4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

COVİD19 VE ESKİŞEHİR SANAYİSİ

                        


        Tüm dünyada ve ülkemizde, yaşanan Corona Virüs salgını nedeniyle, bugün ve gelecekte, iş dünyasının, sıkıtılar yaşacağı bir gerçektir. Bu nedenle de ESO’ nun,   üyelerinin, bu süreçte, beklentilerini tespit etmek amacıyla, “Corona Virüs Beklenti Eğilim Anketi” hazırlaması, salgını ve sonrası alınacak önlemler açısından önemlidir.


             Ayrıca ESO, Corona Virüs salgını nedeniyle, Kamuya olan borçların dondurulması,  Kredi Garanti Fonu devreye alınması,  Vergi ve prim desteği,  Eximbank kredilerinde vadeler uzatılması, Hükümet ile iş dünyası birlikte hareket etmesi, . Organize Sanayi Bölgeleri destek vermeli gibi başlıkları ve bunların detaylarını içeren  6 maddelik önerilerilerini, Cumhurbaşkanlığına ve hükümete iletilmesi noktasında TOBB ile paylaştı.


            Ancak alınan bu tedbirler, yeterli olmayabilir.. çünkü Corona Virüs%Covit19) nedeniyle, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P)’ nin, yaptığı  açıklamasında, Avrupa’da, bu yılın ilk yarısında ekonomik daralmanın, ABD’dekine benzer şekilde gerçekleşmesinin beklendiği belirtilirken, erken görülen ekonomik etkiler nedeniyle, bu yılın ilk çeyreğindeki daralmanın, ikinci çeyrektekinden daha fazla olabileceği kaydedildi.
          Bu nedenle de Eskişehir sanayisi, mutlaka dünyadaki bu gelişmelerden etkilecektir. Bu etkileri azaltmak için, ESO ve OSB ve şirketler, birlikte, küresel ekomik daralma karşısında, alacakları tedbirleri, ivedilikle görüşüp, hayata geçirmelidir.


             Ayrıca Sanayi Odası Başkanı, Sayın KESİKBAŞ’ ın,  sürekli ekonomide,  büyüme için katmadeğeri yüksek ürünler, üretmek gerektiğini, bunun içinde, Eskşehir’ de, her alanda Ar-Ge çalışmalarının, zorunlu olduğunun, ilde inovasyon yapısının geliştirilmesi konusundaki teşviklere, büyük önem verilmesi gerektiğini, sürekli gündeme getirmesi ise umut vericidir


           çünkü İleri teknoloji ve “İNOVASYON” yapısının geliştirilmesi, kurum/kuruluş ve sanayi açısından olduğu kadar, ülkemiz ve Eskişehir açısından da hayati bir gelişme olacaktır. Her şeyi devletten, özellikle de teşviklerden, beklemekte yanlıştır.


              Eskişehir’ ESO VE OSB, Yüksek Teknoloji üretmek ve inovasyon yapısını geliştirmek ve sürekli ve kalıcı da olmasını da istiyorsa, mutlaka bu alanlardaki çalışmaları, kurumlaştırmalı ve kendi öz kaynaklarına yönelmelidir.


               Elbette bilgi ve teknoloji üretmek için,  araştırma ve geliştirme faaliyetleri bir zorunluluktur. Ancak,  Ar-GE çalışmaları, pahalı bir iştir.  ESO ve işletmelerin, tek başına bu yöndeki çalışmaları, yapması da çok zordur.


               O nedenle de Eskişehir’ de, ESO’ nun rehberliğinde, işletmeler arasında, “SEKTöREL” ve  “çATI”  şirketleri oluşturulmalı, Eskişehir’ de, “üNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ” işbirliği sağlanmalıdır.


             Ekonomik büyüme, şirketlerin karlılığının artması, tasarruf yapması ve buna bağlı olarak, yeni yatırımların yapılmasıyla mümkündür. Yabancı sermaye yatırımları, büyümeye katkı sağlasa da kendi iç dinamikleriyle, yatırımı yapamayan ve büyümeyi sağlayamayan, bir ekonomiye, yabancı sermayenin, güvenip, hele Corona virüs(Covid19) nedeniyle oluşan, bir ekonomik ortamda, yeni yatırımlar için, gelmesi beklenemez.


             Eskişehir’ de, kalkınmanın sürekli ve kalıcı olması için, kentteki yatırımlar mümkün olduğu kadar, kentin öz kaynaklarına dayalı olmalıdır. önümüzdeki yıllarda hedef, üretim artışına kalıcı bir istikrar kazandırmak ve yaşanan ekonomik krizlerden, dersler çıkartarak, tüm reel sektörün, rekabet gücünü ve verimliliği artırmak olmalıdır.


             Aslında ESO, Rahmetli ZEYTİNOĞLU, döneminde, kent sınırları içindeki madenlerin işlenmiş olarak ihracatı ve tarımın sanayiye kaynak aktarır, bir yapıya kavuşturulması, hedef olarak alınmıştı.


              Ancak bu hedefler, ESO yönetimlerince, dikkate alınmadı.  Oysa Eskişehir’de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir.


               Kentte, madencilik sektörü ile ilgili, verimlilik artırılsa, ihracatı geliştirilmiş olsa, yatırımlar teşvik edilse, madenlerle ilgili, Ar-Ge çalışmaları, hayata geçirilse ve bu alanda üniversitelerle işbirliği yapılsaydı, Eskişehir, ülkemizin, en gelişmiş bölgesi olacaktı.


               Eskişehir’ de, yatırımlarda, süreklilik sağlanırsa, işsizliğe de kalıcı çözümler getirilecektir. Ancak bunun içinde, kentte yerli ve yabancı yatırımların artması şarttır. Bu alanda ESO,  OSB ve diğer Kurum/kuruluşlarımıza, ciddi görevler düşmektedir.   


              Aslında Eskişehir, yerli ve yabancı yatırımcı açısından gözde kenttir. Ancak Eskişehir’ deki gelişmelerin, hızını ve niteliğini, doğru kavramak, bölgenin de geleceğini doğru yönlendirmek için, ivedilikle  "MASTER PLAN" a,  ihtiyaç vardır. Bölge için yapılacak, bir Mastır Plan, hem bölge yatırımcısı, hem de bölge dışından gelecek yatırımcılar, için rehber olacaktır.
            ülke ve Eskişehir için, yararlı olan, “sabit sermaye yatırımlarıdır.”  İstenen, ülkemiz ve Eskişehir için, yaralı olacak yabancı sermaye de budur. Bu tür yabancı sermaye, teknoloji, kalite ve maliyet avantajları getirir. En önemlisi de istihdam yaratır.  ülke ve Eskişehir İhracatına, ciddi katkıda bulunur.


           Corona Viirüs(covid19) nedeniyle, dünyada, ülkemizde oluşacak ekonomik krizden Eskişehir’ de etkilenecektir. Bu nedenle de ESO, OSB, ETO, meslek odaları ve işletmeler, ivedilikle birlikte, bu kriz karşısında, alınacak önlemleri, birlikte düşünmek ve çözüm üretmek zorundadırlar. çünkü Corona Virüs(Covid19) nedeniyle, meydana gelecek ekomik kriz ihmale gelmeyecek, kadar önemlidir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi