
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÇEVRE AÇIK HAVA MÜZE VE LABORATUARIDIR
Perşembe günü, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ile SEV, Sayın Prof. Dr. Davut AYDIN' ın, ziyaret etti. Ziyaret, işbirliği açısından yaralı oldu. İsteklere de olumlu baktı; yasalar ve imkânlar çerçevesinde, katkıda bulunacaklarını da söyledi, Sivrihisar ilçesi ile işbirliği, gerçekleşir mi önümüzde aylarda görülecektir. Ancak Sayın Prof. Dr. AYDIN, basın toplantısında, " KENTİN PROBLEMİ, BİZİM PROBLEMİMİZDİR" diyerek, işbirliğinde, karalı olduklarının işaretini vermişti.
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı. Bu durum Sayın Prof. Dr. AYDIN' a aktarıldı ve 22- 24 Mart tarihleri arasında bakanlar kurulunun, Sivrihisar' da toplanması için, gerekli girişimlerin yapıldığı söylenerek, Anadolu Üniversitesi' den, bu alanda işbirliği istendi.
Yine Sivrihisar Halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için 4 bin lira bağışladığı, bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildiği söylendi. Görüşmede, bu uçakla ilgili gelişmelerde de yardım istendi, bir de marketi de takdim edildi.
Şu bir gerçek ki Sivrihisar, Anadolu ve ESOGÜ ve ülkemiz ve dünyadaki tüm üniversiteleri için, bulunmaz bir laboratuaradır. Çünkü Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bir ilçemizdir. Özellikle de insanlara ve öğrencilere örnek teşkil edecek, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Sinan Paşa, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Azizi Mahmut Hüdai gibi ilçenin bağrından pek çok insan yetiştirmiştir.
Ayrıca İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbelere, Sarnıçlar, Mozaikler, Hatlar, Minyatürler, Ağaç Oyma, kalem işleri Kilimler, Giysiler, el işleri, işleme oyalar ve zengin yemek kültürü ile de adeta bir açık hava müzesidir. Üniversiteler için de bulunmaz bir kaynaktır. O nedenle de İlçe ile yapılacak, işbirliği ülke ve dünya kültür mirasına, ciddi katkıda bulunacaktır.
Öte yandan Sivrihisar' da, yetişen, kendilerine has özellikleri olan ve damak zevkine doyum olmayan, ürünler vardır. Özellikle de dünyada eşi ve benzeri olmayan, "KOÇAŞ PATLICANI", kepen lahana ve pırasası, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, 32 çeşit üzümleri, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünleri ve ayrı bir özelliği ve tadı ile de Ziraat Fakülteleri için, adeta bir açık hava laboratuarıdır.
Üniversitelerle, Sivrihisar İlçemiz arasında, işbirliği gerçekleşir mi bilinmez ama aslında, uzun yıllardan beri, ülkemiz ve Eskişehir, hatta dünya, akademik toplumun ortak problem alanı olarak, işbirliği konusu, sürekli tartışıldı ama arzu edilen ve beklenilen işbirliği yerel, ulusal ve global bazda, gerçekleşmedi. Yöneticilere, göre de değişiklik gösterdi. Oysa Eskişehir' de üniversitelerle, "kurum/kuruluşlarının, özellikle de Üniversite-Sanayi işbirliğinin her iki tarafa da ciddi yararları vardır. Ayrıca "sanayi üniversite" ve "kurum/kuruluşlar- üniversite", işbirliğini, iki açıdan gerekli görmüştür. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Ayrıca Türkiye ve Eskişehir, sanayi dışa bağımlı olmadan, kendi teknolojisini kendisi üretmek zorundadır. Bu sağlandığı zaman, Türkiye ve Eskişehir' in, küreselleşen dünya pazarında rekabet şansı da o derece yüksek olacaktır. Bu da ancak, güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkündür.
Diğer yandan teknoloji üretebilmek ve bilgiye sahip olmak, ancak yüksek seviyede eğitilmiş toplumların işidir. Yine günümüzde, kitleler arasında, teknoloji ve bilginin topluma faydalı ürüne dönüşmesinde, en etkin yol üniversite- sanayi ve kurum/kuruluşlarla işbirliğidir. Bunun gerçekleştirilmesi, ulusal inovasyon sistemi ve teknolojiye, en önemlisi de kurum ve kuruluşlara ve kentlere yönelik ekonomik stratejilere bağlıdır.
Ülkemizde, Üniversite- Sanayi işbirliğini gerçekleştiren örnekler mevcuttur. Ülke genelinde, pek çok işletme, gereksinim duyulan teknolojik konularda, Üniversitelere projeler veriyorlar. Üniversiteler ise konuyla ilgili bir rapor hazırlıyor ve ilgili işletmeye sunuyor. Böylece de Mastır ve doktora düzeyindeki öğrencilerin gereksinim duyulan konularda tez yapmalarının önü de açılmış oluyor.
Anadolu Üniversitesi Sayın Prof. Dr. AYDIN ve ekibi, işbirliğinin Anadolu Üniversitesine ve öğrencilere, sağlayacağı imkân ve olanakların farkındadır. Sivrihisar Dernek ve Vakfının ziyaretinde, özelliklede basın toplantısında, kurum /kuruluşlar ve sanayi ile işbirliğinde kararlı gördük. Ayrıca Anadolu Üniversitesi, her türlü işbirliği için, yeterli olanak ve imkânlara da sahiptir. Yeter ki taraflar, işbirliğinde istekli ve kararlı olsun...