
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
EKOLOJİK PAZAR
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ, Eskişehir' de, bir ilke daha vesile oluyor. Eskişehir'de, sertifikalı üretim yapan organik ürün üreticileri ile işbirliği içinde yaptığı çalışmalar sonucunda, 4 Temmuz 2010'da Eskişehir' ilk " EKOLOJİK PAZARI "açıyor. İsmet İnönü Caddesi-Kılıç Lunapark yanında kurulacak olan, "Ekolojik Pazar" bundan böyle, her hafta Pazar günleri, sağlıklı nesiller ve bilinçli tüketiciler için güvenli gıdanın, Eskişehir'deki yeni adresi olacak.
EKOLOJİK PAZAR, organik tarımı destekleme açısından da önemli bir girişimdir. O nedenle de Eskişehirli organik tarım üreticilerinin yanı sıra, ulusal düzeyde üretim yapan sertifikalı, bütün organik üreticilere açık olacak "Ekolojik Pazar" Eskişehir'de güvenli gıdalar ve ürünler alanındaki boşluğu önemli ölçüde doldurmayı hedefliyor.
Dünya Gıda Zirvesi için, IFOAM tarafından açıklanan durum bildirisinde, hem yeterli miktarda, hem de yüksek kalitede besleyici yiyecek üretme potansiyeline sahip olması nedeniyle ekolojik tarımın, gıda güvenlik stratejisinin başlıca parçası olarak desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet Ataç'ın çevre ve toplum sağlığına duyarlı belediyecilik anlayışının bir göstergesi olan, "Ekolojik Pazar" belediye ekipleri tarafından düzenli olarak yapılacak denetimlerle tüketiciye güvenli alışveriş imkânı sunacaktır
Şu bir gerçek ki, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tartışmaları başlayınca köylerde bulunan kilerler şehirlere taşındı. İnsanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte bazı kentlerde artık hemen her köşe başında, " EKOLOJİK PAZAR" adıyla kurulan işletmeleri görmek mümkündür.
Aslında bu etkinlik yadırganmamalıdır. Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt ATAÇ, bugüne kadar Güvenli gıdalar, sağlıklı toplum ve yaşanabilir çevre anlayışıyla, birçok projeyi hayata geçirdi. Özellikle de "SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ " ve "Mavi Bayrak Projesi " kentte çok şey kazandırdı.
Sayın Dt ATAÇ dönemlerinde, Tepebaşı Belediyesi mücavir alanı içindeki, gıda tüketimine yönelik işletmelerde, hizmet kalitesi ön planda tutuldu. Hizmet kalitesini, üretimin her aşamasında kanıtlamış ve tüketici haklarına saygılı işletmeler, " MAVİ BAYRAK PROJESİ" ile ödüllendirilerek, teşvik edilmiştir.
Ekolojik pazarda, sadece satılacak ürünler ile değil, pazarın kendisinin de sertifikalandırılmasıyla, Eskişehir' de ilk organik pazar olacak. 'Organik' logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, Eskişehirlilere, katkı maddesiz ürünler satın alma imkânı sağlarken, organik üretim yapan üreticilere, ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı da verecektir.
Tarım İl Müdürlüğümüz, Sivrihisar' da, "ORGANİK TARIMI" başlatmak istedi. İl Müdürü, Sayın GÜMÜŞ' ün, cabası ile ön hazırlıklar bitirildi. Ancak bölge muhtarları ile yapılan toplantıda, proje kabul görmedi. Oysa proje, ilçede kabul görmüş olsa idi, ciddi mesafe alınacak, bölge çiftçileri açısından da çok şey değişecekti.
Türkiye''de, 1980''li yıllarda sadece 8 ürünle başlayan organik ürün üretiminin, 2008 yılında 247''ye ulaştığı, 9 bin 384 üreticinin 141 bin 752 hektar alanda 415 bin 380 ton ürün elde ettiği belirlendi. Elde edilen ürünlerin Tamamına yakını da ihraç edilmektedir. Eskişehir' de açılan " EKOLOJİK PAZAR" la Eskişehirlilerde organik tarım ürünleri almak imkânına sahip olacaklardır.
Ülkemizde organik tarım faaliyetleri, 1986 yılında Avrupa'daki gelişmelerden farklı şekilde, ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda, ihracata yönelik olarak başlamıştır. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile Yönetmelik hazırlama çalışmalarına başlamış ve "Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik" 24.12. 1994 tarihli ve 22145 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
EKOLOJİK PAZAR, Eskişehirliler için, önemli bir projedir. Burada satılan ürünler, mutlaka organik tarım ürünü olmak zorundadır. Çünkü Organik Tarım Kanun ve Yönetmelik esaslarına göre, üretilen bitkisel ve hayvansal tüm ürünler organik olarak değerlendirilir ve yönetmelikte, ayrıntıları verilen etiket ve özel organik tarım logosu ile pazarlanır. Ayrıca pazardaki ürünlerin ekolojik olup olmadığı, Tepebaşı Belediyesi zabıtlarınca da sürekli denetlenecektir.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz.