4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Cuma akşamı, SEV ve Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği, birlikte "ARABAŞI İKRAM GECESİ düzenleyerek nostalji yaşattı. Gece de konuşan Dernek ve vakıf başkanları yanında, Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın ASLAN' da, bir konuşma yaptı. Sivrihisar' ın, Tarihi Kentler Birliğine katıldığını söyledi. İlçede yapılan çalışmalar üzerinde bilgi aktardı. "ARABAŞI İKRAM GECESİ" etkinliğine, Ankara Sivrihisar Derneği Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Yardımcısı olarak katılan Necmi GÜNAY ise geceye başka bir anlam kazandırdı.
Yıllarca Sivrihisar insanı, çalışkan, akılı, hatırlı olarak tanındı Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Sinan Paşa, Aziz Mahmut Hüdai, SELMNI FERİSİ, Şeyh baba Yusuf, gibi pek çok insan yetişti.
Ayrıca Sivrihisar, tarihi ve kültürel doku bakımından, ülkemizin önde gelen ilçelerinden biridir. Çünkü Sivrihisar, Frig ve Eti uygarlıkları yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bu sayede İlçe her yerleşim alanına nasip olmayan, tarihi ve kültür mirasına sahip olmuştur. .
SİVRİHİSAR' ı gezerken, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlayarak adeta nostalji yaşanır.
Aslına Sivrihisar'da, turizme yönelik projenin iskeleti bellidir. Bu , "KÜLTÜR" , " ÜRÜN" ve "AĞAÇLANDIRMA" çalışmalarıdır. Kültürü gün ışığına çıkmış, ürünleri pazarlanan ve yemyeşil bir Sivrihisar, turizm açısında, önemli bir merkez haline gelebilir. Bu unsurlar için, altyapı da hazırdır. Ankara'ya, yakınlığı, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ise büyük bir avantajdır.
Ayrıca Eskişehir Valiliği AR-GE ve Proje Koordinasyon Merkezi tarafından Sivrihisar' da, yetiştiği kabul edilen, "AKBAŞ KÖPEKLERİ" ile ilgili proje, hayata geçirildi. Önümüzdeki yıllarda, bu alanda arzu edilen gelişmelere tanık olacağız.
ARABAŞI GECESİN' nde, ilçenin yemek kültür de anımsandı ve sohbetlere de konu oldu. Özellikle de Bamya Çorbası, Baklavası, Altın Sarısı Un Helvası, Kabartma Etli Pirinç Pilavı, Pembe renkli Üzün Hoşafı, Kabartma ve S ulu Bulgur Pilavı, Düğ köftesi, Dolma ve sarmalar, Göce Aşı, Göce Dolması, tadına doyum olmaz. İlçeye hasa, Yarma Aşı, Dene Aşı, Keşkek Aşı, Kartalaç, kalınca, Bazlama, Gözleme, Su böreği, Arabaşı Bulamaç, gibi pek çok yemekler sayesinde, zengin yemek kültürüne sahiptir.
Cuma günü, ikram edilen ARABAŞI, kolay bir yemek değildir. Her kadın pişiremediği gibi, maharet de ister. Kıvamını da her kadın tutturamaz. Pişirilen ARABAŞI sinilere dökülür. Baklava dilimi gibi kesilir. Kesinlikle de çiğnenmez, kaşıkla da yutulur. Zaten marifette buradadır. ARABAŞI' nın, suyu mutlaka tavuk, hindi ve ördek suyu ile yapılır. İçine tombak acı biber konur. Sonra da limon sıkılır. Sıcak içilir.
Büyük Önder Atatürk de, Afyon taarruzu öncesi, Sivrihisar'a teşriflerinde, İlçedeki Zaimoğlu Hacı Ali Ağa' nın konağına misafir olmuş, kendisine ikram edilen, "Yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması" ile "Kıymalı Su böreği" ve "Altın Sarısı Un Helvası" yemiş ve çok beğendiklerini de ifade etmişlerdi.
Elbette SİVRİHİSAR' ın, tarihi ve kültürel dokusunu turizme kazandırmak için ciddi stratejiler, en önemlisi de bölge için yapılacak olan, bir "TURİZM MASTIR PLANI" ile mümkündür. Bunun, bir an önce yapılabilmesi için de Mastır Plan çalışmasının gerektirdiği, çalışma çerçevesinin ortaya konarak, bunun üzerinde konunun somutlaştırılması, mevcut durum ve çözüm yollarının yerel otoritelerce mutabakata bağlanması, daha pratik ve sağlam bir yöntem olacaktır.
Sivrihisar okullaşma oranında, ülkemizin önde gelen yerleşim alanlarından biridir. Özellikle de hayırsever insanlarımızdan, Muzaffer DEMİR tarafından işin %60 bedeli karşılanarak15 Derslikli 3 katlı, bir Anadolu Lisesi yanında, İlçeye 3.5 milyon TL' ye yaptırılan, 6 katlı, 382 öğrenci kapasiteli Mustafa ATIŞKAN karma Yurt binası yapıldı. Fahri KESKİN tarafından yaptırılan, 18 derslikli Öğretmen Anadolu Lisesi' nin, yapımı bitirilerek eğitim-öğretime açıldı.
ARABAŞI gecesi gibi etkinlikler, ilçede, birlik ve beraberliğin veya "TAKIM RUHU" nun oluşmasına, ciddi katkıda bulunur. Toplumsal dayanışmaya ivme kazandırır. İlçenin, kalkınması, refah ve huzur içinde yaşması ise dayanışma ile orantılıdır. Ayrıca. Birlik ve beraberliğe zemin oluşturur.
Kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi