
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
EKOLOJİK PAZAR AÇILDI
Pazar günü, Tepebaşı Belediyesi' nin himayesinde, Eskişehir' de ilk defa bir "EKOLOJİK PAZAR" açıldı. İlk pazar olmasına rağmen, organik tarımla yakından ilgili Kişi/kişilerin pazarı ziyaret etmeleri, pazarın ve "ORGANİK TARIM" ın, Eskişehir'de geleceği açısından da umut verdi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ' la, ayaküstü konuşma fırsatı bulduk. Eskişehir' de, bir ilki başarmanın mutluluğu, yüzüne ve sesine yansıyordu. Özellikle de Tepebaşı Belediyesi yetkililerinin, tam kadro pazarda yer alması, Veteriner Sayın Yusuf SELEK' in açıklamaları, "ORGANİK PAZAR" ın, geleceği açısından umut vericidir.
Eskişehir halkı, EKOLOJİK PAZAR" a, sahip çıkmalıdır. Çünkü Eskişehirlilerin yeterli, sağlıklı ve güvenilir besin kaynaklarına ulaşması giderek, daha çok risk altına girdi. Gıda güvenliği, gıda güvencesi ve beslenme, son yıllarda, insanlığı ilgilendiren temel konuların başında gelmektedir.
Ayrıca sağlıklı nesiller için, "ORGANİK TARIM" olmazsa olmaz konumdadır. Ayrıca Organik tarım, çevre kirlenmesini önleyen, kimyasalların, insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilen bir tarım yöntemidir.
Öte yandan tarımda, yoğun olarak kullanılan sentetik ilaçlar ve gübrelerin etkileri, insan sağlığının ciddi bir şekilse etkilediği gibi, insanda , uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, hafıza kaybı ve konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, kanser gibi hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizde, sağlıksız ürünlerden oluşan hastalıkların çoğalması ve insanımızda beslenme bilincinin artmasıyla, organik besinler, insan sağlığı ve çevre açısından önemli bir yer edinmişlerdir. Çünkü üretim, depolama, işleme, ambalajlama ve muhafaza aşamalarında, hiçbir katkı maddesi, ya da kimyasal girdi kullanılmayan ve tüm bu safhalarda bağımsız kontrol firmaları tarafından denetlenerek sertifikalanmış, meyve sebzeler ulusal ve global pazarlarda, tüketici tarafından tercih edilmektedir.
Bugün, Dünyada 25 milyar dolar, organik tarım pazarı var. Bu pazarın, her yıl yüzde 30 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Türkiye'de, organik tarım pazarının, toplam büyüklüğünün 10 milyon dolar civarındadır. Oysa Türkiye geçmişte dünyada, tarım ürünleri açısından kendi kendine yeterli yedi ülkeden bir olarak yer aldığı gibi tarım ürünleri ihraç eden ülkeler arasından idi. Bugün ise tarım ürünleri, ithal eden ülke durumuna düştü
Diğer yandan dünyada hızla büyüyen organik ürün pazarının, 2013 yılı itibariyle 85 milyar doları aşması bekleniyor. Türkiye ise 1980''li yıllarda sadece 8 ürünle başlayan organik ürün üretimi 2008 yılında 247''ye ulaştı. 9 bin 384 üreticinin 141 bin 752 hektar alanda 415 bin 380 ton ürün elde ettiği belirlendi. Üretilen organik ürünlerin tamamına yakını ihraç edilmektedir.
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi''nin (İGEME) hazırladığı "Organik Tarım Ürünleri" araştırmasında yer alan verilere göre de, 213 yılına kadar, Organik tarım pazarından, Amerika''da 43.2 milyar dolara, Avrupa''da ise 38.8 milyar dolar pay alacağı tahmin ediliyor.
Eskişehir'de ulusal ve global alanda, üreteceği organik tarım ürünleri ile pekala söz sahibi olabilir. Çünkü Eskişehir İli'nin, toplam yüzölçümü 1.365.248 ha. olup, bunun %43'ü tarım arazisidir. Kentin genel arazilerinin, %43 ünü oluşturan tarım arazilerinin %68.1 inde bitkisel üretim yapılmakta, %1.4 ü ise kullanılmamaktadır. 446.170 ha. ında kuru, 127.159 ha ında ise sulu tarım yapılmaktadır. O nedenle de, "ORGANİK TARIM" açısından her ile nasip olmayacak kadar tarım alanına, kurum/kuruluş ve imkâna sahiptir.
Aslında Tarım İl Müdürlüğü, Sivrihisar' da, "ORGANİK TARIMI" başlatmak istedi. İl Müdürü, Sayın GÜMÜŞ' ün, cabası ile ön hazırlıklar bitirildi. Ancak bölge muhtarları ile yapılan toplantıda, proje kabul görmedi. Oysa proje, ilçede kabul görmüş olsa idi, ciddi mesafe alınacak, bölge çiftçileri açısından da çok şey değişecekti. Ancak Pazar günü " EKOLOJİK PAZAR" da, Günyüzü İlçesi' nin, Geçek Köyü'nden, bir üreticinin yer alması, bölgede, organik tarıma, önem verildiğinin de bir işareti idi. Sarıcakaya'dan, tek bir çiftçinin katılması, Eskişehir merkezden ise hiç katılımın olmaması ise düşündürücü idi.
Pazar günü, "EKOLOJİK PAZAR" da, yerel ve ulusal bazda katılım veya pazarlanan ürünler, arzu edilen veya beklenen seviye de olmayabilir. Ancak "EKOLOJİK PAZAR" ın, düşünülmesi bile, hem üretici ve tüketici, hem de Tepebaşı Belediyesi açısından, başlı başına bir başarıdır. Ayrıca "EKOLOJİK PAZAR" la,. Eskişehir, halkı daha sağlıklı beslenme imkânına kavuşmuştur. Yeter ki üretici ve tüketici, "EKOLOJİK PAZAR" a, sahip çıksın...
Sayın Dt. ATAÇ' ı kutluyoruz.