4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

CITATİON INDEX VE TIP FAKÜLTESİ

ESOGÜ' nün, 2009 yılı törenin de, Tıp Fakültesi yayınları ile dikkat çekti. Bu alanda, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü 85, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü 181, Temel Tıp Bilimleri Bölümü 130 artıcla sayısı, ile Tıp Fakültesi ilk sırayı aldı. TIP, Türkiye genelinde de bu alanda ön sıralardadır.
Dün, Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Zübeyir KILIÇ' ı, tebrik etmek için ziyarette bulunduk. Kendisini, dinamik, girişimci, genç düşünen, risk alan ve kararlı bir yapıda gördük. CITATON INDEX yayınlarındaki başarının, nitelikli eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucu olduğuna da tanık olduk.
Elbette bu başarı, tıp teknolojisi ve insan sağlığı açısından önemli bir gelişmedir. Çünkü önümüzdeki yıllarda, sağlık sektöründe, arzu edilebilir ama erişebilir, uzun vadeli bir geleceğin inşasında,"TIP TENOLOJİSİ" önemli rol oynayacaktır. Hülasa tıp alanında da, teknolojik ilerlemeler, akıl almaz bir şekilde gelişme göstermektedir.
ESOGÜ Tıp Fakültesi, CITATİON INDEX yayınlarında, daha da başarılı ve düzeyinin yükseltilmesi için, ulusal hatta bölgesel ölçekte, 'stratejik plânlama' konusu olarak ele almalı ve bu alandaki çalışmalar da teşvik edilmelidir. Elbette bu alandaki stratejik plânlamanın ilk adımı ise "teknoloji öngörü"dür. Ayrıca modern teknolojinin kaynağı bilim olduğu ve pek çok alanda bilimle teknoloji arasındaki sınırlar belirsizleştiği için, teknoloji öngörülerinin, aynı zamanda bilim için de bir öngörü olduğu da bir gerçektir.
Çağımızda tıptaki değişim süreci, "koruyucu tıp" ve "erken teşhis"i öne çıkarıyor. Dünya nüfusundaki hızlı artış ve yaşlı nüfusun artması, bu değişimi biraz da zorunlu hale getiriyor. Bunun sebebi, tedavi süreçlerinin son derece pahalı hale gelmesi. Gelişmiş ülke ekonomileri bile sağlık giderlerini karşılamada zorlanıyor. O nedenle de çözüm tıpta yapılacak Ar-Ge çalışmaları ve CITATİON INDEX yayınlarının sayısı ile orantılıdır.
Elbette AR-Ge çalışmalarında, başarıya ulaşmak için, yeterli kaynak gerekir. Ancak ülkemizde kaynak yanında, araştırıcı sayısı, hem de mutlak sayı olarak, hem de uluslararası düzeyde, üretim yapabilmek bakımından, arzu edilen boyutta değildir Ayrıca Ar-Ge ve proje çalışmalarında, insan gücü ve parasal kaynak yetersizliği, kısa vadede çözülebilir sorunlar da değildir. Bu sorunların çözümü için, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama gerekmektedir. Ancak ESOGÜ' deki CITATİON INDEX yayın sayısı, bu alanda umut olurken, ESOGÜ ve Eskişehir'in de yüz akı oldu.
ESOGÜ Tıp Fakültesinin Ar-Ge çalışmalarına kaynak yaratmak ve CITATİON INDEX yayınlarında başarılı olması için, ulusal ve yerel bazda, "TOPLUM KATILIMI" da şarttır. Aslında toplum katılımı, sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez öğesidir. Nitekim toplum katılımı, 1978 yılında, Alma-Ata'da deklare edilen sağlık hizmetlerinde, en önemli öğelerden biri olarak kabul görmüştür.
Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, geçmiş yıllarda toplum katılımı alanında başarılı dönemler geçirmiştir. Hatırlıyorum da Sayın Prof. Dr. Yılmaz ŞENTÜRK' ün, Başhekim olduğu dönemde, Araştırma ve Uygulama hastanesine, halkın katkısı ile özel odalar ve tıp teknolojisi kazandırılmıştı. Özellikle de Nail BÜYÜKERMAN ve Sayın Prof. Dr. ŞENTÜRK' ün, bir akrabasının katkısı hala hatırlanmaktadır.
ESOGÜ Tıp Fakültesi'nde ülke ve evrensel alanda, başarılı öğretim görevlilerimiz de vardır. Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bililim Dalı öğretim üyelerinden, Sayın Prof. Dr. Bülent Görenek, bu öğretim görevlilerimizden biridir. Hayatı ABD' de yayınlanan, dünyanın en saygın kardiyoloji dergilerinden "CİRCULATİON" a, ve Avrupa'nın Avrupa Kardiyoloji Dergisi'ne konu oldu.
Ayrıca ESOGÜ Tıp Fakültesi öğretim görevlileri, dünyanın çeşitli kentlerinde alanları ile ilgili sunumlar da yapmaktadır. Nitekim Prof. Dr. Birgül YELKEN, Güney Afrika'da, Cape Town' da düzenlenen, 14.Dünya Anesteziyoloji Kongresi'nde sunum yaparak, ülkemizi ve ESOGÜ' yü, başarı ile temsil etmişti.
Öte yanda Tıp Fakültesi, ulusal ve evrensel alanda, başarı olan öğretim görevleri rehberliğinde, doğru tanı koyan ve tedavi uygulayabilen, çağdaş bilimsel bilgileri ve teknolojileri bilen ve yararlanabilen, tıbbın bilgi birikimine hakim, kendini yenileyebilen, tıptaki yenilikleri, tanı ve tedavi uygulamasına yansıtabilen, iyi hekimler yetiştiriyor. ESOGÜ Tıp Fakültesi mezunlarının, TUS' daki başarıları, buna en güzel örnektir.
ESOGÜ Tıp Fakültesi, önümüzdeki yıllarda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "BEYİN FIRTINASI" gibi kavramları, icraatına hakim kılarak, en önemlisi de ilgili kesimlerle, mutabakat, uyum ve işbirliği içinde çalışarak, CITATİON INDEX yayınlarındaki, başarılarını, daha da ileri boyutlara taşıyacak, ulusal ve evresel platformda, adından sıkça söz ettirecektir.
Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi