4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DOĞAL KAYNAKLAR VE ESO

                                       


             Dünyada, gelişmekte olan ülkelerin ve bölgelerin servetlerinin, önemli bir kısmı nitelikli nüfuslarının yanında, doğal kaynaklarıdır. Gelişmiş ülkelerin, büyük bir bölümü, sahip oldukları doğal kaynakların, azalmasını önlemek için,  diğer ülkelerdeki doğal kaynaklara yönelmişlerdir.


          Nitekim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP’li Fethi Gürer’in, soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’de, 118 yabancı firmaya ait, 593 maden ruhsatı bulunduğunu söyledi.


              Bu gerçeği, yıllar önce gören,  ESO Başkanlarından Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU,  Eskişehir’ i, " Orta ve İçanadolu’  nun, Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de Tarım" ve "madenleri", sanayinin, motoru olmasını, hedef alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi.


             Bugün de ESO Başkanımız, Sayın Celalettin KESİKBAŞ,  yerel doğal kaynalara dayalı sanayiyi gerçekleştirmek için, ciddi gayret gösteriyor. Özellikle de proje odakllı, yerel doğal kaynalara yöneliik girişimleri ile de dikkat çekiyor.


            ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibi döneminde, Eskişehir’ de, gerçekleştirilen “MADENCİLİK KÜMESİ ”nin, kurulması ve ülkemizde, bir ilk olması, ülkemiz, Eskişehir ve madenlerimiz açısından, olumlu ve umut verici bir gelişmedir. 


              İnşallah! Maden Kümesi ile Türkiye ve Eskişehir,  ham madde üretip satan değil, ileri teknoloji ile dünya pazarında katma değeri yüksek ürünler üreten, söz sahibi bir ülke  ve kent noktasına gelecektir.


           Çünkü Eskişehir’deki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenler, ilgisizlik nedeniyle, Eskişehir ekonomisine, katkısı ise yok denecek kadar da azdır.     
             Ayrıca Türkiye’de, ilk olan Eskişehir Madencilik kümesinin, ildeki kurum ve kuruluşlarla, madenlerle ilgili sorunları, ortak ve birlikte hareket ederek, çözümler bulmaya çalışması, bu girişimin de kamu tarafından, kabul görmesi, madencilik sektörüne, her alandan ivme kazandıracaktır.
              Madencilik Kümesinin, ilk amacı, devlet ile madenciyi bir araya getirmek, bürokrasideki zorlukları ortadan kaldırmaktır. Çünkü bu işbirliği, madencilikle ilgili sorunların çözümünü çabuklaştıracak, Madencilik Kümesini, daha da güçlü kılacaktır.


              Sayın KESİKBAŞ’ ın, projeleri arasında olan “Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi “ gerçekleşirse, Eskişehir madencilik alananında, ulusal ve global alanda söz sahibi olurken, Eskişehir ekonomisine de ciddi katkıda bulunacaktır.


               Sayın KESİKBAŞ göre, tarım ve sanayi sektörleri birbirine neden sonuç ilişkileri ile bağımlıdır. Hiçbir ülkede, tarımsal faaliyetlerin, sanayiden bağımsız olarak modern yöntemlerle sürdürülmesi mümkün değildir.  O nedenle de Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, madenler yanında, tarımı sanayinin, itici gücü yapmak için de ilçelere ziyaret yapıyor. İlgililerle görüşerek, tarım sanayi için de altyapı oluşturuyor.


               Ayrıca ziyarette, ilçelerin üretim potansiyelleri ile birlikte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın, Yerel ve Kırsal Kalkınma projesi de gündemi oluşturuyor.


                Sayın KESİKBAŞ’ ın,  Eskişehir’ de ekip ruhu içinde, teknolojik gelişmelerin altyapısının kurulması ve geliştirilmesi amacıyla,  AR-GE, inovasyon çalışmalarına yönelik yatırımların teşvik ediyor. Bu alanda üniversiteler, özel ve tüzel kişiler veya şirketler, vakıf ve araştırma kurumları ile işbirliği sağlamak içinde  gayret sarfediyor.


              Sayın Celalettin KESİKBAŞ, ESO Başkan, olduktan sonra, ekibi ile birlikte Eskişehir sanayisine, global Perspektiften bakıyorlar.”  Eskişehir’ i, ülke ve global pazarlara, layık sanayi kenti yapmak ve “Geleceğin Sanayi Kenti”ni, kurmak için, ekibi ile birlikte, ciddi gayret ve caba gösteriyorlar.


             Sayın KESİKBAŞ ve ekibinin, hedefi,  ESO, üyelerinin, uluslararası, iş birlikleri geliştirmelerini sağlamak, firmaların, dünya pazarından, pay almalarının, önünü açmak ve mevcut paylarını arttırmalarına, katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği, uluslararası ikili iş görüşmelerde de kararlı ve sonuç alıcı bir çalışma içindedir.


             Sayın KESİKBAŞ, ESO başkanı olduktan sonra,  “Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna, sürekli  cevap arıyor.  Farklı pazarlardan, pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı hedef olarak seçti. AR-GE çalışmalarını ve ulusal ve global pazarlardaki rekabet gücünü öncelikli tutuyor.


              Sayın KESİKBAŞ’ a göre, “Dünya’daki ilk 10 ekonomide,  uzay, havacılık, savunma sanayi, bilişim, makine ve otomotiv sektörlerine ağırlık vermektedir. O nedenle de Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, güçlü bir Eskişehir Sanayisi için, bu stratejik sektörlere, önem verilmesi ve bu sektörlere yönelik, mükemmeliyet merkezlerini oluşturulması gerektiğine inanmaları umut vericidir.
                Yine Sayın KESİKBAŞ’ a göre, Eskişehir, teknolojiyi geliştirerek ve kullanarak verimliliğini artıran, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünler üreterek, küresel ve ulusal  ekonomide, daha rekabetçi olacaktır.  Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında, doğru orantılı, bir ilişki olduğunu da her platformda ifade ediyor.
               Sayın KESİKBAŞ ve ekibi,  ESO bünyesindeki şirketlerin, gelecekte var olması ve daha güçlü olabilmeleri için,  ulusal ve küresel alandaki, makro ve mikro gelişmeleri, yakından izleniyor ve potansiyel gelecek için, senaryolar hazırlıyorlar.


               Sayın KESİKBAŞ ve ekibi  birlikte, ESO, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de ESO bünyesindeki şirketleri, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden, tam olarak yararlanmak için, hummalı bir çalışma yapıyorlar.. Bu ortam, RSO’ da kalite ve verimi artıracak, ESO bünyesindeki şirketleri de ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.


                 Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi