4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DÜNYA KALP GÜNÜ



            Bir okuyucumuz,” Her yıl,Eylül ayının son Pazar günü kutlanan, Dünya Kalp Günü’nde, bu yıl, ne basın’da ne de kurumlarda, yer aldı. Oysa yalnız ülkemizde, her yıl 300.000 kalp krizi, 125.000 ölüme yol açmaktadır. “diyerek, bazı açıklamlarda da bulunudu. .              Dünya Kalp Günü, Covid19 nedeniyle mi gündeme gelmedi  bilinmez ama  29 Eylül Dünya Kalp Günü, İlk defa 2000 yılında, kutlanmaya başlanmıştır., Dünya Kalp Federasyonu ve üye kuruluşlar tarafından düzenlenen,  kalp sağlığı temasının işlendiği bir gündür.


             Dünya Kalp Günü’nün, temel amacı, tüm dünyada, en çok ölüm nedeni olan kalp damar hastalıkları ve inmenin önlenebilmesi için, yaşam tarzı düzenlemeleri konusunda, toplumu bilinçlendirmektir.


              çünkü. Dünya genelinde, birinci sırada gelen ölüm nedeninin, kalp ve damar hastalıkları olduğu ve her yıl da yaklaşık 18 milyon kişinin, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği söyleniyor.
               Dünya Sağlık örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin, kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı, ölümlerin, dörtte üçünden fazlasının, önlenebileceğini bildirmektedir.


                Sağlık Bakanlığına göre de Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada, bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin, yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.


           Kalp damar hastalıkları ve inmeyi önlemek veya geciktirmek veya bu hastalığa yol açan nedenleri, ortadan kaldırmak, çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile mümkündür.


               Akdeniz Tipi Diyet denilen, zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve kuruyemişten zengin besinlerin, kalp sağlığına ölumu etkilerini gösteren, birçok çalışma vardır. Bu ülkemiz insanı için  en yararlı beslenme tarzıdır 


             Kalp hastalıklarından Korunmak için de sağlıklı beslenme için; İşlenmemiş tahıllar, baklagiller, az yağlı süt ürünleri, deniz ürünleri, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler, soframızda yer almalı, kırmızı et tüketimi ve doymuş yağlar azaltılmalı, zeytin yağı ve diğer sıvı yağlara, daha fazla yer verilmelimemlidir.
             Ayrıca şekerli içecekler, şekerli ve unlu hazır besinler ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalı, “kolesterol zararlı değildir” safsatalarına inanılmamalıdır. çünkü Kolesterol tartışması, ezber bozan bir yaklaşımdan, halkımızın sağlığını tehdit eden, bir yaklaşım haline dönüşmüştür.
               Kanda, kolesterol yüksekliğinin, tıpkı kan şekeri yüksekliği, kan basıncı yüksekliği gibi zararlı olduğu bilimsel bir gerçektir ve tedavi de edilmelidir.
               Kalbimiz, ortalama olarak dakikada 70, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak, içindeki kanı vücudumuza pompalar,1 dakikada yaklaşık 5.5 litre kan pompalar. Bu da;  günde 8 ton, 1 yılda 3.000 ton, ortalama 80 yıl yaşadığımızı varsayarsak,80 yılda ise 240.000 ton anlamına gelir . Bunu 300-350-gramlık bir organın yaptığını düşündüğümüzde yaptığı işin, büyüklüğü daha da anlaşılır olacaktır 


               Kalp rahatsızlıklarında, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı, koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların, çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir.


               Dünya Kalp Günü, kardiyoloji konusunda, kalp ve damar sağlığında bilinç oluşturmak ve bu konuda koruyucu hekimlik sağlayarak, halkımıza tedavi hizmetleri sunan Türk Kalp Vakfı’nın, ana amacı da  kalp damar hastalıklarına karşı halkımızın uyarılması, bilinçlendirilmesi ve hastalanmadan önce sağlıklarına dikkat etmelerinin sağlanması ve farkındalıklarının arttırılmasıdır.


                 Türk KalpVakfı tarafından düzenlenen.  Dünya Kalp Günü etkinlikleri ile dünyada ve özellikle Türkiye’de, en büyük ve birinci sırada ölüm nedeni olan, Kalp Damar Hastalıkları konularında, halkımız uyarılmakta, bilinçlendirilmekte, motive edilmektedir. Böylelikle bu hastalıktaki ölüm riskinin asgariye indirilmesi yolunda, gerekli çalışmalar ve uyarılar yapılmaktadır.


              Uzman doktorlarımıza göre,  Covid-19'a karşı, kronik kalp hastalarının normale göre çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Kalp-damar hastalıkları, risk faktörleri olarak bilinen yaş, hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara ve stres Covid-19'un, daha sık ve daha ağır geçirilmesine yol açıyor.


               Covid-19 enfeksiyonu esnasında, kalp ve damarlar farklı şekilde etkilenir. öncelikle bu hastaların, yeni ve ağır kalp krizi geçirme riskleri artar. Kalp kasının iltihaplanmasına bağlı şikayetler de oluşur. fonksiyonu azalır ve kalp yetmezliği tablosu ortaya çıkar.


           Hülasa Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden, uzak durmak için, düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, sağlıklı beslenmeli, tütün ve tütün ürünleri alkol kullanmamalı, Kilolu veya obez olup olmamalı, kan basıncı, kan şekeri sürekli kontrol altında tutulmalıdır. çünkü Kalp demek, hayat demektir. Kalp sağlığı insan sağlığının da temelidir.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi