımıza, davranışlarımıza yansıtmak ve bunları birer ibadet kabul edip, böylece de nefslerimizin terbiyesinde kullanmamız gerekmektedir. Tabi bu arada, davranış olarak gerçekleştirmiş, dolayısıyla bir sonucun oluşmasına sebep olduğumuz her düşüncemiz de, bizimle ilgili olan boş sayfalara kaydedilmek üzere, ilk kaydediciler olan 2 Melek tarafından Dünya'nın idaresi ile görevli ilahi idare merkezine gönderilmekte ve sürekli değerlendirilip puanlandırılmaktadır. Bazen de yine puan durumumuza uygun olmak üzere ve nasıl davranacağımızı, kararımızı, sabredip etmeyeceğimizi, çabaya devam edip etmeyeceğimizi belirlemek için, ilahi sistem tarafından olay veya olaylar da organize edilmektedir. Dolayısıyla karşılaştığımız her olayı sınav temelinde olmak üzere değerlendirmeli ve şu amaçlara yönelik olduğunu düşünmeliyiz;
1. Karşılaştığımız sevindirici veya üzüntü verici bir olay, Dünya Öğrencisi olan Ruhumuzun olumsuz bir nefsi öldürülsün veya olumlu bir nefsin orta düzeyde kullanımı pekiştirilsin diye, diğer bir ifade ile doğrudan bir sınav fırsatı olarak olmuştur. Bu sınav olayı aracılığı ile kişinin Allah'a olan bağlılığı, çabalı sabrı ile tevekkülü, Kur'an'daki muhkem-kesin hükümlere uygun olumlu ameller /işler gerçekleştirme yönünde karar vermesi, mal, bilgi, mutluluk, makam gibi nimetler verilmişse, bunlardan muhtaçları veya toplumu faydalandırıp faydalandırmadığı denenmiş olmaktadır. Çünkü Duhhan-38 ve Casiye-22 nci ayetlerle, insanın Dünya Okuluna gönderilişinin, başarılı olanı, olmayandan ayırt etmek için olduğu belirtiliştir "Duhhan-38-39. Biz gökler, yer ve aralarındakileri sırf oyun ve eğlence olsun diye ve boşuna yarat-madık. Biz onları gerçeği göstermek ve içtenlikle iman edip etmeyeni /hak edip etmeyeni ortaya çıkarmak için yarattık. Ancak insanların çoğu bunu bilmiyor ve anlamak istemiyorlar". Bazen de sevindirici veya üzüntü verici bir değil, birden fazla olay ard arda gelmektedir.
Burada amaç, aynı amaçlı sınavlar şeklinde bir veya birden fazla olumlu nefsimizin terbiye edilmesi veya olumsuzun öldürülmesinin pekiştirilmek istenmesidir diye düşünüyorum. Yani ilk defa karşılaşılan birkaç sevinç verici veya birden fazla üzüntülü olayda reaksiyonumuz, izleyeceğimiz yol, vereceğimiz kararlar değerlendirilip puanlandırılmakta ve mevcut olumlu veya olumsuz puan durumu iyice pekişmiş olmaktadır. Diğer bir ifade ile olumlu bir özellik kuvvetlenirse /pekişirse, Dünya Öğrencisi olan Ruhu'muz, bu nefs dersinden geçer not almış olmakta, diğer bir deyimle arınmış olmaktadır. Çünkü bu kişi, kendisine verilmiş olan birkaç olumlu /sevindirici olaydan şımarmamış, Allah'a şükretmiş ve olumlu amellerine daha bir şevk ile devam etmiştir. Olumsuz bir nefse yönelik bir olayda ise kişi yine bu olumsuz nefsi paralelinde davranmışsa, bu olumsuz nefs daha da güçlenecek, alınan başarısızlık puanı, toplam puan durumunu belki de çok daha olumsuz bir hale getirecektir. Bu durumda kişi olumsuzluklardan gerekli dersi almıyor, olumluluğa dönmeyip kötülüklerine (nankörlük, kibirlilik, sabırsızlık, cimrilik, haksız kazanç sağlama, başkalarını kandırma ve üzme vs) devam ediyorsa, kurtuluşa /doğru yola yönelme fırsatlarını kullanmamış duruma düşecek ve battıkça batmış olacaktır. Bazen de sevindirici bir olayı üzüntü verici bir olay, üzüntü verici bir olayı da sevinç verici bir olay izleyecek şekilde ikili olaylarla da karşılaşabiliriz. Ki bu durumda da birbirine zıt iki olaya karşı takınacağımız tutumumuz sınanmış olmaktadır.
Haftaya düşündüğüm diğer 4 nedeni açıklamaya devam edeceğim. İnşallah...
NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi "SON DAVET KUR'AN"da bulabilirsiniz.
NOT-2: 14 Mayıs-2014 tarihinden itibaren 2 haftada bir her ayın 2 ve 4 ncü Çarşamba günleri saat 17-30-19.00 saatlerinde Özdilek Sanat Merkezinde (Kanatlı AVM arkasındaki eski MİT'in yerinde) Halka açık "DİN-BEYİN ve KUR'AN SOHBETLERİ" ne 11 Haziran günü kısmetse devam edeceğim.




Önceki ve Sonraki Yazılar
Gazi Özdemir Arşivi